cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

tsoureki / vasilopita

clock-img

07.02.2011, 15:42

clock-img

Anoniman

e, posto sam upravo ovaj recept poslala mejlom, da ga napisem i vama. tsoureki se u grckoj pravi za uskrs u obliku pletenice, a vasilopita za novu godinu, nesto kao nasa cesnica. u principu, rec je o istoj smesi, samo u drugom obliku. ima neverovatan miris i okus, ja ga obozavam.

U malo mlake vode staviti kvasac i dodati malo brasna, izmesati i ostaviti da nadodje.

Mikserom ulupati 2-3 jaja, 350gr secera, 50gr ulja, 2-3 kasike kiselog mleka.
Zagrejati 2,5 dl mleka i umesati u prethodnu smesu.
Dodati malo soli, mahlep (http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab), i kakule (mislim da se ovo kod nas zove kardam, a umesto kakoule/kardama se moze narendati malo narandzine kore).
U sve to dodati kvasac.
Otopiti 100 putera i postepeno ga dodavati u prethodnu smesu, mesajuci je.
Testo treba da bude dosta meko (otprilike se za sve ovo utrosi 1kg brasna).

Testo oblikovati (ili u pletenicu ili u pogacu, kako hocete), a kroz sredinu se moze staviti kakao ili cokolada.
Kad se stavi u tepsiju premaze se izlupanim jajetom i pece oko pola sata na 200 stepeni (zavisi, naravno, od sporeta, meni je trebalo skoro sat vremena).

Moze se staviti i glazura od cokolade kad se ispece.

clock-img

07.02.2011, 15:49

clock-img

vonavoj

pencil-img

21998

mmmmmmmm..deluje mi zanimljivo.mom mm je bitno da se nesto napravi,svidece mu se,..moracu da zapisem!user posted image user posted image

clock-img

07.02.2011, 15:49

clock-img

vonavoj

pencil-img

21998

samo da nadjem mahlep!

clock-img

07.02.2011, 15:51

clock-img

Anoniman

izuzetno je aromaticno! ja sam dugo mislila da je to obicna pogaca i kad je prvi put sveki napravila nisam pozurila da probam. al kad sam jednom probala.....user posted image  samo je jako kaloricno, i ne treba cesto jesti user posted image

clock-img

09.02.2011, 09:53

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Zanimljivo jeuser posted image
Taj mahlep je okusa sličnog trešnji i gorkim bademima, možda staviti ove ekstrakte u tijesto?Ili nešto drugo... ajd predloži nam kseno pošto mi sigurno nemamo mahlepuser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

09.02.2011, 10:33

clock-img

Anoniman

mozda i ima, videla sam u google da se javlja i u nekim tekstovima na srpskom, mozda u veru ima ili u nekoj prodavnici sa zacinima.
inace, taj zacin se dobija od kostica visanja koliko sam shvatila, ali meni uopste ne mirise na visnje. kad sam prvi put probala tsureki (cita se: cureki) mislila sam da ima cimeta i karanfilica.

< Poruku je uredio ksena -- 9.2.2011 10:48:56 >

clock-img

09.02.2011, 11:07

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

ksena, 2007u godinu sam docekala u Atini sa nekadasnjim deckom koji ima silne neke prijatelje po Grckoj. Nakon doceka smo isli na rucak kod jedne divne porodice i jeli smo Vasilopitu...divnoo...i ja sam dobila "dukat". Jos uvek ga cuvam kao predivnu uspomenu
hvala za recept user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

09.02.2011, 11:14

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: ksena

mozda i ima, videla sam u google da se javlja i u nekim tekstovima na srpskom, mozda u veru ima ili u nekoj prodavnici sa zacinima.
inace, taj zacin se dobija od kostica visanja koliko sam shvatila, ali meni uopste ne mirise na visnje. kad sam prvi put probala tsureki (cita se: cureki) mislila sam da ima cimeta i karanfilica.


E to već imamo, a možda đumbir, on ima onako baš opor miris i ukususer posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

09.02.2011, 11:48

clock-img

Anoniman

bambi user posted image  nema na cemu user posted image  evo, mozes pokusati i ti da objasnis ukus koji se dobija.

clock-img

09.02.2011, 11:49

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Kseeenčiiii, kako ovo dobro deluje, mmmmmmmmmm user posted image user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

09.02.2011, 11:52

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Evo i slikica, mada ima raznih oblika, meni je naljepša ova pletenicauser posted image
user posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

09.02.2011, 11:53

clock-img

Anoniman

evo, samo za vas sam pretrazivala net i videla da je neko na jednom forumu napisao da u super veru ima mahlep i kardamon
"Kada smo kod Super Vera: Pored kardamona u rafu imas MAHLEP. On je dobar. Koriste ga za slatkise u koje ide mleko. Kao i kurkum. "
 

clock-img

09.02.2011, 11:54

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Uh Lu, gde me nađe user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

09.02.2011, 11:55

clock-img

Anoniman

da, pletenica je klasicni oblik tsureki, a vasilopita je okrugla.
ako stavite glazuru od cokolade, onda se nece toliko videti oblik pletenice, ali je zato ukuuuuuusnoooo...user posted image