zivka -> Francuska čokoladna torta (28.12.2011 14:29:10)
|
Francuska čokoladna torta Sastojci o Kora: 250 g tamne cokolade 250 g margarina 7 jaja 250gr šećera 125gr brašna 1 prašak za pecivo o Glazura: 100 g margarina 150 g tamne cokolade 50 g meda ( to je 3 kašike) Priprema: o Kora: Ukljući pećnicu na 180 C*. Premaži kalup za tortu sa malo margarina. Izlomi čokoladu na komadiće. Istopi margarin, čokoladu i šećer- mešaj dok se ne rastopi. Umuti mikserom belanca, pa posebno: žumanca, pa dodaj istopljenu čokoladu, brašno, prašak za pecivo i na kraju sneg od belanaca. Sipati smesu u formu( okrugli kalup sa otvaranjem) i poravnaj površinu. Peći u donjem delu pećnice oko 25-30 minuta dok se ne stvrdne i popuca po povrsini ( kora ne treba da bude skroz pečena ). Ohladiti u kalupu. o Glazura: istopiti margarin, preliješ ga po izlomljenoj čokoladi i mešati dok se ne rastopi. Nakon toga dodati med. Tortu odvoji od forme i premesti na oval. Preliti glazuru po smrznutoj torti i razmazati, te ostaviti da se stvrdne. Posluživanje Ukrasi belom čokoladom ili … Ovu tortu mozes i zamrznuti, te ju izvaditi neki drugi put i premazati glazurom. o Napomena: ja lično dodam malo ruma u koru tj natopim suvo grožđe, a po želji može i nešto da “zakcka”(bademi, orasi, lešnici), …ko šta voli nek izvoli… ;)
|
|
|
|