Musaka od tikvica > Sastojci: - 700 gr tikvica
- 4 jaja
- mleko
- griz po potrebi
- 1 glavica crnog luka
- ulje
- 500 gr. mlevenog mesa
- vegeta ili so, majčina dušica, origano, peršun
Uputstvo: Na malo ulja propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka i mleveno meso. Dodati začine. Tikvice očistiti i iseći na tanje uzdužne komade. Jaja umutiti i dodati oko 2 dcl mleka.Posudu za pečenje pouljiti pa svaki komad tikvice uvaljati u griz sa jedne i sa druge strane i slagati prvi red. Dodati meso i tako redom dok se ne složi tri reda. Zadnji red su tikvice. Tako složene preliti sa mešavinom jaja i mleka. Peći na umerenoj temperaturi dok ne porumeni (oko sat vremena). Odozgo, po želji, narendati kačkavalj i ostaviti još malo u rerni da se otopi. Služiti sa kiselim mlekom.
Vreme pripreme: 90 minuta
<< Sakrij recept
Bamija sa teletinom > Sastojci: Bamija:
1 kg teletine bez kostiju
1 kg crvenog luka
40 dkg suhe bamije
10 dkg maslaca
so, mljeveni biber,
aleva paprika
Uputstvo: Priprema :
Luk sitno izrezite i przite na ulju dok ne pozuti. Izrezite meso na sitnije kockice (zalogajcice) i prodinstajte sa lukom dodajuci ako je potrebno po fildzan tople vode. Dok se meso dinsta u posebnoj posudi obarite bamiju u vodi u koju ste dodali malo sirceta (da se bamija ne bi raspala). Kada je meso napola izdinstano, dodajte ocijedjenu bamiju i kuhajte dok i meso i bamija ne budu skuhani. Smanjite vatru, dodajte maslac. Po potrebi dodajite vodu, ali uvijek mlaku i uvijek po fildzan. Kada sjedinite bamiju s mesom vise je ne smijete mijesati kuhacom vac ako je potrebo lagano protresite serpu. Pred kraj bamiju zacinite (posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku). Prije posluzivanja dotjerajte joj ukus i ukrasite limunom.
Vreme pripreme: 120 minuta
<< Sakrij recept
Šareni pilav > Sastojci: 300 g pirinča, glavica crnog luka, mala konzerva šampinjona, 3 šargarepe, pileće meso, začini: 2 kocke za kokošju supu, vegeta, biber
Uputstvo: Pripremiti šerpicu supe sa dve kokošje kocke.
U drugoj posudi propržiti sitno iseckan luk, dodati očišćen pirinač i pržiti. Dodati Vegetu, biber i pileće meso. Doliti supe i kuvati na tihoj vatri, dok se pirinač skoro ne skuva. Probati da li je dovoljno slano.
U trećoj posudi na malo isprženog luka izdinstati šargarepu i šampinjone. Zaliti šoljom supe, dodati Vegetu i ostaviti da se kuva.
Posle 15 minuta dodati šargarepu i šampinjone pirinču, sve izmešati i staviti u vatrostalnu posudu. Po potrebi dodati još malo supe i staviti u rernu da se zapeče.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
piletina s caryem > Sastojci: 4 pileća zabatka bez kosti
200gr kukuruza šećerca(zaleđenog)
1 glavica luka
2 mrkve
vrhnje za kuvanje
vegeta
cary u prahu
Uputstvo: Izdinstati luk i mrkvu i izvaditi iz tave a na istom ulju ispeći zabatke sa obje strane,zatim vratiti povrće u tavu i dodati kukuruz u zrnu.
Povegetiti i staviti količinu carya po želji jer ima jako oštar ukus,doliti 1dcl vode i lagano dinstati još 15 min.
Zaliti vrhnjem za kuvanje.
Kao prilog odlično idu široki rezanci a može i kuhani krompir ili njoki.
