Jeca* -> RE: Koje voće najviše voli? (27.2.2009 10:44:03)
|
U temi Ishrana dece od 3 do 6 meseci, sam napomenula da se voće jede ujutru, takoreći na prazan stomak, a ne popodne, posle ručka. Evo jedan tekst sa neta koji potkrepljuje tu informaciju: Voće zahteva manje energije da se svari nego bilo koja druga hrana. U stvari, ona praktično ne zahteva ništa! Evo zašto: sve što ljudsko telo konzumira mora se konačno razložiti i pretvoriti u glukozu, fruktozu, glicerin, aminokiseline i masne kiseline. Mozak ne može funkcionisati na bilo čemu već na glukozi (šećer). A glukoza u telu je voće. Njegova probava, apsorpcija i asimilacija zahtevaju samo mali deo energije potrebne da se razloži ostala hrana. Ostala hrana troši se u želucu od 1 do 4 sata i to samo onda ako je ono što se jede pravilno kombinovano. Što je hrana manje koncentrisana i bolje kombinovana to se manje vremena zadržava u želucu. Što je više koncentrisana i loše kombinovana to se u njemu duže zadržava. Želudac je mesto gde počinje potrošnja energije. Voće se u želucu ne probavlja! Čak ni najmanje. Voće je već pripremljeno za asimilaciju. Sve voće (s izuzetkom banana, datulja i suvog voća koje stoji nešto duže u želucu) stoji u želucu samo kratko vreme. Ono prođe kroz želudac za 20 do 30 minuta kao da ide kroz tunel. Ono se razlaže i oslobađa na svoje veoma navijene, životne sastojke. Time što se voće ne mora razložiti u želucu ušteđuje se znatna količina energije. Ova energija se automastski preusmerava na čišćenje tela od toksičnih otpadnih materija čime se smanjuje težina. Sve je to tačno pod pretpostavkom da se voće, dakako, ispravno konzumira. U čemu se sastoji to ispravno konzumiranje? To je u stvari vrlo jednostavno. Budući da voće ne ostaje dugo u želucu, ispravno konzumiranje znači da se voće nikad ne bi smelo jesti sa nečim drugim, niti odmah iza nečeg. Bitno je da se jede na prazan želudac. Ako voće jedete ispravno, budući da ono ima toliko mnogo vode i zahteva tako malo energije za probavu, ono će igrati veliku ulogu ommogućujući telu da detoksifikuje vaš sistem istovremeno vas snabdevajući velikom energijom za gubljenje težine i druge životne aktivnosti. Voće zaista jeste najvažnija hrana. Ali, ako se jede nakon neke druge hrane nastaju mnogi problemi. Recimo da jedete sendvič pa onda pojedete komad voća. Voće bi moglo da prođe ravno kroz želudac u creva, ali je u tome sprečeno. U međuvremenu celi obrok truli i fermentiše te se pretvara u kiselinu. Onog trenutka kad voće dođe u dodir sa hranom u želucu i probavnim sokovima cela masa hrane počinje da se kvari. Bez obzira o kojem se proteinu radi on truli, bilo koji ugljeni hidrat fermentiše. Cela mas postaje kisela i mi tražimo lek da otklonimo nastalu nelagodnost. To se lako može proveriti. Možda ste to već iskusili. Možda ste posle obroka pojeli komad voća i popili čašu soka i primetili oštar bol u želucu ili ste imali lošu probavu ili gorušicu. Razlog za tu nelagodnost je to što ste pojeli voće koje bi prošlo ravno kroz želudac u creva ali ga je u tome sprečila druga hrana. IZVOR: DIJETA.NET
|
|
|
|