lesica
|
E pa da dam doprinos Pola ovih recepata moze da se da i klincima za doručak/večeru. Namaz od šampinjona 250 gr šampinjona so,biber po ukusu i malo peršuna 1 glavica crnog luka, 1 češanj belog luka (ili 2 ko kako voli) malo maslaca za dinstanje 1-2 kašike pavlake ili sitnog sira Sitno iseckati crni i beli luk (ja to u secku odradim) i staviti da se malo na maslacu proprži,zatim dodati sitno iseckane šampinjone(isto u secku) i to se dinsta dok ne ispari sva tečnost. Posoliti,pobiberiti,dodati pavlaku i eventualno malo pirea od paradajza-stvar ukusa. Super ide uz integralne,crne hlebove i dvopek. Pašteta od bukovače 200gr bukovače 1 kašika maslinovog ulja 1-2 kuvana jajeta 1-2 kašike senfa 1 mala glavica crnog luka so,biber peršun po ukusu Bukovače prodinstati sa lukom na ulju.Skuvati jaja,i onda sve(bukovače,jaja,senf i začine ) miksati u blenderu dok se ne dobije kremasta struktura,ako bude mnogo gusto dodati malo pavlake. Pašteta od graška 200gr kuvanog graška kašika maslaca kašičica senfa 100 gr krem sira so,biber po ukusu Skuvati i procediti grašak,pa staviti sve ostalo i u blenderu,secku usistniti da se dobije pasteta. Mesna pašteta 200gr kuvanog mesa(bilo koje) 2 kuvane pileće džigerice (može i ne mora) 2 kuvane šargarepe,komad celera 1 kašičica senfa 4-5 kašičica krem sira ili pavlake malo peršuna,so biber po ukusu 1-2 čena belog luka kašičica maslaca Skuvati,meso,džigericu,šargarepu,celer. To sve umiksati pa dodati ostale sastojke i napraviti u blenderu paštetu. Pileća pašteta 1 pileće belo meso 1 šargarepa, 1/4 celera 1 manji paradajz 1 manja glavica crnog luka 1 manja keleraba na kraju so i biber i usitnjrni peršun po ukusu Ovo sve skuvati kao supu,zatim sve usitniti u blenderu uz dodatak supe. I na maslacu kratko propržiti uz dodatak začina. Paštete od povrća Bareno povrće( samo ili mešano-to je već stvar izbora) se lepo ocedi,izblenda i pomeša sa krem sirom ili pavlakom. Npr. brokoli,karfiol i šargarepa + krem sir Humus (namaz od leblebija) 300 g sirovih leblebija 3 kašike tahini/taan paste(susam pasta) sok od 1 limuna so crni biber maslinovo ulje Potopiti uveče sirovu leblebiju, a sutradan je kuvati u svežoj vodi, dok ne omekša. Kad je skuvana procediti je, ali sačuvati vodu od kuvanja. Skuvanu leblebiju staviti u mikser i dodati sok od jednog limuna, oko 3 kašike maslinovog ulja, i tri kašike tahinija. Vodu od kuvanja dolivati malo po malo, tako da mikser može da radi, ali da ne bude suviše retka masa. Treba da bude gustine kao krompir pire. Baba ganuš(namaz od plavog patlidžana) 2 patlidžana 2 kašike taana sok od ½ limuna čen belog luka kašičica soli ½ kašičice bibera 5 kašika pečenog susama U rerni zagrejanoj na 200° ispeći patlidžan uz povremeno okretanje (oko 1 sat) U blenderu samleti pečen i očišćen patlidžan od kore uz dodatak tana, limunovog soka, belog luka, soli, bibera i pečenog susama. Blendirati svega par sekundi da se dobije kremasta masa.Može se za služenje umešati u masu i kašika-dve jogurta. Količina začina zavisi od ukusa. Pašteta od tunjevine (ili neke druge ribe) 1 glavica crnog luka 2 tvrdo kuvana jajeta 250 gr tunjevine u komadu (konzervirana) ili pecena ociscena riba ili barena riba 100 gr maslaca malo senfa,so,biber,malo limunovog soka. Sitno iseckati luk,jaja i tunjevinu pa pomešati sa maslacom i izmikasti u blendeeru dodati senf,so,biber i limunov sok i jos jednom izmiksati.
_____________________________
"Majkooooo, bič pliiiiz!!!" JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI
|