Šakšuka ili Shakshouka (u prevodu mešavina) je jelo koje potiče iz arapskih zemalja i jedno je od važnih jela u Libanu, Tunisu, Maroku, Izraelu, Saudijskoj Arabiji, Alžiru... Ja inače jako volim arapsku kuhinju, i većinu njih sam isprobala kada sam bila u Dubaiu. Probala sam Šakšuku nekoliko puta, na putovanjima, a poslednji put pre 3 dana u Zagrebu, na doručku u jednom hotelu. Inače. sporadično sam se susretala sa ovim jelom uglavnom kod nas, po hotelima, pa se nisam udubljivala u naziv i poreklo, zapravo nisam znala do sada da to jelo ima poseban naziv. Često sam mislila da je to neka verzija našeg bećarca/sataraša (koji isto jako volim), ali sada shvatam da je šakšuka zapravo sasvim posebno jelo. Na svu sreću, kažem na sreću, jer mi je ovo jelo potpuno fantastičnog ukusa a vrlo jednostavno za napraviti, od jedne novinarke sa kojom sam putovala početkom ove nedelje saznala sam da je u pitanju Šakšuka (čula sam naziv ranije ali nisam znala da je to-to), jer ga ona sama često sprema. Ispisaću recept ovde iako znam da se spominjala na forumu ali nemamo temu, mada je ja lično još nisam spremala, sačekaću da prođe post.
Priprema se od povrća, uz dodatak jaja. Iako zaista liči na naš bećarac, a i sastojci su skoro pa identični, ukus je potpuno drugačiji. Sitno se naseckaju crni luk (1 glavica) i beli luk (1-2 čena), uz dodatak soli, i proprže se na maslinovom ulju da omekšaju. Zatim se dodaju 1-2 crvene paprike iseckane na kockice, takođe kratko propržiti da i paprika omekša, a zatim se dodaju začini: ukoliko uspete da nađete u prodaji dodajte pola kašičice kumina koji daje taj neki poseban ukus, zatim standardno malo soli, bibera i ljute tucane paprike. Oljušti se paradajz (pola kg) i sitno isecka (može i paradajz iz konzerve ukoliko jelo spremate kad nije sezona paradajza). Prokrčkati 10-15 minuta, a zatim kašikom ili varjačom napraviti 4 udubljena i u svako udubljenje pažljivo razbiti jaje "na oko". Posoliti malo jaja, poklopiti, i kuvati dok ne procenimo da jaje dovoljno kuvano (ja lično volim živkasta jaja, iako znam da je rizično jer jaja nisu više domaća kao nekad, ali procenim koliko je dovoljno otprilike da su bezbedna za jelo, a opet malo živkasta, kako ja volim). Naravno ko ne voli tako, može ih duže kuvati. Servirati uz svež peršun a odozgore možete pobacati kockice fete. Postoje varijacije i sa kobasicama, ja sam uglavnom jela ovu osnovnu verziju, koja mi se čini najviše po mom ukusu, lagana, a zasitna.
Prijatno :)
< Poruku je uredio dunja RR -- 1.12.2023 12:39:19 >