Anoniman -> RE: Novi grip AH1N1 (4.11.2009 9:03:04)
|
IZVORNA PORUKA: mihi Sad će te videti situaciju sa vakcinom znam jer mm radi honorarno za Agenciju za lekove . Za sada centralnu registraciju EMA (evropska agencija za lekove) ima samo GSK vakcina i mi možemo po onome što je naša vlad rezervisala u junu mesecu da dobijemo kada platimo milion doza, Pasterova vakcina nema još uvek centralnu registraciju i po tome će kod nas proći postupak registracije po našem zakonu koji će po naj bržem postupku trajati mesec dana kod njih smo rezervisali dva milion doza....... Po meni trajaće ova agonija još najmanje mesec dana do prve vakcinacije.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Ma naravno, neće biti ništa od vakcine pre januara, ali da ne grešim dušu, Ministar je juče tako i rekao, da će se truditi da nabave vakcine što pre, ali da to neće da obeća. Do januara će biti sigurno, a potrudiće se da bude i pre. A evo iz Blica još jedan deo: Kako „Blic” saznaje, registracija vakcine u Srbiji bi mogla da se završi po ubrzanom postupku, jer će Agencija za lekove zbog epidemiološke situacije prihvatiti dokumentaciju Evropske agencije za lekove o registraciji vakcina. Na taj način postupak će biti ubrzan, pa će umesto 270 dana registracija trajati samo 14. RZZO je u toku jučerašnjeg dana uputio javni poziv za učešće na tenderu farmaceutskim kućama koje imaju registrovane vakcine u Evropi. Poziv su dobili „Novartis”, „Glakso Smit Klajn” i „Sanofi Paster”, iako vakcina te farmaceutske kuće tek u decembru treba da bude registrovana u Evropi. - Do ponedeljka proizvođači imaju rok da podnese ponudu. Uslov je da se vakcina isporuči do kraja godine - kaže za „Blic” Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO. Ona kaže da će, ukoliko dozu budemo plaćali osam evra, iz budžeta države za nabavku cepiva biti izdvojeno oko 24 miliona evra. Takođe, kako saznajemo, vakcina se mora kupiti samo od jednog proizvođača. Po tome je jasno da ćemo vakcinu kupiti od „Novartisa” koji već krajem ovog meseca može da nam isporuči tri miliona doza, s obzirom na jasnu poruku iz „Sanofi Pastera” da ne mogu vakcinu da obezbede pre januara i to samo milion i po doza. „Glasko Smit Klajn” ranije je obavestio zdravstvene vlasti da ne mogu da nam obezbede vakcinu.
|
|
|
|