Biserce -> Božićna česnica (5.1.2012 16:21:32)
|
Posto ne mogu nigde da nadjem temicu, otvoricu je. Interesuje me kako i kada mesite Bozicnu cesnicu. Da li sa psenicnim ili kukuruznim brasnom? Sa kvascem ili bez? Da li sem parice jos nesto stavljate u cesnicu? Da li stavljate slovo na nju? Moja mama je dosla iz Leskovca i posto nije zatekla svekrvu u kuci, radila je onako kako ju je njena majka naucila. Cesnicu mesi na Badnji dan od psenicnog brasna, vode, kvasca. Stavlja paricu u nju i nista vise. Lomimo je na Badnje vece za veceru. Moje tetke tj tatine sestre mese kao i mama ali na Bozic, tad i lome. To mi je stvaralo konfuziju u glavi. Kada sam se ja udala takodje nisam zatekla svekrvu, pitala sam kumu sta i kako. Oni za Badnji dan mese sake i kike i kolac(kao slavski) koji se tek lomi i jede za Bozic. A na Bozic mese cesnicu od kukuruznog brasna i kisele vode, ubacuju paricu, dren i ne mogu se setiti trece stvari. I tu cesnicu lome i jedu na Bozic kao i kolac. Od ove godine i moje tetke mese cesnicu od kukuruznog brasna, ali ne znam zasto? Zar se obicaji menjaju iz godine u godinu ili sta? Mm i ja zelimo da pocnemo da praznujemo kako treba ali ne znamo sta je to "kako treba" kad svi zivimo u istom gradu a razlicito radimo. Da cujem vas.
|
|
|
|