Francuska čokoladna torta (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


zivka -> Francuska čokoladna torta (28.12.2011 14:29:10)

Francuska čokoladna torta
Sastojci
o Kora:
250 g tamne cokolade
250 g margarina
7 jaja
250gr šećera
125gr brašna
1 prašak za pecivo

o Glazura:
100 g margarina
150 g tamne cokolade
50 g meda ( to je 3 kašike)

Priprema:
o Kora:
Ukljući pećnicu na 180 C*. Premaži kalup za tortu sa malo margarina.
Izlomi čokoladu na komadiće. Istopi margarin, čokoladu i šećer- mešaj dok se ne rastopi.
Umuti mikserom belanca, pa posebno: žumanca, pa dodaj istopljenu čokoladu, brašno, prašak za pecivo i na kraju sneg od belanaca.
Sipati smesu u formu( okrugli kalup sa otvaranjem) i poravnaj površinu.
Peći u donjem delu pećnice oko 25-30 minuta dok se ne stvrdne i popuca po povrsini ( kora ne treba da bude skroz pečena ).
Ohladiti u kalupu.
o Glazura: istopiti margarin, preliješ ga po izlomljenoj čokoladi i mešati dok se ne rastopi. Nakon toga dodati med.
Tortu odvoji od forme i premesti na oval.
Preliti glazuru po smrznutoj torti i razmazati, te ostaviti da se stvrdne.

Posluživanje
Ukrasi belom čokoladom ili … Ovu tortu mozes i zamrznuti, te ju izvaditi neki drugi put i premazati glazurom.
o Napomena: ja lično dodam malo ruma u koru tj natopim suvo grožđe, a po želji može i nešto da “zakcka”(bademi, orasi, lešnici), …ko šta voli nek izvoli… ;)




vonavoj -> RE: Francuska čokoladna torta (28.12.2011 14:30:50)

zivkaaaaaaaaaaaaaaaa...urnisaces nas opet!![sm=smiley36.gif]




zivka -> RE: Francuska čokoladna torta (28.12.2011 14:34:31)

Ma necu ... nego ja stavila jer je super brza a KAO POTRUDILA SE I IMAM TORTU [sm=smiley36.gif]




Ana RR -> RE: Francuska čokoladna torta (28.12.2011 16:16:18)

Zivka, kako misliš "preliti glazuru po smrznutoj torti"? Koje dimenzije je kalup?




zivka -> RE: Francuska čokoladna torta (29.12.2011 9:49:39)

Ups! greska! Ohladjenoj a treba da je sledeci pasus -moze da se zaledi bez preliva a kad se odledi preliv...No ja je nikad nisam zaledjivala... Letos sam je pravila kumi za rodjendan sa visnjama. Skuvala isnje i dodala secera i gustina- odokativno, preseklatortu ubacila u sredinu i super...
Inace koristi onaj kalup okrugli na "rasklapanje" precnika 26 cm.




Stranica: [1]