Krostata sa breskvama > Sastojci: *listato testo (samrznuto iz prodavnice)* sveze breskve (moze i one iz kompota, ako pravite zimi)* pola litre slatke pavlake* 3 zumanceta* 2 kesice vanili secera* par kasika dzema od breskve (moze i neki drugi)* 2-3 kasike ruma (zavisi za koga pravite)
Uputstvo: Listnato testo kojeg smo kupili pustimo da se odmrzne i razvucemo da bude vece nego tepsija u kojoj pecemo. Stavimo ga u tepsiju tako da ima rubove na straicama tepsije. Po celoj povrsii testa napravimo rupe sa viljuskom. Marmeladu stavimo u soljicu i pomesamo ih sa pravim rumom ili ekstraktom ruma i promesamo. Smesu razmazemo po testu.Breskve nasecemo na dve polutke i isecemo ih na polukruzne komade. Naredjamo ih po testu jedno pored drugog. Slatku pavlaku rucno promesamo sa vanilinim secerom i zumancetom i smesu prelijemo preko testa. Predhodno trebamo rernu da ugrejemo na 180°c i pečemo otprilike 40 minuta. Voila :)
P.s. Ova poslastica je takodje primerna za secerase jedino je potrebo zameniti marmeladu sa dijabeticnom.
p.p.s Ako volite mozete pre stavljanja pavlake pospipati malo cimeta na breskve.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Cheese cake > Sastojci: Kora: - 500 g mlevenog keksa, -125 g otopljenog butera.
Fil: - 500 g neslanog švapskog sira, - 250 g prah šećera, - 1 kisela pavlaka, - 500 ml ulupane slatke pavlake, - 1 želatin.
Glazura: - 200 g višanja, - 1-2 kašike šećera, - 1 crveni želatin.
Uputstvo: Pomešati sastojke i formirati koru u kalupu. Eventualno dodati malo soka.
Sve sastojke za fil pomešati i staviti na koru.
Višnje iseckati u secku. Prokuvati ih sa 1-2 kašike šećera. U prohlađeno dodati želatin. Staviti preko fila.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Brza torta s''jagodama > Sastojci: 1l mlijeka,3 pudinga od jagoda,1 margarin,400 g petit keksa,pakovanje zamrznutih jagoda,2 slaga
Uputstvo: U litar mlijeka dodati 8 kasika secera,kad provri dodati puding,kad bude gotov,u vruc puding dodati margarin i mjesati dok se masa ne sjedini.predhodno izlomiti keks i dodati u vruc fil i izmesati,potom izliti u pleh.kad se ohladi posuti jagode i preko staviti slag!
Vreme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
Medeno srce > Sastojci: secer, voda, brasno, pekmez, ulje, soda bikarbona, cimet, cokolada
Uputstvo: Pomesati 1,5 solju secera sa 1,5 soljom vode, 3 solje brasna, 4 kasike pekmeza, 1,5 kasicice sode bikarbone, 1/2 kesice cimeta, 4 kasike ulja. Ostaviti da odstoji malo. Prepoloviti testo i sipati u pleh, zapeci malo i premazati pekmezom, preliti drugi deo testa i peci. Kolac preliti cokoladom.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Smeshkicina torta > Sastojci: 3 male kutije piškota
1/2 kg šlaga u prahu (šlag pena)
2.5 dcl kisele vode
250 gr prah šećera
3 kisele pavlake
300-500 gr mix voće (crveno, znači jagode, višnje, maline i sl...)
300 gr mlevene plazme (može i neki drugi keks, mleveni naravno, ali ubedljivo je bolji ukus sa plazmom)
200 gr nutele
2 slatke pavlake
Uputstvo: Šlag penu umutiti sa kiselom vodom i prah šećerom dok se masa učvrsti, isključiti mikser i dodati 2 kisele pavlake, mešati varjacom (ne mikserom)
Podeliti masu, tako da odvojite 1/3
U 2/3 mase dodati mix voce (oceđeno)
u 1/3 mase dodati nutelu, 1 kiselu pavlaku i mlevenu plazmu.
Poređati piškote (malo umočiti u mleko da omekšaju) pa fil sa plazmom, pa fil sa voćem, pa umućena slatka pavlaka kao dekor.
Vreme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
Lenja pita > Sastojci: 300 g šećera, 2 jajeta, 200 g masti, 5 kašika mleka, 1 vanil šećer, 600 g brašna,1 prašak za pecivo.
Uputstvo: Mikserom umutiti šećer sa jajima i kad se šećer istopi dodati mast. Nastaviti mutiti. Smesi dodati mleko i vanil šećer. U umućenu smesu dodati brašno u koje je dodat prašak za pecivo. Rukom zamesiti.
Dobijeno testo podeliti na dva dela (jedan manji i jedan veći deo). Manji deo razvući na podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Veći deo testa staviti u frižider.
Preko kore u tepsiji posuti griz i preko toga staviti seckane orahe, preko toga višnje ili jabuke (po želji dodati na voće još malo šećera). Preko toga narendati preostalo testo iz frižidera. Staviti da se peče.
Peći oko 40 min. na 200 stepeni.
Pečen kolač posuti šećerom u prahu.
