bebać
|
Drage moje Mislim da ovo što ću iznijeti se susrela svaka mama(možda),ali ja više jednostavno nemam načina da prevazidjem ovo Sergejevo ponašanje(ili možda fazu).Ovako Sergej je rodjen kao jako jako mirno dijete da sam se u neka doba pitala da li je sa njim sve uredu.U bolnici je proplakao treći dan kad su ga spremali da ide kući.Do 6 mjeseci je samo jeo i spavao,i kao da ga nije bilo kući.Naravno sa 6 mjeseci je počeo da pomalo se diže,okreće,sjedi,guguće,smije se...i sve kako to ide po razvoju je bilo ok,mada je on i dalje bio mirno dijete.Nikad nije plakao bez veze,kenjkao,kmezio,već tada sam mu uvela obroke,već tada jer spavao po danu po 2 puta od po 2 sata,a noću bi prespavao od 7 naveče do pola 8 ujutro.Negdje oko godinu je već počeo da istražuje svijet u velikom smislu,ali i dalje je važio za mirno dijete.Kad mu se kaže NE za ovo,nekad bi poslušao,a nekad i ne bi.Ali je palilo preokretanje pažnje na nešto drugo,kako bi ostavio ono što ne smije.Već tada sam primjetila da mene baš i ne 'zarezuje puno'..nekad posluša a nekad me izignoriše.Moram napomenuti da je samnom skupa od rodjenja,da ga ja čuvam po čitave dane,i vodim sa sobom pa čak i kad sidjem do prodavnice po hljeb jer ga nemamo baš nikome ostavit,ama baš nikome.Ali se zato ustručavao(ili bojao)supruga.I čim bi mu suprug rekao 'Sergej ne' on bi to ostavljao i odustajao od toga.I tako je bilo možda do prije mjesec i pol.Do nekih 15 mjeseci.Sad će napuniti 17 mjeseci i mogu slobodno reći da ja svoje dijete ne prepoznajem.Promijenio se u svakom smislu(po ponašanju).Znam da je sada faza kad želi da vidi,čuje i pipne sve(naravno da se sada uči,i otkriva svijet)ali ovo njegovo ponašanje nema granica.Nigdje i ni u čemu.Više ne sluša ni muža,a o meni da ne pričam.Malo prije sam ga grdila i povisila ton,a on me gleda u lice i mrmolji na neki svoj bebeći jezik nešto,povišenim tonom.To bi valjda trebalo biti inat ili ono u fazonu da me ne zarezuje ni pod razno.Ostala sam zatečena.U kući sve dira,sve ruši,otvra frižider,mašinu za sudje pali...penje se po stolovima....i NE za nešto takvo ili sklonjanje od toga ne pale,vrati se uvijek.Više ne pali ni preokupiranje pažnje nečim drugim.Na ulici spopada ljude sa kesama,i hoće da uzme kesu.Nit s ekoga boji od drugih ljudi(što me iznenadjuje)ne da ruku kad šetamo,kad dodjemo u restoran ode od nas,i dodje za sto nekome i sjedne za stolicu i hoće da jede.To su samo neki primjeri,hoću da kažem da se NIMALO NI BOJI,A NI USTRUČAVA ama baš nikoga.Djeca mu njegovog uzrasta nisu interesantna,i družio bi se samo sa većima.Sva njegova pažnja traje veoma kratko na nečemu.Više neće ni da spava po danu.Znači dijete se komplet okrenulo.Da li je ovo samo faza,jeste li imale takva iskustva,i kako ste rešavale neposlušnost kod djece u ovom uzrastu) P.S. Izvinjavam se na dugom postu,htjela sam da opišem situaciju i razvoj mog malca od rodjenja.Hvala svima