409 - 411 recepti iz 411 | Stranica: | 1 | << | ... | 33 | 34 | 35 |
Musaka od tikvica > Sastojci: - 700 gr tikvica
- 4 jaja
- mleko
- griz po potrebi
- 1 glavica crnog luka
- ulje
- 500 gr. mlevenog mesa
- vegeta ili so, majčina dušica, origano, peršun
Uputstvo: Na malo ulja propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka i mleveno meso. Dodati začine. Tikvice očistiti i iseći na tanje uzdužne komade. Jaja umutiti i dodati oko 2 dcl mleka.Posudu za pečenje pouljiti pa svaki komad tikvice uvaljati u griz sa jedne i sa druge strane i slagati prvi red. Dodati meso i tako redom dok se ne složi tri reda. Zadnji red su tikvice. Tako složene preliti sa mešavinom jaja i mleka. Peći na umerenoj temperaturi dok ne porumeni (oko sat vremena). Odozgo, po želji, narendati kačkavalj i ostaviti još malo u rerni da se otopi. Služiti sa kiselim mlekom.
Vreme pripreme: 90 minuta
<< Sakrij recept
Bamija sa teletinom > Sastojci: Bamija:
1 kg teletine bez kostiju
1 kg crvenog luka
40 dkg suhe bamije
10 dkg maslaca
so, mljeveni biber,
aleva paprika
Uputstvo: Priprema :
Luk sitno izrezite i przite na ulju dok ne pozuti. Izrezite meso na sitnije kockice (zalogajcice) i prodinstajte sa lukom dodajuci ako je potrebno po fildzan tople vode. Dok se meso dinsta u posebnoj posudi obarite bamiju u vodi u koju ste dodali malo sirceta (da se bamija ne bi raspala). Kada je meso napola izdinstano, dodajte ocijedjenu bamiju i kuhajte dok i meso i bamija ne budu skuhani. Smanjite vatru, dodajte maslac. Po potrebi dodajite vodu, ali uvijek mlaku i uvijek po fildzan. Kada sjedinite bamiju s mesom vise je ne smijete mijesati kuhacom vac ako je potrebo lagano protresite serpu. Pred kraj bamiju zacinite (posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku). Prije posluzivanja dotjerajte joj ukus i ukrasite limunom.
Vreme pripreme: 120 minuta
<< Sakrij recept
Musaka > Sastojci: # oko 9 većih krompira, # 1 glavica crnog luka, # od 500 do 700 g mlevenog mesa (ja kupim mešano), # 400g kisele pavlake ili mleka, # 2 jajeta, # začini (vegeta, so ...)
Uputstvo: Skuvaš krompir. Ja volim da kuvam bez ljuske, mada se preporučuje kuvanje krompira u ljusci, pa se onda krompir guli kad je skuvan.
Dok se krompir kuva, upržiš luk, na njemu mleveno meso, dodaš začine po želji (vegeta, so)... neki tu dodaju i povrće itd.
U vatrostalnu posudu ili neku drugu posudu koja može u rernu reža se red krompira sečenog na kolute, pa red mesa, red krompira, red mesa, red krompira.
U odvojenoj posudi umuti se dva jajeta i doda im se pola litra mleka ili kisele pavlake. Sve to se umeša da bude tečno i musaka se prelije time tako da tečnost prelije sve slojeve.
Peče se u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta odnosno toliko, da se gore napravi zlatno žuta korica.
Neki ređaju presan krompi, pa se sve to zalije supom i peče oko 2 sata u rerni.
Vreme pripreme: 120 minuta
<< Sakrij recept
|
|