Vreme pripreme: 90 minuta
<< Sakrij recept
Eurokrem kocke > Sastojci: Testo: 2 čaše šećera, 1 jaje, 2 kašičice kakaoa, trećina čaše ulja, 1 kašičica sode bikarbone, 2 čaše brašna, 1/2l jogurta, 1 šoljica skuvane kafe (kafa ne mora).
Glazura:200 g eurokrema, 100 g čokolade (za kuvanje ili mlečne),8 kašika vode,4 kašike ulja.
Uputstvo: Mikserom umutiti šećer i jaje, dodati kakao, ulje i sodu bikarbonu. Nastaviti mutiti. Dodati brašno i na kraju jogurt. Peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji 30-40 min. na 200 stepeni.
Prohlađenu koru preliti vrućom skuvanom kafom (kafa je po izboru, ne mora da se stavi).
Na ohladjenu koru staviti glazuru.
Glazura se pravi tako što se pomešaju svi sastojci i stave se na ringlu samo da se otope i da se formira glatka smesa.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
knedle sa šljivama > Sastojci: 1kg krompira,400gr brašna,2 jaja,0,5 dcl ulja,1kg šljiva
250 gr.krušnih mrvica,150gr šećera.
Uputstvo: Skuhati krompir,ispasirati,dodati jaja,ulje i na kraju brašno te umijesiti tijesto.
Praviti male pogačice od tijesta,u svaku staviti polovicu očišćene šljive i uvaljati kao kuglicu.
Kuglice staviti u kipuću vodu,kada ponovo prokuhaju, da kuhaju još 10 minuta.
Na suhoj tavi propržiti na laganoj vatri krušne mrvice da malo potamne,kada se malo ohlade dodati šećer i u tome uvaljati još vruće kuglice.
Poslužite ih hladne.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Brza keks torta > Sastojci: 1/2l jogurta, 6 kašika šećera, 1/2kg keksa, konzerva ananasa, 2 kesice šlaga, 300ml mleka
Uputstvo: Keks samleti. Ananas iseckati na kockice. Jogurt sipati u dublji sud, dodati šećer i izmešati dok se šećer ne otopi. Zatim dodati samleven keks, opet izmešati i dodati ananas. Još jednom dobro izmešati da se masa sjedini. Na tacnu staviti celofan i sipati smesu. Razvući koru na željenu debljinu. Šlag napraviti od praha i mleka po uputstvu i staviti preko smese od keksa. Ohladiti u frižideru.
Vreme pripreme: 45 minuta
<< Sakrij recept
Kolač s višnjama > Sastojci: Za tijesto:
170 gr margarina
4 žumanjka
100gr šećera
300gr brašna
1 prašak za pecivo
2 vanilina šećera
Za fil:
4 bjelanka
200gr šećera
30 gr brašna
6 dcl jogurta
4 dcl kiselog vrhnja(pavlake)
1 kompot od višanaj(višnje same)
Uputstvo: Umijesiti tijesto i popoloviti,prvu polovicu staviti u pravougaonu tepsiju(30_x_20cm) na to staviti umućeni fil sa višnjama,drugu polovicu tijesta izrendati po filu.
Peći na 180 stupnjeva 40-50 min.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Američke palačinke > Sastojci: 140 g brašna; 250 ml mleka; 1 jaje; 2 kašika šećera; 2 kašičice praška za pecivo; 1/2 kašičice soli; 2 kašike ulja.
Uputstvo: Sve se smućka, nema veze ako ima gromuljica, sve se to istopi dok se peče. Testo je gušće od standardnih palačinki. Kad počnu da se prave mehurići (kad ih pečete) malko se pričeka i okrene se (savetujem onu špahtlu za okretanje). Drugra strana se manje peče od prve. Preporučujem da se automatski pravi dupla mera jer od jedne ispadne oko 5-6 palačinki, jeste da od 2 se najedete, ali su super i kad prenoće. Ja ih stavljam u plastičnu kutiju, poklopim i nema straha da će da se osuše.
Vreme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
Knedle sa šljivama > Sastojci: 1 kašika margarina
700 g mekog brašna
1 kg krompira
1/2 kg šljiva
200 g prezli
5 kašika ulja
3 kom jaja
sode bikarbone na vr* noža :-)
Uputstvo: Obariti krompir i ispasirati. dodati margarin i dobro ga umešati. ostaviti da se prohladi malo zatim dodati jaja.opet dobro izmešati.
postepeno dodavati brašno i mešati...
razviti testo debljine 1 cm, iseći na kockice i u svaku staviti po šljivu. praviti knedle.(lopte)
knedle spuštati u posoljenu ključalu vodu.. vaditi u činiju i preko sipati prezle prethodno ispržene na malo margarina....
p.s. napraviti testo koje se malkice lepka, dakle ne ugušiti ga sa brašnom. ne morate ga razvijati, testo se može čupkati a od tih komadića praviti oblik u koji se stavi šljiva a zatim napravi knedla.
ja stavim i na dno činije malo prezli pa ih uvaljam i odgore slažem ostale pa opet pospen tako da svuda budu prezle. nekako su mi lepše. :-)
p.s. može da se proba i sa kajsijama ....
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
|
|