vukosava
|
IZVORNA PORUKA: anuksunamun IZVORNA PORUKA: vukosava Ja sam ko mala obozavala da citam narodna predanja kog god naroda... Sta dohvatim. A najvise me je iznenadilo kad se nadjem sa nekim npr Rumunima pa pocnemo o ovoj temi pa skotnamo da imamo bas dosta istih i predanja i sujeverja... kao na primer??jer o slovenima ima malo "pisanih"predanja..zato pitam..a i postavlja se pitanje ,ko su Sloveni ,ko Srbi,a ko Dinarci,tesko je pisati i govoriti o" nasim "narodnim predanjima..poznajemo iz paganskih vremena vrhovnog boga Peruna(danasnjeg Sv.Iliju-pretpostavlja se)i nadjeno je dosta slicnosti sa Indijskom mitologijom ,i nazivima bozanstava,i neki istoricari pretpostavljaju da je poreklo Srba sa severa Indije..ja ne verujem ni jednom izvoru 100% ,sada citam Herodota da vidim sta on ima da kaze..ovo su vrlo oset__ljive stvari..i da bi se govorilo o narodnim predanjima neophodno je ogromno predznanje,jer je tema vrlo skakljiva.Grci su imali Homera,Indijci Vede,postoji kompletiran recnik rimske mitologije,kinezi su imali Sun Cu-a i Konfucije-a,Japanci svoja predanja mitoloska...koji je narod imao srecu da ima pismo u to vreme,moze da ostane bez dileme,kako su bar otprilike stvari tekla,Ep o Gilgamesu -isto je bitno svedocenje...MI nazalost Do Konstantina filozofa i prvih zitija ,nismo imali neke vaznije istorijske ili mitske zapise...a to sta je Vuk uradio nasoj knjizevnosti -posebna je prica.. Sa Rumunima npr. o baba rogama. Isto plase decu sa veoma slicnim pricama. Naravno stvari vezane za vampire i slicne spodobe koje vrebaju iz mraka... A sto se nekih stvari slicnim obicajima starih Slovena tice, npr. Baskijcima je sveto drvo hrast. A isto se u slovenskim obicajima cesto uzima kao neki simbol. Npr. kod nas Badnjak. Ili prica o pipercicima, onim malim vragolancicima koji su iz vatre... Ja mislim da se dosta starih obicaja asimilovalo u nasu verziju pravoslavnog hriscanstva, npr. preko slava. A negde sam procitala da su stari Sloveni nosili svoje pretke sa sobom (njihove kosti) kad se sele. I otuda obicaj da kad mladu uvodis u kucu da je prenosis preko praga da je ne posvadjas sa duhovima predaka. A sto se slicnosti sa Indijom tice, pa govorimo Indo-Evropski jezik, naci ces tu slicnosti koliko hoces kad je nas jezik deo Slovenske grupe jezika koja ima neke osnove u sanskritu. Znam dosta Indijaca licno i imamo dosta reci koje isto zvuce, npr jedno od njihovih veoma cestih imena je Prija, a da ne govorim da imaju imena Maja, Nina itd. A sto se Srba, Dinaraca itd tice, meni je zanimljivo jedno Evropsko istrazivanje o haplgrupama, tj o razlicitim Y hromozomima u evropskim narodima danasnjice. Ako vas ne mrzi da gledate, ja sam to kopirala bila u Excel i poredila, iznenadicete se kako su se Sloveni asimilovali po ovim podacima na Balkansko podrucje. Npr. mene je iznenadilo koliko slovenskih hromozoma ima u prosecnom Rumunu i prosecnom Albancu. klikni Evo po zemljama: link Po ovim podacima, niko u Srbiji nije cist Sloven, niti cist Dinarac, niti cist bilo sta vec. Bice da smo pre svi mesavine svih onih naroda koji su ziveli u ovoj nasoj oblasti, nekih vise nekih manje. Po ovim podacima smo 34.5 posto Dinarsko-Dunavskog tipa, 20.5 posto Balkanskog ali kojeg ima i u narodima u Severnoj Africi, 15 posto Balticko - Slovenskog, itd, da ne nabraja, pogledajte tabelu. Ova baza se jos razvija, nije sto posto tacna, ali mene licno tera na zakljucak da ja u sebi imam vise predaka sa razlicitih strana Evrope i sveta. Da nije tako, svi bi bili slicne visine i ili braon oci braon kosa npr. A ovako nas ima razlicitih visina, boja ociju i boja kose. A sto se tice podudarnosti izmedju bozanstava, i u Bibliji imas neke iste proroke kao i u Kuranu. A takodje i slicnosti sa jos starijim monoteistickim religijama iz oblasti npr Mesopotamije, npr. vezanim za Zaratustru i Zoroastrizam koje su po Persijskim predanjima postojali hiljade godina pre Hrista. Mislim pre svega na principe dobrog i zla i vrhovne vrline.
|