RE: Toksoplazmoza i trudnoća (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje

Poruka

degu -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (14.12.2013 16:17:52)

Maccana [sm=smiley31.gif]
Ja kad sam predavala papire za vto i dr-ka kad je videla moj blago pozitivan rezultat rekla je da to nije ništa, da se nisam morala toliko maltretirati da dođem do negativnog. Ginekolog mi je isto rekao da tako blago pozitivna vrednost ne smeta. Jako mi je žao što te to snađe, al opet je pozitivno što je do trudnoće došlo, a sledeći put će sve biti u redu [sm=smiley31.gif]

Maccana -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (15.12.2013 19:48:52)

Degu,dala si mi nadu.[sm=bravo.gif] Predajem papire odmah posle praznika!!!Jesi ti u Novom Sadu ?Znači,zadnji rezultat mi je 0,69 Igm(do 0,55 negativan) a 34Igg .Sta mislis da li bi mi priznali(ja se nadam da će mi za mesec-dva opasti još malo)...?Naravno,pokušavaću i prirodno pa šta bude pre!Takodje,ta je infekcija stara dve godine,imam brdo papira kao dokaz![sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

degu -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (15.12.2013 22:52:39)

Maccana tako mi je žena rekla. E sad, nadam se da će tvoja biti konačno negativna. Probaj da zakažeš neke konsultacije kod nekog dr-a, da se posavetuješ, da ne bude da skupiš sve papire i da te ipak vrate. Ajde navijam da beštija više nestane [sm=bravo.gif]

New Mom -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (16.12.2013 10:01:42)

Maccana, držim fige![sm=bravo.gif]

nata11 -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (24.10.2015 16:31:00)

Da li se na toksoplazmu stice imunitet? Da li se za nju prima terapija i koliko dugo?

branki* -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (24.10.2015 20:30:59)

Nato,sto pitas?ja sam bas bila u toku sa tim svojevremeno,ali sam dosta zaboravila.sto se tice trudnoce,bitno je da nije akutna infekcija u toku same trudnoce,odnosno da trudnica dodje prvi put u kontakt sa toxoplazmom.ako je ranije bila u kontaktu sa toxoplazmom,onda je ona kao imuna,tj ostaju u njoj ta antitela i u trudnoci je bezbedna.postoje neki lekovi koji se daju ako je trudnica prvi put u kontaktu sa toxoplazmom.

New Mom -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (24.10.2015 20:50:52)

Toksoplazma se leci ako ima izrazenih otoka limfnih cvorova i sl. Tada se dobijaju posebni antibiotici iz grupe makrolida. U preko 80% nema specificnih simptoma akutnog oboljenja i ne leci se.
IgG i IgM mogu mesecima da budu visoki.
Kod tokso je sistem kao kod recimo varicella zoster virusa - obolis, steknes imunitet na nju. Ali kod ekstremnog pada imuniteta (npr. malignitet) moze doci do reaktivacije.

branki* -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (24.10.2015 20:59:15)

Ja sad vidim da ti pitas nevezano za trudnocu.

nata11 -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (24.10.2015 22:45:00)

Da nevezano za T pitam. Znaci ako si jednom imao imun si nemoze ponovo da se aktivira?
Ali kada si vec odgovorila ako sam razumela: bolje je da je imas pre T nego da je dobijes tokom trudnoce?

branki* -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (25.10.2015 1:35:36)

Da.

nata11 -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (20.11.2015 11:32:09)

Testirala se i oba nalaza su negativna. To me bas zbunilo jer sam stalno u kontaktu sa zivotinjama (ocekivala sam da ga vec imam u organizmu) a svi samo melju o tome kako se prenosi preko ljubimaca. Na kraju krenem detaljnije da citam i ispada da je to cista prica - rekla kazala i da su vece sanse da je dobijes preko nedovoljno obradjene hrane.
Sad jos da proverim sa dr da li mogu primiti neku zastitnu vakciju pre iui i ostalih procesa.

nata11 -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (16.5.2018 12:24:36)

Da li su toxoplasmoza i toxoplazma isto?

milicicak -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (16.5.2018 12:31:22)

Nato, toxoplasma je parazit koji izaziva bolest toxoplazmosu

nata11 -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (16.5.2018 12:38:32)

Znaci rezultat iz analize krvi je u sustini isto.
Kako je moguce
-2013 test krvi pokazao da sam prelezala,
2015 - nisam prelezala, 2018 - nisam prelezala
Kom rezultatu sada verovati?

