Urbana
|
IZVORNA PORUKA: Tasha RR Čitam, dosta vas (po raznim temama) kaže kako se deca više ne igraju ispred zgrade nego sede za kompom, i moram vam reći da kod nas to nije slučaj. Mi ispred zgrade uvek imamo gomilu dece. Više je ovih što su sada 1-2-3 razred OŠ, i oni igraju fudbala, između dve vatre, vije, žmurke, i ima ovih mlađih od 1-4god, oni voze bajs, šutaju loptu, jure se, pentraju. Zaista raj za oči. Luka voli da gleda klipove na YT, ali ne radi to svaki dan (još uvek...) Tasho bili smo u Srbiji krajem februara i moje dete je islo u skolu jednu nedelju ( 5 dana ) u treci razred. Jako lepo iskustvo i imala je dosta zamerki. Izmedju ostalog jedna od glavnih joj je bila da je odmor jako kratak i da nema nikakvih sprava za zabavu, pa cak ni vijaca.....pa je nosila svoju.....onu od par metara da bi sto vise njih moglo da uskoci..... Ona obozava da klafra, ali ipak smatra da se previse prica ( kako na nastavi, tako i na odmoru ), a premalo igra i zabavlja u skoli. Ja ne mogu reci da je u NL pravilo da deca provode puno vremena vani, ali kod nas u nasim krajevima kad god vremenski uslovi dozvoljavaju jeste. Generalno mislim da su deca do 7. razreda maksimalno zasticena od preterane upotrebe savremene tehnologije, mobilne uglavnom nemaju, a komp. koriste mnogo vise za edukaciju. Ja sam na pr. bila zgranuta kad sam u Srbiji videla da dece od nekim mojih prijateljica u 1. razredu osnovne vec imaju prijatelje na FB . Evo imate i ovaj slucaj "mladog" politicara.....gde oni koji njega "napadaju" su "agresori", novinari su napravili heroja, a nikakva socijalna ustanova, psiholozi i sl nisu se pozabavili i iskoristili priliku da skrenu paznju roditeljima ne pogresno usmeravanje..... Mali boravi na FB u kontinuitetu 12 sati, a zabelezeno je izmedju ostalog da je u 5 sati ujutru postavljao slike. Tu se radi o slobodi misljenja, a ne o nasilju. E sad sta zelim reci Koliko ce ko biti van i provesti u igri zavisi pre svega od roditelja i vaspitanja, ali i od skole. E tu je ta razlika, jer ovde deca provode mnogo vise vremena u skoli, a samim tim i u zabavi i igranju vani. Pa im izmedju ostalog i zato nije skola toliki smor kao kod nas. Inace ovde u NL u razredu od mog deteta postoji mali koji verbalno maltretira i omalovazava decu recima "ti si glupa" uz udarac nogom u doope....uz to je dobar djak....ali jednom sedmicno odlazi kod skolskog psihologa na terapiju za vreme nastave. Drugi je zbog porodicnih problema ( agresivan otac ) i sam bio agresivan dok se roditelji nisu razveli. Takodje je posecivao skolskog psihologa i sad je "izlecen". .... ali nema ovih 6.-7.-8. razred... mislim da je ta generacija jako nesrećna, između trenda po kom se za blejanje ispred zgrade baš i nema vremena, i roditelja koji panično pokušavaju da kontrolišu svoju decu, a kao i obično, izazivaju kontraefekat. kako se sve to menja, nas su puštali ispred zgrade od tol''ko do tolko, Hoces reci "od tol''ko do tol''ko" mi smo imali satove a ne mobilne, a na tu kontrolu mislis na kontrolu putem mobilnih Pa to i jesu samo pokusaji. Zaboravljas da smo mi imali i zabrane koje nam nisu ugrozavale slobode, a i da je postojalo postovanje kako roditelja, tako i profesora ( doduse ne svih, ali mnogih ) sto je danas primetno u odsustvu....
< Poruku je uredio Urbana -- 9.5.2010 16:05:19 >