13 - 23 recepti iz 23 | Stranica: | | 1 | 2 |
Bolonjeze sos >
Sastojci:
Uputstvo:
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
Slatko od šumskih jagoda >
Sastojci:
Uputstvo:
Sumske jagode mozete nabaviti u boljim piljarama, ili jos bolje ako znate nekoga ko ih uzgaja. Dosta susitnije od obicnih, ne-sumskih, tako da se od navedene kolicine dobije dosta slatkog.
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
Rižoto na moj način >
Sastojci:
Uputstvo:
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
Grčka riža sa paradajzom >
Sastojci:
Uputstvo:
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
Majonze bez ulja >
Sastojci:
Uputstvo:
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
Domaći kečap >
Sastojci:
Uputstvo:
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
Prebranac po gupikino :) >
Sastojci:
4 velike glavice crnog luka, 2 velike konzerve belog pasulja (ili skuvaš sama pasulj), 0,5 dl ulja, začini: so, vegeta, mlevena slatka paprika
Uputstvo:
Četiri velike glavice crnog luka iseckati popreko na kriške (ne na kockice), na brzinu propržiti na 0,5 dl ulja samo da postakleni. Onda u luk sipnuti malo vode i poklopiti da se dinsta dok ne omekša. Povremeno promešati i po potrebi doliti još malo vode.
Kad je luk mek i kad je sva voda isparila, smanjimo vatru, posolimo luk i dodamo malo vegete pa promešamo i probamo (treba da je slano malo više nego obično jelo, jer je pasulj neslan).
Kada dobijemo pravi ukus, dodamo još kašičicu-dve sitne mlevene paprike, promešamo i isključimo ringlu. Luk sa paprikom ne sme se više pržiti, jer paprika lako izgori.
Onda uzmemo 2-3 kašike te smeše sa lukom i sa njom pospemo dno u tepsiji. Na nju pospemo sloj pasulja (koji smo ocedili), pa opet sloj luka, pa sloj pasulja, pa sloj smeše, dok sve ne potrošimo. Na vrhu treba da je sloj sa lukom.
Ako vam se učini da je sve to pregusto, možete sve kad je već gotovo politi sa malo vode, možda i sve malo promešati (važno je da nigde na vrhu nije čist pasulj jer će se previše osušiti).
Na kraju sve stavimo u rernu i sačekamo da provri, pa pečemo još 10-15 minuta.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
sos od belog luka >
Sastojci:
3 chena belog luka
margarin
1/2 litre mleka
brasno
zacini
pavlaka
Uputstvo:
Zagrejati jednu kasiku margarina i u njega staviti iseckan beli luk.Prziti ga nekoliko minuta,pa doliti 1/2 lit.mleka.U posebnu solju razmutiti 1 kasiku brasna u malo vode i dodati kad mleko provri.Zatim dodati dve kasike pavlake i vegetu po ukusu.Kad dostigne zeljenu gustinu skinuti sa vatre i sluziti uz meso.
PRIJATNO
Vreme pripreme: 15 minuta
<< Sakrij recept
Knedle od hleba >
Sastojci:
*1 kg suvog belog hleba* 1 crni luk* slanina* 3 jaja* mleko* biber*aleva paprika*vegeta* persun* prezle* brasno po potrebi.
Uputstvo:
Hleb prvo nadrobimo koliko mozemo i zalijemo mlekom otprilike 2 dl mleka da hleb postane mekan i pustimo da odstoji. Naseckamo luk i slaninu ili neko drugo suvo meso. Poprzimo luk i slaninu i dodamo u smesu sa hlebom, zatiim, dodamo jaja i zacine po ukusu. Operemo ruke i sa rukama dobro pregnecimo masu i oblikujemo knedle koje zatim povaljamo u prezlama. Stavimo u kljucajucu vodu koju smo predhodno osolili za otprilike 10 minuta.
Brasno stavite ako ste mozda stavile previse mleka pa je masa previse tekuca.
Ove knedle mozeju da budu odlican prilog kod gulaza ili nekog mesa (snicli) u sosu.
Vreme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
Češka knedla >
Sastojci:
- 6 zemički (3 bele, 3 crne)
- puter veličine jajeta
- 4 jajeta
- 2 kašike griza
- 3 kašike brašna
Uputstvo:
Zemičke potopiti u vodu ili mleko. 4 žumanceta sjediniti sa puterom. Dodati griz, brašno i i jako isceđene zemičke (cediti pritiskom među rukama, kao kada pravite grudvu od snega), zatim dobro sjediniti masu. Napraviti sneg od belanaca i dodati u masu lagano mešajući. Posoliti po ukusu i dodati seckani peršun uz lagano mešanje.
Zatim masu umotati u kuhinjsku krpu. Pošto je bitno kako se umotava, pogledajte crtež na forumu u istoimenoj temi.
Kuvati ukupno 1 sat u kipućoj vodi (1/2 sata na jednoj strani, zatim okrenuti pa 1/2 sata na drugoj strani).
Posle sat vremena izvaditi iz vode i staviti na dasku. Kada se malo prohladi, skinuti krpu.
Služi se seckano na šnicle (kriške ?) kao hleb.
Može da se prespe prženom prezlom, ali je efektnije bez, zbog 2 boje zemički i peršuna.
Servirati uz jela koja imaju nekakav sos, ili preliv.
Vreme pripreme: 120 minuta
<< Sakrij recept