97 - 105 recepti iz 105 | Stranica: | 1 | << | ... | 7 | 8 | 9 |
Ta famozna pizza > Sastojci:
Uputstvo: Ako želite da testo bude više hrskavo prvo ga zapecite samo, i nakon par minuta kada se zapeče, dodajte nadev!
Pizza može biti posna i vegetarijanska ako je napravite od povrća i posnog sira!
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
Domaci kubeti > Sastojci:
Uputstvo: Sto se tice ukusa,mozete dodati i belog luka u prahu .... kako ko voli...
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
Pizza makarone > Sastojci:
Uputstvo: Vrlo lako i brzo, a ukusno, i gotovo da svi vole da jedu ovakva jela :D
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
Testenina sa tunjevinom po gupikino > Sastojci: * maslinovo ulje (ili neko drugo), * pola belog luka, * paradajz sos, * vegeta (ili so i drugi začini), biber, peršun, bazilika, * 4 konzerve tunjevine, * malo belog vina
Uputstvo: Umak je gotov u nekih 20ak minuta, tako da dok čekate da provri voda za makaronice, možete početi da kuvate.
Prvo očistite pola belog luka. Ja struk volim da presečem popola. Luk se stavlja u tavu (obožavam da kuvam ovo u teflonskoj tavi - opet) na kašičicu maslinovog ulja (hladnog!!). Sačekate da se to zagreje i na laganoj vatri luk polako u ulje pusti svoju aromu. Kada vidite da luk počinje da rumeni, malo ga okrenite na drugu stranu, a kad porumeni ceo, izvadite sve komadiće pažljivo iz tave.
To što ostaje u tavi je malo maslinovog ulja sa aromom belog luka.
Uzmite poklopac (!!) i napola poklopite tavu dok sipate paradajz sos. Ja sam totalni lubitelj paradajz sosa, pa tu sipam nekih pola litra. Poklopac je tu skoro neophodan, jer dođe do spajanja vrelog ulja i vode iz paradajza (matematika = prskanje paradajz sosa po celoj kuhinji).
Kada se prskanje smiri, skinite poklopac sa tave i kuvajte umak na laganoj vatri, tako da voda polako vri iz njega. Ako ste kupiti gust paradajz, dospite malo dople vode, a ako je ređi, super je. Nek se lepo krčka. U taj umak se odmah dodaje kašičica vegete ili drugi začini po izboru, koji se dobro kombinuju sa tunjevinom. Taj paradajz sos se meša, dok ne izgubi dobar deo svoje tečnosti i postane srednje gust.
Znači, kad sos više nije vodenkast, stavlja se tunjevina. Neki vole jednu, ja stavim 4 male Rio Mare konzerve. Volim da izmrcvarim tunjevinu da raspadne na komadiće i sve to ostavim da još nekih 5 minuta kuva u paradajz sosu i da se napije ukusa.
(ne zaboravite na makarone, hehhe, eno kipi!!)
Kada se sve to prepoji ukusima, sipa se malo belog vina. Malo = čašica za rakiju ili recimo ... šestina obične čaše. Lupam. To ja onako od oka doziram. Umak se kuva još nekih 5 minuta, da alkohol izađe iz jela, a ukus vina ostaje. Pred sam kraj dodaje se biber, bazilika i peršun i servira se odmah nakon pripreme.
Vreme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
Carbonara umak za testeninu > Sastojci: * panceta ili šunka (sa maaaaalo slanine pored), * slatka pavlaka za kuvanje, * 2x žumance, * malo soli, bibera
Uputstvo: Par minuta pre nego što provri voda za špagete, počnem sa pripremom umaka. To obično traje oko 15 minuta.
Dok kuvaju špageti sitno naseckajte slaninu. Neki vole kockice, ja volim "listiće", znači taaaanko taaaaanko. Sos najčešće pripremam u teflonskoj tavi. Stavljam na vatru šunku ili pancetu i čekam da se to polako ugrije. Ulje vam ne treba ako je šunka malo masna, jer ona pusti dovoljno masti iz sebe. Šunkicu malo propržite, taman da se opusti ili da se malkice zapeče (ja tako volim). Kad je to spremno, sipate preko slatku pavlaku (tečnost!) za kuvanje. Ja nekad stavljam i sojinu pavlaku, pošto je bolje zbog holesterola.
