cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

OROSAL (prah za rehidrataciju)

clock-img

31.07.2009, 14:25

clock-img

Anoniman

Iz teme: Stomačni virus, jesen 2008:

IZVORNA PORUKA: lu

user posted image
TERAPIJSKE INDIKACIJE
1. Proliv i/ili povraćanje Rastvor Orosala 65 se koristi u lečenju od lakog i srednje teškog stepena dehidracije dece i odraslih sa prolivom i/ili povraćanjem. Daje se u malim porcijama (kašičicom ili na gutljaj iz flašice, odnosno šolje). Tokom prvih 6-12 meseci života prednost ima Orosal, ali se uspešno može dati Orosal 65. Povraćanje je često prva 1-2 sata po započinjanju rehidracije, ali ono nije prepreka za primenu Orosala 65 i obično prestaje tokom narednog perioda rehidracije. Prema stepenu dehidracije, odojče i malo dete uzima Orosal 65 u dozi od 50-100 ml/kg t.m. tokom 4-6 sati. U poslednja 2 sata rehidracije daje se voda, a odojčetu i majčino mleko u kolicini od 50 ml/kg t.m. Ukoliko stanje normalne hidracije nije uspostavljeno, postupak se ponavlja na 6 sati po istom principu. Pošto je korigovano stanje dehidracije, primena Orosala 65 se nastavlja u dozi održavanja koja iznosi 10 ml/kg t.m. za svaku prolivastu stolicu. Paralelno sa fazom održavanja stanja hidracije, počinje i realimentacija deteta. Odojčetu mlađem od 3 meseca faza održavanja stanja nakon rehidracije se ne sprovodi Orosalom 65, nego vodom, čajem i majčinim mlekom, odnosno odgovarajucom mlečnom formulom. Rehidracija i održavanje stanja normalne hidratisanosti veće dece i odraslih bazira se na sličnom principu i srazmerno većem unosu Orosala 65 koja se kreće od 1-3 l/24 časa, pa i više. Teški oblici dehidracije zahtevaju intravensku nadoknadu tečnosti.
2. Realimentacija deteta sa akutnim enterokolitisom-razblaženje mlečne formule Orosalom 65.
3. Prevencija i korekcija gubitka tečnosti kod opekotina.
4. Nadoknada potreba u vodi i elektrolitima sondom u bolesnika u komatoznom stanju u sklopu povrede CNS.
5. Gastrointestinalna "rehabilitacija

clock-img

31.07.2009, 14:26

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Tasho, je li to taj prah koji si spominjala da nosiš na more? Baš sam te htela pitati kako se zove user posted image

clock-img

31.07.2009, 14:30

clock-img

Anoniman

Da, mislim da se pravi u 1/2 ili 1 litar vode, i može da se koristi 24h. Toliko je slan i gadan, da ja nikada nisam uspela da popijem sve. user posted image

Kako ga uzimam ja?
Imam čašu sa vodom, imam čašu sa OROSAL-om. Svakih 10 min popijem 2 gutljaja OROSAL-a, i pola čaše vode.

Kako ga dajem Luki?
U flašicu sa sokom sipam malo orosala (recimo da 1/4 tečnosti bude OROSAL), ostatak budu sok i voda.

Ima da se kupi i HIPP-ov sokić od šargarepe (mislim da je HIPP-ov) sa OROSALOM. Da se razumemo - nema teorija da bih ga progutala. A ni Luka.

clock-img

31.07.2009, 15:08

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Sad nisam sigurna, jel ga pijete preventivno, ili po potrebi user posted image

clock-img

31.07.2009, 15:10

clock-img

Anoniman

user posted image  Po potrebi. To je ako dete ima proliv, pa da ne dehidrira.

A ako si ti mislila na ProbioKid Immuno, pogledaj u temi Probiotici.

< Poruku je uredio Tasha RR -- 31.7.2009 15:11:10 >

clock-img

31.07.2009, 15:13

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Šta da ti kažem, prsti brži od pameti user posted image  Kada sam već poslala poruku, pročitala sam tvoju još jednom pažljivo i videla "na 10 min." znači da nikako ne može biti preventivno user posted image

clock-img

31.07.2009, 15:15

clock-img

Anoniman

Preventivno ležim u krevetu i pijem Orosal na svakih 10 min. To mi je omiljena zanimacija na moru. user posted image  user posted image

clock-img

31.07.2009, 15:30

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

user posted image

clock-img

01.08.2009, 08:28

clock-img

mamanp

pencil-img

1445

Ja sam mojima davala Orosal, ali on ima groooooooozan ukus tako da sam presla na Humanin Elektrolit. Pitkiji je i moja ga deca radije piju nego Orosal.

Niko nije rekao da je lako biti roditelj, sad znam i zasto

clock-img

01.08.2009, 09:56

clock-img

MERYEN

pencil-img

1390

IZVORNA PORUKA: mamanp

Ja sam mojima davala Orosal, ali on ima groooooooozan ukus tako da sam presla na Humanin Elektrolit. Pitkiji je i moja ga deca radije piju nego Orosal.

Ja ne znam sta je gore,orosal ili humana elektrolit-uzasno je i jedno i drugouser posted image

clock-img

01.08.2009, 11:35

clock-img

mamanp

pencil-img

1445

U pravu si, ali moras priznati da ipak Elektrolit ima malo bolji ukus. Ima onaj obicni i sa ukusom banane.

Niko nije rekao da je lako biti roditelj, sad znam i zasto

clock-img

30.05.2011, 14:36

clock-img

Shishica

pencil-img

4811

Ako nemate Orosal, umesto njega spremite sami:

* 1.l vode
* 8. ravnih kasikica secera
* 1/2 kasikice soli

user posted image

":)) Blesava mama...stavila bebu u stomak :))) .."
-Pazi Ema da ne padnes, budi pazljiva!
-Ne brini mama. Budicu pazljiva!

clock-img

26.12.2011, 22:54

clock-img

madre

pencil-img

6600

bogdan vec dva dana ima proliv... trebalo je danas da mu na 5 minuta dajem po kasicicu orosala! i tako 4 sata!
kako ste vi to radile? to je prosto nemoguca misijauser posted image otima se, sve iz usta vrati, nece da proguta, pljune...

Zivi za svoje hocu, a ne za tudje trebalo bi...

clock-img

26.12.2011, 22:56

clock-img

Vika

pencil-img

1767

Orosal je baš gadnog ukusa ali imaš Humana elektrolite, iste namene a mnogo ukusnije -ja sam sipala u mlaku vodu i davala iz flašice sa kljunom, često i po malo i super je pio

clock-img

26.12.2011, 23:00

clock-img

isidora88

pencil-img

11471

ja sam mateji spricem davala,ivancic i sinovi proizvodi neki rehidra ili tako nesto,sa ukusom jagode,mateja je to uglavnom hteo da pije bez problema

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

clock-img

27.12.2011, 10:18

clock-img

Anoniman

Mešala sam Orosal u sok, u vodu, u kašice... u sve i tako ga je unosio. Ako mu ponudim čist, tera ga na povraćanje. 

clock-img

27.12.2011, 12:42

clock-img

New Mom

pencil-img

10345

IZVORNA PORUKA: madre

bogdan vec dva dana ima proliv... trebalo je danas da mu na 5 minuta dajem po kasicicu orosala! i tako 4 sata!
kako ste vi to radile? to je prosto nemoguca misijauser posted image otima se, sve iz usta vrati, nece da proguta, pljune...

Mešala sam u ohlađen čaj i davala u flašicu (trening čašu).

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel