tekilica
|
Odlicna tema! Moram Vam reci da je prvo auto-sediste koje smo kupili bilo ogromno i jako skupo, tako da se ne slazem da to malo kosta. Medjutim, ako je to problem roditeljima, onda se lako mogu naci i jeftinija i polovna. Mislim da nije to najjaci razlog zbog kojeg se ne kupuje toliko cesto,odnosno zasto i dalje svi roditelji male dece nemaju auto-sediste u autu. Nase prvo je bilo veliko, kao korpica, a smestili smo ga u juga :) Eto ga prvi problem. Pozadi nema sigurnosnih pojaseva, sto znaci da je moralo da se stavi na suvozacevo mesto. Policija je to odobrila, ali ja se pitam sta rade roditelji koji imaju blizance, a voze neki takav auto??? Kako to? Ili ako imaju troje dece? Sta treba, tri auto sedista? I dok se vozila u njemu, okrenuta mami, naravno, jer se tako male bebe voze, i dok je bila mirna, bilo je sve ok. Kad nije, tako malu bebu svaka majka mora uzeti, sto znaci da se opet pola puta, ako ne i vise ona vozi van tog sedista. Ne bih da me neko kaznjava zbog toga sto mi je dete van sedista, jer ono se kupuje da bi se koristilo, a ne samo da bi se stavilo u auto. Sad smo kupili drugi auto, ona je prerasla ovo prvo, vec pikiram jedno bez naslona, sa nekim decijim motivom, koje je pritom i jeftinije dosta. Lepo je sto ce se sada navici na svoje mesto, sada je veca i nece biti potrebe da je uzimam u ruke da bih je smirivala. Ako je potrebno imati sediste u autu samo da bi ga policajci videli, bezobzira gde je dete u tom trenutku u autu, da li kod mame pozadi ili pored ili kako vec,onda ono zauzima mesto, a ako i dete mora da bude u njemu, onda je nelogicno da je starosna granica ta koja jeste, jer je neizvodljivo da mala beba bude sve vreme u njemu! Isto vazi i za 12 godina i tu visinu. Sta ako neko ima 13, a nizi je od toga,ili 12 a visi je? Znate sta je poenta ovog mog pisanja? To da roditeljima ne treba da se predstavlja Zakon koji nalaze da se auto-sediste postavi niti treba da Zakon odredjuje te granice! RODITELJIMA TREBA DA SE RAZVIJE SVEST O TOME ZASTO JE NEOPHODNO IMATI AUTO-SEDISTE, bez spominjanja Zakona. Zakon asocira na drzavu, drzava na...znate vec, ljudi su umorni od nametanja obaveza i pravila! Svako o svom detetu neka brine onako kako misli da treba, ali toplo preporucujem auto-sediste u autu. Gomila je razloga, jedan je, naravno, najvazniji, a to je BEZBEDNOST DETETA. S druge strane, gledajte na to kao na divnu priliku da dete dobije svoje sigurno mesto u autu, na kojem ce sedeti mirno, bas kao sto ce se to od njega traziti i u javnom prevozu i u tudjim automobilima.
|