Eurokrem kocke > Sastojci: Testo: 2 čaše šećera, 1 jaje, 2 kašičice kakaoa, trećina čaše ulja, 1 kašičica sode bikarbone, 2 čaše brašna, 1/2l jogurta, 1 šoljica skuvane kafe (kafa ne mora).
Glazura:200 g eurokrema, 100 g čokolade (za kuvanje ili mlečne),8 kašika vode,4 kašike ulja.
Uputstvo: Mikserom umutiti šećer i jaje, dodati kakao, ulje i sodu bikarbonu. Nastaviti mutiti. Dodati brašno i na kraju jogurt. Peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji 30-40 min. na 200 stepeni.
Prohlađenu koru preliti vrućom skuvanom kafom (kafa je po izboru, ne mora da se stavi).
Na ohladjenu koru staviti glazuru.
Glazura se pravi tako što se pomešaju svi sastojci i stave se na ringlu samo da se otope i da se formira glatka smesa.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Lenja pita > Sastojci: 300 g šećera, 2 jajeta, 200 g masti, 5 kašika mleka, 1 vanil šećer, 600 g brašna,1 prašak za pecivo.
Uputstvo: Mikserom umutiti šećer sa jajima i kad se šećer istopi dodati mast. Nastaviti mutiti. Smesi dodati mleko i vanil šećer. U umućenu smesu dodati brašno u koje je dodat prašak za pecivo. Rukom zamesiti.
Dobijeno testo podeliti na dva dela (jedan manji i jedan veći deo). Manji deo razvući na podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Veći deo testa staviti u frižider.
Preko kore u tepsiji posuti griz i preko toga staviti seckane orahe, preko toga višnje ili jabuke (po želji dodati na voće još malo šećera). Preko toga narendati preostalo testo iz frižidera. Staviti da se peče.
Peći oko 40 min. na 200 stepeni.
Pečen kolač posuti šećerom u prahu.
Vreme pripreme: 90 minuta
<< Sakrij recept
Smeshkicina torta > Sastojci: 3 male kutije piškota
1/2 kg šlaga u prahu (šlag pena)
2.5 dcl kisele vode
250 gr prah šećera
3 kisele pavlake
300-500 gr mix voće (crveno, znači jagode, višnje, maline i sl...)
300 gr mlevene plazme (može i neki drugi keks, mleveni naravno, ali ubedljivo je bolji ukus sa plazmom)
200 gr nutele
2 slatke pavlake
Uputstvo: Šlag penu umutiti sa kiselom vodom i prah šećerom dok se masa učvrsti, isključiti mikser i dodati 2 kisele pavlake, mešati varjacom (ne mikserom)
Podeliti masu, tako da odvojite 1/3
U 2/3 mase dodati mix voce (oceđeno)
u 1/3 mase dodati nutelu, 1 kiselu pavlaku i mlevenu plazmu.
Poređati piškote (malo umočiti u mleko da omekšaju) pa fil sa plazmom, pa fil sa voćem, pa umućena slatka pavlaka kao dekor.
Vreme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
Medeno srce > Sastojci: secer, voda, brasno, pekmez, ulje, soda bikarbona, cimet, cokolada
Uputstvo: Pomesati 1,5 solju secera sa 1,5 soljom vode, 3 solje brasna, 4 kasike pekmeza, 1,5 kasicice sode bikarbone, 1/2 kesice cimeta, 4 kasike ulja. Ostaviti da odstoji malo. Prepoloviti testo i sipati u pleh, zapeci malo i premazati pekmezom, preliti drugi deo testa i peci. Kolac preliti cokoladom.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Brza torta s''jagodama > Sastojci: 1l mlijeka,3 pudinga od jagoda,1 margarin,400 g petit keksa,pakovanje zamrznutih jagoda,2 slaga
Uputstvo: U litar mlijeka dodati 8 kasika secera,kad provri dodati puding,kad bude gotov,u vruc puding dodati margarin i mjesati dok se masa ne sjedini.predhodno izlomiti keks i dodati u vruc fil i izmesati,potom izliti u pleh.kad se ohladi posuti jagode i preko staviti slag!
Vreme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
Cheese cake > Sastojci: Kora: - 500 g mlevenog keksa, -125 g otopljenog butera.
Fil: - 500 g neslanog švapskog sira, - 250 g prah šećera, - 1 kisela pavlaka, - 500 ml ulupane slatke pavlake, - 1 želatin.
Glazura: - 200 g višanja, - 1-2 kašike šećera, - 1 crveni želatin.
Uputstvo: Pomešati sastojke i formirati koru u kalupu. Eventualno dodati malo soka.
Sve sastojke za fil pomešati i staviti na koru.