Vreme pripreme: 40 minuta
<< Sakrij recept
Gljivaš- gulaš sa gljivama > Sastojci: 500 g mesa (svinjsko, junece), 3-4 crna luka, 1-2 čena belog luka ( po želji- ne mora), 3-4 šargarepe, 1 pakovanje gljiva ( šampinjoni- 450g), 2,5 dl paradajz soka, 1,5 dl belog vina, vegeta, so, biber, crvena mlevena paprika, 2-3 lista lovora, ulje + makaroni ili pirinač
Uputstvo: Prodinstati luk, iseckan na kockice, na ulju da fino porumeni. Dodati meso iseckano na kockice, vegetu, so, biber, mlevenu papriku, lovor i dinstati uz dolivanje pomalo vode da ne zagori. Dolivati i paradajz sok. Kada meso omekša, dodati očišćenu i na kolutiće isečenu šargarepu. Sipati belo vino. Malo kasnije dodati gljive isckane na deblje listiće. Dinstati da šargarepa omekša (gljive treba da se prodinstaju ali ne da se raskuvaju, ostanu "krckave"). Ako je ostalo dosta tečnosti, dodati malo brašna da se zgusne, da se ne bi raskuvalo povrće. Služiti preko makarona ili pirinča.
Vreme pripreme: 90 minuta
<< Sakrij recept
Musaka > Sastojci: # oko 9 većih krompira, # 1 glavica crnog luka, # od 500 do 700 g mlevenog mesa (ja kupim mešano), # 400g kisele pavlake ili mleka, # 2 jajeta, # začini (vegeta, so ...)
Uputstvo: Skuvaš krompir. Ja volim da kuvam bez ljuske, mada se preporučuje kuvanje krompira u ljusci, pa se onda krompir guli kad je skuvan.
Dok se krompir kuva, upržiš luk, na njemu mleveno meso, dodaš začine po želji (vegeta, so)... neki tu dodaju i povrće itd.
U vatrostalnu posudu ili neku drugu posudu koja može u rernu reža se red krompira sečenog na kolute, pa red mesa, red krompira, red mesa, red krompira.
U odvojenoj posudi umuti se dva jajeta i doda im se pola litra mleka ili kisele pavlake. Sve to se umeša da bude tečno i musaka se prelije time tako da tečnost prelije sve slojeve.
Peče se u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta odnosno toliko, da se gore napravi zlatno žuta korica.
Neki ređaju presan krompi, pa se sve to zalije supom i peče oko 2 sata u rerni.
Vreme pripreme: 120 minuta
<< Sakrij recept
Socna piletina > Sastojci: 600 gr fileta belog pileceg mesa, jedna kesica corbe od pecuraka, 1/2 kg sampinjona, 1/2l neutralne pavlake, zacini po zelji, malo putera za podmazivanje.
Uputstvo: Vatrostalni sud namazati puterom (uljem), svaki komad mesa uvaljati u prah corbe od pecuraka, poslagati, od gore naseci pecurke na cetvrtine, zaciniti, preliti neutralnom pavlakom i peci dok meso ne bude meko. Uz pire krompir i zelenu salatu, ovaj rucak ce svako da pohvali.
Vreme pripreme: 45 minuta
<< Sakrij recept
Piletina u lisnatom testu > Sastojci: - 500 g lisnatog testa (jedno pakovanje sa 2 table),
- 600 g pileceg filea,
- dimljeni ili obicni trapist (kackavalj, gauda, edamer...),
- senf,
- jaje,
- zacini.
Uputstvo: Pilece belo meso iseci na snicle i zaciniti (biber, vegeta, kari i dr.) i napuniti ih komadima sira. Snicle urolati i premazati senfom.
Table lisnatog testa razvuci i iseci ih na trake u koje se stavi po jedna pripremljena snicla. Urolati i staviti u tepsiju (oblozenu papirom za pecenje). Premazati umucenim jajetom i po zelji posuti susamom.
Peci oko 50 minuta na 180 stepeni.