P.S. nisam napomenula ista ustanova radila ispitivanja, samo sto na 1 koji je pozitivan pise toxoplasmosa a na dva negativna toxoplasma.

milicicak -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (16.5.2018 12:48:01)

Hm, Nato ne mora da znaci. Zavisi koje su Ig radili. Sta jos pise na izvestaju pored toga, IgG ili IgM?
Mozda se taj sa toxoplasmosa odnosi na IgG, odnosno trajni imunitet a ovaj sa toxoplasma na IgM tj. postojanje akutne infekcije.A mozda je samo stvar u semantici i ona prva analiza je bila pogresna

nata11 -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (16.5.2018 12:53:10)

1 - pozitivna pise
IGG pozitivna, IGM negativna - Toxoplasmosa iz krvi
2- negativna oba - Toxoplasma iz krvi
3- negativna oba - Toxoplasma Gondi ALISA TEST

[sm=zmeden.gif]
[sm=zmeden.gif]

Znaci 1x je pokazalo da sam imuna a posle nisam imuna. [sm=zmeden.gif]

milicicak -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (16.5.2018 12:59:46)

Znaci radili su ti oba Ig i onda nije semantika :)
Na prvom je utvrdjeno da si nekad imala bolest toksoplazmozu zato sto su nadjena IgG antitela.
Na druga dva nije nadjeno nista i napisano je da nemas toxoplasmu u krvi.
Iskreno, ja bih ponovila u nezavisnoj laboratoriji.
Test je ELISA.
Da, jednom je pokazano da si imuna, drugi put da nisi sto je cudno

nata11 -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (16.5.2018 13:31:45)

Tako sam i mislila. Hvala Milicicak.

milicicak -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (16.5.2018 13:42:35)

Nema na cemu [sm=smiley1.gif]

bubulence -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (18.2.2019 19:22:30)

Danas stigli rezulati... Dr me pitala da li imamo macku u kuci, ili psa. Rekoh ne. Kaze onda moramo da ponovimo nalaz jer je ovo na toxoplazmu na gornjoj granici. Da li neko zna koliko je to opasno? Ona nije nista komentarisala

branki* -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (18.2.2019 20:08:35)

bubi,da ti pozelim prvo lepu i laku trudnocu[sm=smiley27.gif]
sta ti je poviseno ,igg ii igm?
ja sam radila to u prvoj trudnoci i bilo je poviseno i poslali me odavde na kliniku u nis i tamo sam lezala par dana i opet mi radii analize i ispostavilo se da nije nista...i pustili me kuci.nesto ukazuje na staru infekciju,to nije opasno,a nesto na novu.javice se jos neko.ponovi nalaz u svakom slucaju.

Maslacak15 -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (18.2.2019 20:46:32)

relevantna su samo IgM antitela koja ukazuju na akutnu infekciju. Ako nisu radjena, treba da se urade. Prelezana toksoplazmoza (IgG) nema uticaja na trudnocu.

bubulence -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (18.2.2019 21:16:34)

Pise IGM granicna vrednost odnos 0,98.

IgG pozitivan 133,45

bubulence -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (18.2.2019 21:17:57)

IZVORNA PORUKA: branki*

bubi,da ti pozelim prvo lepu i laku trudnocu[sm=smiley27.gif] 

Hvala draga ❤️😘

Maslacak15 -> RE: Toksoplazmoza i trudnoća (18.2.2019 21:36:12)

ok znaci lezala si toksoplazmosu verovatno u posledjih par godina. S obzirom na granicnu vrednost igM a mozda ce traziti da se ponovi ( ima lazno pozitivnih) ili raditi dodatni test sa igG da bi se otprilike ocenilo kad je bila infekcija. S obzirom da igM titar nije uvecan, ne verujem da ima razloga za brigu.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>