Višnje iseckati u secku. Prokuvati ih sa 1-2 kašike šećera. U prohlađeno dodati želatin. Staviti preko fila.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Krostata sa breskvama > Sastojci: *listato testo (samrznuto iz prodavnice)* sveze breskve (moze i one iz kompota, ako pravite zimi)* pola litre slatke pavlake* 3 zumanceta* 2 kesice vanili secera* par kasika dzema od breskve (moze i neki drugi)* 2-3 kasike ruma (zavisi za koga pravite)
Uputstvo: Listnato testo kojeg smo kupili pustimo da se odmrzne i razvucemo da bude vece nego tepsija u kojoj pecemo. Stavimo ga u tepsiju tako da ima rubove na straicama tepsije. Po celoj povrsii testa napravimo rupe sa viljuskom. Marmeladu stavimo u soljicu i pomesamo ih sa pravim rumom ili ekstraktom ruma i promesamo. Smesu razmazemo po testu.Breskve nasecemo na dve polutke i isecemo ih na polukruzne komade. Naredjamo ih po testu jedno pored drugog. Slatku pavlaku rucno promesamo sa vanilinim secerom i zumancetom i smesu prelijemo preko testa. Predhodno trebamo rernu da ugrejemo na 180°c i pečemo otprilike 40 minuta. Voila :)
P.s. Ova poslastica je takodje primerna za secerase jedino je potrebo zameniti marmeladu sa dijabeticnom.
p.p.s Ako volite mozete pre stavljanja pavlake pospipati malo cimeta na breskve.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Čokoladna eksplozija > Sastojci: tamni biskvit za tortu (možete praviti sami), sok od jedne narandže, 6 dcl mleka, parfe krema (ima Dr. Oetker ili Podravka) 150 g mascarpone, 120 g čokolade za kuvanje, 100 g lešnika
Uputstvo: Hladno prokuvano mleko, parfe kremu i mascarpone ubacite u veću činiju i mešajte mikserom pri najbržoj brzini 4-5 minuta. Čokoladu istopite (na pari, u šerpi - kako vam odgovara). Uzmite posudu sa okruglim dnom i obložite je providnom folijom za hranu ili nekom kesicom, i u posudu izmenično sipajte čokoladni krem i otopljenu čokoladu, dok ne potrošite svu smešu. Stavite u frižider za 2-3 sata. Biskvit natopite sokom od narandže i stvrdnutu čoko masu iz frižidera okrenite na biskvit. Ukrasite lešnicima i servirajte.
Vreme pripreme: 50 minuta
<< Sakrij recept
Fil za tortu sa jagodama ili borovnicama > Sastojci: 200 ml slatke pavkale, 250 g mascarpone sira, šećer u prahu, želatin fix, 300 g jagoda ili borovnica
Uputstvo: Umutimo šlag, dodamo mascarpone, želatin fix i sećer (po želji. Na kraju dodamo jagode ili borovnice i na brzinu promešamo fil.
Vreme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
Čokoladni krem za tortu > Sastojci: 3x0,25 dcl tečne slatke pavlake, 30 dag čokolade za kuvanje
Uputstvo: Slatku pavlaku i čokoladu kuvamo 3 minuta dok se čokolada ne istopi. Kad se to malo ohladi stavimo u frižider do narednog dana. Naredni dan umutimo taj čokoladni šlag i koristimo kao fil ili krem za ukrašavanje torte.
Vreme pripreme: 20 minuta
<< Sakrij recept
Limun pita > Sastojci: Kora: 250g brašna, 5 kašika šećera, 125g margarina, 1 žumance, 1 prašak za pecivo, malo soli, vrlo malo mleka
Fil: 1/2l mleka, 3 kašike brašna, 200g šećera, 1 puding od vanile, 2 žumanceta, 125g margarina, sok od 2-2,5 limuna
Beze: 3 belanceta, 100g šećera u prahu
Uputstvo: Kora: Umesiti sve sastojke i dodati mleka tek toliko da moze da se umesi, rastanjiti u tepsiji i peći da malo samo porumeni
Fil:Skuvati mleko, šećer, brašno, puding i žumanca, prohladiti pa dodati margarin i limunovog soka po ukusu, sve izmiksati pa preliti preko pečene kore
Beze: Umutiti belanca, dodati šećer i sve umutiti u čvrstu penu, razmazati preko fila, vratiti u rernu, upaliti samo gornji grejač i susiti da pena očvrne i blago porumeni.
Kolač je najlepši kada malo odstoji.
Vreme pripreme: 120 minuta
<< Sakrij recept
Rafaelo oblatne > Sastojci: 80ml vode, 200g šećera, 100g margarina, 200g mleka u prahu, 100g kokosovog brašna, 120g seckanih prženih lešnika
Uputstvo: Pomešati vodu, šećer, margarin i kuvati da se margarin otopi, skloniti sa ringle pa dodati mleko u prahu, lešnike i kokos. Kada se fil ohladi filovati oblatne.
Vreme pripreme: 40 minuta
<< Sakrij recept
|
|