vukosava -> RE: Narodna predanja (29.9.2011 0:47:21)
|
IZVORNA PORUKA: BubaMira Da, jasan mi je njegov izbor, večna slava i privoleti se "carstvu nebeskome". To mi je sve ok. Ali mi nekako ta njegova kletva budi sumnju da je odlazak u boj kod njegovih vitezova bio na dobrovljnoj bazi. Jasno je da su uz Lazara bili svi tadašnji junaci i hrabriše, ali mi ta njegova kletva nekako ukazuje na to da ih je on ipak morao malo "uceniti" i na neki način zapretiti svim onim teškim čudima koje bi trebale da zadese onoga ko se ne pojavi na bojištu, kao i Bogom koji to sve gleda i (sad dolazimo do momenta koji mi je opet [sm=zmeden.gif] ) kažnjava. [sm=zmeden.gif] Pogledaj ovo klikni Damnation (od latinskoga damnatio) je koncept večne božanske kazne i / ili sramota, posebno kazna za grijeh kao pretnja od Boga (npr. Marko 03:29). Prokleti da su "u prokletstvo" je rekao da se ni u paklu, ili da žive u stanju u kojoj su odvojeni od neba i / ili u stanju sramote od Božje naklonosti. Oni hršćani u čistilištu, "Crkvi Patnje", se ne smatraju prokletima, jer im je boravak tamo nije večan, ali ljudi koji su osuđeni na pakao biće večno prokleti. Nakon verskog značenja, reči osuditi i prokleti su čest oblik verske vulgarnosti, u modernim vremenima često semantički oslabile usled prečestog korišćenja (God damn it). U nekim oblicima zapadne hršćanske vere, prokletstvo na pakao je ono što čovječanstvo zaslužuje za svoje grehe, i samo po milosti Boga i spasenja kroz Isusa Hrista, čovek može iskupiti za svoje grehe i prokletstva pobeći. Jedan je predodžba vječnu patnju i uskraćivanje ulaza u nebo, često opisan u Bibliji kao gori u ognjenom jezeru. Druga koncepcija, proizlazi iz Svetoga pisma o Gehena je jednostavno da će ljudi biti odbačeni (spaljeni), kao nedostojni oprostu od Boga. Razlozi za što ljudi bivahu prokleti su varirali široko tijekom stoljeća, od ubistva itd. U istočnoj hrišćanskoj tradiciji (istočno pravoslavlje i orijentalne pravoslavlje), kao i neke zapadne tradicije, to se vidi kao stanje protivljenja Božjoj ljubavi, stanje u kojem su svi ljudi rođeni, ali protiv koje je Hrist Posrednik i Otkupitelj. Dakle, kletva je izgleda jedno od glavnih oružja protiv nevernika.
|
|
|
|