Jeca* -> RE: Pražnjenje creva kod novorođenčadi (23.6.2009 11:35:39)
|
evo, na njihovom sajtu je zaista lepo objašnjeno i nadam se da će ovo pomoći svima koji muku muče sa bebinim stomačićem. Meni je žao što ranije nisam znala, pa smo se mučili, onda mu je zatvor pojačavao i grčeve pa nismo spavali danima i noćima koliko je plakao. Ja sam ga dojila i dohranjivala, čisto da napomenem. Šta je zatvor? Zatvor je smanjen broj stolica, koje su često tvrde. O zatvoru govorimo kada je pražnjenje creva manje od jednom na dan u deteta mlađeg od 6 meseci, 3 puta nedeljno nakon 6 meseci i 2 puta na tedan u malog deteta. Ono što je važnije od učestalosti stolice je da one ne budu bolne. Je li zatvor bolan? Da, prolaz tvrde stolice može biti bolan. Mora se lečiti odmah, pre nego što se pogorša: ako Vaše dete povezuje defekaciju s bolom, pokušaće će tu bol odložiti koliko god može. Zatvor će tada biti veći problem. Što uzrokuje zatvor? Zatvor je obično funkcionalnog porekla. To je činilac koji je indirektno vezan na telo. Ako Vaše dete uzima lekove, oni mogu usporiti prolaz stolice. Recite to lekaru. Zatvor dolazi i zbog neodgovarajuće ishrane. Lekar Vam je preporučio mlečnu formulu Novalac IT za odojčad sa zatvorom Novalac IT je posebno formulirana mlečna formula koja olakšava pražnjenje creva. Novalac IT je kompletni prehrambeni proizvod koji daje Vašem detetu hranljive materije potrebne za optimalan rast. Novalac IT 1 koristi se od rođenja do 5. meseca života, Novalac IT2 od 5 meseca do 1. godine. Što učiniti ako moje dete ima zatvor? Ako dojite Vaše dete, Vaša hrana verovatno sadrži malo vlakana: pokušajte jesti dovoljno voća i povrća. Ako hranite dete na bočicu morate se držati uputstva za pripremu koje su navedene na kutiji: merica napunjena sa ravnim vrhom za 30 ml vode. Posavetujte se sa lekarom. On će Vam prepisati jednu adaptiranu formulu. Ako Vaše dete ima raznovrsnu ishranu, neka hrana pomaže prolazu stolice: prednost ima sok od narandže i šljive. Ako dodajete prah u bočicu, držite se savetovane količine. U svakom slučaju, često dajte detetu vode. Što izbegavati kad moje dete ima zatvor? Ako Vaše dete ima zatvor, potražite savet zdravstvenog stručnjaka, nakon što se isključili grešku u pripremi bočice. Nemojte koristiti laksative. Nemojte pokušavati pomoći svom detetu na primer termometrom. Nemojte da zatvor traje i nemojte se ustručavati tražiti savet od svog lekara.
|
|
|
|