prase
|
Moja venčana kuma se zabavlja sa istim dečkom (koji u stvari više i nije dečko, bliže je krizi srednjih godina, al' dobro sad ) unazad više od 10 godina... Njih su dvoje u fazonu da im taj papir ne treba, a i ne bi da prave svadbu zato što on ima puno rodbine koju mora da pozove pa je to nezgodno Ja njima uvek kažem da je bolje imati papir koji sada smatraju nebitnim nego ga nemati. Šta će biti sutra kada dete počne da zapitkuje zašto se mama i tata ne prezivaju isto i zašto se ono preziva kao tata a ne kao mama i kako to onda da nije tako i kod druge dece... Ja znam da meni nije bilo svejedno kada su nas prozivali u školi, ono na času razrednog starešine na početku godine u 5. razredu osnovne i 1. razredu srednje. Onda svako treba da kaže kako mu se zovu mama i tata, koje im je zanimanje, adresa se podrazumeva da je ista. Bila sam na teškim iskušenjima da kažem da mi je tata tajni agent i zato ne smem da kažem kako se zove, pre bih to rekla nego da izgovorim njegovo ime i prezime koje nije isto kao moje. Neprijatno mi je bilo da ispravljam ljude, kada me neko pita kako mi se zove tata, pa onda doda moje prezime i počne da moždika da li ga zna ili ne zna... Ili kada me neko pita koje je devojačko prezime moje mame, a ja prvo tresnem "pa isto kao moje" a onda se izgubim u objašnjavanju dok me svi zeleno gledaju, a ja se bojim u crveno... Moji roditelji se nisu venčali iz nekih drugih razloga, nismo nikada ni živeli zajedno, ali svodi se otprilike na isto. I dan danas mi je jadno kada kažem da sam vanbračno dete, kao da ću biti dete sve dok ne umrem, kao da je vreme stalo. Pazi kad postoji i izraz za to: vanbračno dete. Anglosaksonci to lepše zovu (mislim da je ovo pravi izraz): love child. A deca k'o deca... surovi... malo im se zamerim na igralištu i odmah dobijam "kopile" u bekhendu. Suma sumarum, Smeškice, nije baš samo stvar u tome da li ćete svi imati isto prezime. Činjenica je da dolaze nova vremena, moguće je da će naša deca ići u školu čak sa decom koja imaju 2 mame ili 2 tate, ali Balkan ti je ovo... Zar da dete sluša kako šapuću i da zauvek ima tu jednu slabu tačku koju će druga deca da gađaju? Ne znam. Na kraju, mislim da je papirologija za bebu komplikovanija ako se roditelji ne prezivaju isto, čini mi se da onda oboje roditelja moraju da prijave dete za izvod iz MKR (a ako hoćete na primer da uzmete one parice od države što se dobijaju, to vam treba što hitnije jer postoji rok za predaju dokumentacije). Da je meni neko rekao da idem da čekam red u opštini kada je Uroš imao mesec dana ili manje (a pri tom nisam imala ni kome da ga ostavim) samo bih se nasmejala... Ja se nisam venčala da bi mi život bio lakši nego zato što sam želela brak, ali evo navela sam ti one praktične razloge koje vidim (a koje sam 100 puta ponavljala gore pomenutoj kumi - njeno se mišljenje nije promenilo, ali ne mislim da je razlog što me ne sluša nego što ona u suštini ne bi u brak sa tekućim sa kojim se zapetljala pa ne može da se otpetlja). Papirom se niko ne vezuje, nego se papirom veza koja već postoji ozakonjuje. Eh da, evo još jednog praktičnog razloga: ne možete da imate zajednički račun u banci, tj. jedno ne može da dobije sva ovlašćenja na račun drugog bez venčanog lista. Zamisli sad ti da ne radiš a on radi ili obrnuto, pa daj pare, daj karticu, kako nema, zašto nema...