Lu -> RE: Vocni tart (13.10.2012 8:05:28)
|
IZVORNA PORUKA: MarijaBg Fantazija od kolaca! Inace volim tartove, ali ovaj je prevazisao sva moja ocekivanja... Naravno recept sam malo izmenila i uprostila, pa vam prosledjujem od srca [sm=smiley1.gif] Prhko testo: solja secera (moze i upola manje) solja ipo brasna 1 jaje 100 gr putera prstohvat soli kesica praska za pecivo Karamel: solja secera (ja stavim malo manje, ali karamel treba da je sladak pa sad kako volite) 125 gr putera jos: 4-5 jabuka malo cimeta i/ili vanil secera, po zelji i malo oraha ili lesnika. Za serviranje: slag i/ili sladoled od vanile Zamesiti testo i ostaviti da se hladi. Jabuke ocistiti i iseci na tanke kriske, nije lose poprskati ih malo limunom i posuti cimetom. U okrugli pleh (28-30 cm) sipati secer i staviti na ringlu da se karamelizuje, na kraju dodati puter i mesati da se istopi i izjednaci. Preko karamela naslagati kriske jabuke fino ukrug da pokriju dno, posuti orasima/lesnicima ako volite i prekriti testom, malo zavuci i testo okolo ivice. Izbockati testo viljuskom i staviti u rernu na 200 C nekih pola sata... Odmah ga izvrnuti na okrugli tanjir/posluzavnik za torte. Preporucuje se da se sluzi toplo, moze se i podgrevati, mada ja vise volim kad je gladan, karamel je tada krckav :) Ovako to izgleda [image]http://www4.slikomat.com/11/1003/dym-Apple-.jpg[/image] [image]http://www4.slikomat.com/11/1003/cve-tart-t.jpg[/image] IZVORNA PORUKA: Kugla12 Ovo izgleda baš fantastično... Inače volim da pravim kolače, ali nemam baš iskustva sa ovim karameliziranim stvarima, probaću baš jednom... Svaka čast! [sm=smiley1.gif] IZVORNA PORUKA: MarijaBg Pa za ovo ti i ne treba neko iskustvo, topis secer da pozuti (karamelizuje) prosto ne mozes da pogresis, a pravi se za pola sata i jos toliko pece, stvarno je brzinski [sm=bravo.gif] IZVORNA PORUKA: Ana RR mmmmmmmm [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] IZVORNA PORUKA: mamamikka [sm=bravo.gif] IZVORNA PORUKA: Kugla12 Ima li veze kakve jabuke staviš, ili moraju baš biti neke kisele ili slatke? IZVORNA PORUKA: MarijaBg U originalu bi trebale biti slatkaste, npr delishes (ako se uopste tako pise) ali sam ja stavila najobicnije kisele koje imam iz vocnjaka i ispalo je sjajno. Opet stvar ukusa... I ispadne poprilicno veliki tart, a jak je, mi onaj obican vocni pojedemo za dan, a ovog smo pojeli pola [sm=smiley36.gif]
|
|
|
|