Pavlaku treba non stop mešati da se polako na maloj vatri zgusne. Ako je već sama po sebi pregusta, slobodno je razredite sa malo mleka. Kuvati dok ne provri, ali ne sme puno da vri, već samo ono MALLIIIICKO, da znate da je to to.
Zatim se tava ili šerpa skida sa vatre i polaaaako se (uz NON STOP MEŠANJE!) dodaje umućena 2 žumanceta. Mešati morate zato, što se inače jaje stvrdne kada ga sipate u vruću pavlaku, pa zato brzo brzo mešajte umak dok sipate to jaje.
Neki tu završavaju recept, ali ja ne volim da stanem tu, jer se plašim salmonele. Sve to vraćam na laganu vatru i uz mešanje kuvam još nekih 5 minuta. Dodajem malo soli (ako šunka nije dovoljno slana) i ponekad malo bibera.
Umak se ne podgreva i servira se odmah posle pripreme.
Vreme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
kiflice > Sastojci: 1 dc mleka;pola čaše jogurta;1 dc ulja;1 jaje;1kvasac;1kašika soli;pola kašičice šećera;brašna po potrebi(otprilike 1kg)1margarin,2žumanca za premazivanje,susam ili kim,šunkarica,trapist sir.
Uputstvo: Kada kvasac naraste u mleku i šećeru,sve sastojke(kvasac,jog.,ulje,jaje,so,malo brašna)izmutiti mikserom.Doraditi rukom,dodavajući brašna po potrebi.Podeliti testo na 4 lopte,kada prvu razvijemo što tanje oklagijom, narendati na nju četvrtinu margarina(njega je najbolje prvo zamrznuti)pa razvučemo sledeću,stavimo na prvu,pa margarin,i tako redom.Savijemo sve u rolat,sečemo ga na 5 delova,razvijamo,seći svaki deo na po 8 kiflica,po želji filovati(ja stavim kečap,salamu,sir)i zavijati.Ostaviti dva sata da miruju,premazati žum.,i susamom i peći.
Vreme pripreme: 70 minuta
<< Sakrij recept
pita-harmonika > Sastojci: 500gr jufki za pitu
500ml jogurta
1 kiselo vrhnje(pavlaka)
2jaja
1dcl ulja
1prašak za pecivo
sol
Uputstvo: Prvo uzmemo posudu u kojoj ćemo peći pitu i po njoj isječemo jufke jer moraju biti veličine kao pleh ili tepsija,
zatim namažemo pleh sa uljem i redamo jufke jednu do druge tako da svaku jufku smotamo na harmoniku da bude visine 1,5-2cm.
Sada umutimo fil od svih sastojaka i prelivamo jufke redom između svakog listića harmonike.
Nesmije se preskakati ili samo zaliti smjesom jer onda kad se ispeče na mjestima ostane suho i neukusno.
Vreme pripreme: 50 minuta
<< Sakrij recept
PIZZA testo > Sastojci: mleko, kvasac, brašno, ulje
Uputstvo: Kašikom umuti šolju mlake vode, 1 kvasac, ravnu kašiku soli i kašiku šećera, pa dodati 2 cele i 3 šolje brašna i ulupati varjačom i ostaviti pola sata u frižideru, pa izvaditi i ostaviti još 10 minuta napolju. Namazati pleh uljem i rukom rastegliti testo.
Peći na 200 stepeni oko 20 minuta
KAŽU DA JE FORA BAŠ U TIH 3/4 ŠOLJE BRAŠNA (POŠTO SAM SUMNJIČAVO PITALA ZA TO) I U TIH POLA SATA U FRIŽIDERU. (?)
Vreme pripreme: 40 minuta
<< Sakrij recept
Testenina sa brokolima > Sastojci: Brokoli-jedan srednji,
testenine-250-400g,
jedna kisela pavlaka (moze manje masna)
glavica crnog luka
Uputstvo: Testenine skuvati po upustvu sa kesice (ja najvise volim one siroke rezance, ali moze bilo koje makarone)
U drugom sudu se malo prodinsta crni luk (sitno iseckan) cim malo porumeni skloni se sa ringle i pomesa se sa brokolima (usitnjenim, prokuvanim 5-7 min), pavlakom i malo vegete. Sve se dobro promesa sa testeninom i ostavi malo da se prohladi. Jelo je fantasticno a jako je lako za spremanje.
Vreme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
|
|