Musaka >
Sastojci:
# oko 9 većih krompira, # 1 glavica crnog luka, # od 500 do 700 g mlevenog mesa (ja kupim mešano), # 400g kisele pavlake ili mleka, # 2 jajeta, # začini (vegeta, so ...)
Uputstvo:
Skuvaš krompir. Ja volim da kuvam bez ljuske, mada se preporučuje kuvanje krompira u ljusci, pa se onda krompir guli kad je skuvan.
Dok se krompir kuva, upržiš luk, na njemu mleveno meso, dodaš začine po želji (vegeta, so)... neki tu dodaju i povrće itd.
U vatrostalnu posudu ili neku drugu posudu koja može u rernu reža se red krompira sečenog na kolute, pa red mesa, red krompira, red mesa, red krompira.
U odvojenoj posudi umuti se dva jajeta i doda im se pola litra mleka ili kisele pavlake. Sve to se umeša da bude tečno i musaka se prelije time tako da tečnost prelije sve slojeve.
Peče se u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta odnosno toliko, da se gore napravi zlatno žuta korica.
Neki ređaju presan krompi, pa se sve to zalije supom i peče oko 2 sata u rerni.
Vreme pripreme: 120 minuta
<< Sakrij recept
Musaka od krompira >
Sastojci:
Uputstvo:
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
musaka od testenina >
Sastojci:
Uputstvo:
lagani ručak ili večera sa mlevenim mesom i testeninom, Moguda jedu i deca svih doba starosti , naravno osim odojčad.
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept
Musaka od tikvica >
Sastojci:
- 700 gr tikvica
- 4 jaja
- mleko
- griz po potrebi
- 1 glavica crnog luka
- ulje
- 500 gr. mlevenog mesa
- vegeta ili so, majčina dušica, origano, peršun
Uputstvo:
Na malo ulja propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka i mleveno meso. Dodati začine. Tikvice očistiti i iseći na tanje uzdužne komade. Jaja umutiti i dodati oko 2 dcl mleka.Posudu za pečenje pouljiti pa svaki komad tikvice uvaljati u griz sa jedne i sa druge strane i slagati prvi red. Dodati meso i tako redom dok se ne složi tri reda. Zadnji red su tikvice. Tako složene preliti sa mešavinom jaja i mleka. Peći na umerenoj temperaturi dok ne porumeni (oko sat vremena). Odozgo, po želji, narendati kačkavalj i ostaviti još malo u rerni da se otopi. Služiti sa kiselim mlekom.
Vreme pripreme: 90 minuta
<< Sakrij recept
Musaka od tikvica >
Sastojci:
Uputstvo:
Tikvice plitko ljusti, iz njih ce voda uskoro da pljusti. Luk przi dok pocne da mirise, uz taj miris se lakse dise. Meso uvek dobro przi, da vrelina sve parazite do kraja sprzi. Red povrca, pa red mesa i nakon toga umucena smesa. Rerna samo neka jelo ispece i eto vam ga ugodno vece.
Vreme pripreme: /
<< Sakrij recept