Vreme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Kaneloni > Sastojci: Za palacinke (opet ako neko mozda nezna)
*mleko*brasno*jaja*so*kisela/mineralna voda*
Za fil ala stella:
*luk*pečurke*pileča prsa* kačkavalj* pavlaka* aleva paprika* biber*vegeta*maslinovo ulje
Za paniranje:
*jaje*brasno*prezle*
Za cvrtje:
*ulje*
Uputstvo: Napravimo smesu za palačinke i iste ispečeno. Negdje 2-3 palačinke po osobi. Kada ispečemo palačinke sitno iseckamo luk, Pečurke na lističe i piletinu na komadiče. Propržimo luk na maslinovom ulju i dodamo komadiče piletine i zatime na lističe naseckane pečurke. Prodinstamo i začinimo po ukusu. Palačinke namažemo pavlakom i na sredinu stavimo piletinu i pečurke te narendamo na to kačkavalj. Palačinku smotamo ko sarmu. Kada sve palačinke tako nafilujemo paniramo ih (ko bečke šnicle) brašno, jaje i prezle i za tim ispečemo ih u ulju za cvrtje da dobiju lepu braon boju. Kanelone možemo da poslužimo krompirom spremim na bilo koji način ili jednostavno skuvamo mešano povrče. Prijatno :)
Vreme pripreme: 80 minuta
<< Sakrij recept
Piletina sa kikirikijem > Sastojci: # belo pileće meso
# beli luk
# crni luk
# šargarepa
# kupus
# krastavac
# paprika (crvena i zelena)
# pečurke (može ih zameniti jabuka)
# kikiriki
# po želji: bilo koje sezonsko povrće (bitno je da hrska)
# začini: soja sos, đumbir u prahu (ili, bolje, sveže rendani), vegeta, biber, aleva paprika, malo susama, gustin, čašica konjaka ili brendija
Uputstvo: Pileće belo meso iseckati na kockice i pomešati sa 2-3 kašike soja sosa, čašicom konjaka i 2-3 kašike gustina. Sve lepo promešati i ostaviti da odstoji neko vreme u frižideru.
Povrće iseckati na listiće, ne mnogo dugačke, a beli luk odvojiti u zasebni tanjirić.
U dublji tiganj ili osrednju šerpicu staviti 2-3 kašike ulja i ugrejati do tačke kada ulje počinje da se puši. Na tako ugrejano ulje dodati prstohvat soli i beli luk, kao i belo meso prethodno oceđeno od paca (pac ne bacati!). Na kraju dodati i đumbir. Pošto je ulje vrelo, brzim pokretima mešati meso i ne pržiti ga duže od 2-3 minuta. Tako proprženu piletinu vratiti u pac u kome je bila i preći na pripremanje povrća.
U dublji tiganj ili šerpu staviti ulje i ugrejati do tačke kada počne da se puši. Opet dodati malo soli i izručiti iseckano povrće. Povrće pržiti uz intenzivno mešanje nekoliko minuta i postepeno mu dodavati vegetu, biber i alevu papriku. Nakon 2-3 minuta prženja, dodati proprženu piletinu s pacom u kom se nalazila, kikiriki, susam, ostatak konjaka i soja sosa (2-3 kašike). Intenzivno mešati još nekoliko minuta i kada se meso i povrće lepo sjedini, skloniti s vatre i poslužiti uz pirinač.
Ovo jelo je veoma ukusno i sprema se za samo 5-6 minuta (ako izuzmemo vreme za seckanje povrća), ali je potrebna izvesna spretnost i brzina tokom pripreme.
Vreme pripreme: 15 minuta
<< Sakrij recept
Rolat od mesa > Sastojci: Za rolat: 500g mlevenog mesa (svinjsko, teleće), 1 glavica luka, 2-3 čena belog luka, 1/2 šoljice peršunovog lista, 1/2 šoljice prezli, 1 jaje, 1/3 šoljice ulja, 2 kašike sirćeta, 1 kašika origana, Vegeta i biber
Za punjenje: 300 g pečuraka (šampinjoni, vrganji...), 1 glavica crnog luka, Vegeta, biber
Za sos: 1/2 šolje ulja, 2-3 kašike soka od limuna, izrendana limunova korica, , 3-4 kašike senfa, 1 kašika origana, so i biber
Uputstvo: Rolat: Izrendamo crni i beli luk, dodamo sve ostale sastojke, dobro umesimo, pokrijemo plastičnom folijom, i stavimo u zamrzivač na 10 min. (dok napravimo fil).
Punjenje: Pečurke i luk isečemo, začinimo po ukusu, prodinstamo (da tečnost ispari).
Sos: Dobro promešamo sve sastojke da se dobije homogena smesa.
Na plastičnoj foliji rastanjimo meso u obliku pravougaonika debljine oko 1,5-2 cm. Preko toga rasporedimo fil, ali uz bočne strane i gornju stranu ostavimo oko 2 cm bez fila. Uz pomoć folije formiramo rolat i lepo ga oblikujemo. Prenesemo u podmazan pleh. Premažemo polovinom sosa i pečemo na 200°C da lepo porumeni (oko 30 min.). Serviramo uz preostali sos.
Vreme pripreme: 80 minuta
<< Sakrij recept
BATACI U SAFTU > Sastojci:
Uputstvo:
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
|
|