bulka -> Blizanci. Prirodan porođaj ili carski rez? (17.8.2011 16:07:15)
|
Kako je neko vec pisao, porodjaj je iskustvo na koje se ne mozemo 100 % pripremiti, i kada napravimo ceo scenario u glavi, moze poci drugim putem. Citajuci mnoge price o porodjaju, mene je najvise plasilo da ce porodjaj poceti prirodnim putem, da ce se namuciti I bebe I ja a da ce me ipak morati poroditi urgentnim carskim rezom. Znala sam da je, ako se obe bebice okrenu glavom prema dole, moguc prirodan porodjaj, pa cak I kada je drugi blizanac u stavu zatkom, da postoji mogucnost da se okrene i rodi glavicom prema dole. Odnosno, da ako je prvi blizanac u stavu zatkom, vrlo verovatno ce biti potreban porodjaj carskim rezom. Takodje, znala sam da dosta zavisi I od stava doktora I da neki doktori savetuju unapred dogovoreni carski rez kako bi otklonili rizike. Ja sam trudnocu vodila u dispanzeru za zene, kod doktorke ciji muz radi u porodilistu I koji “preuzima njene trudnice”. Ona mi je vise puta savetovala da se porodim carskim rezom, recima da ja mogu da biram, tj.da sam kazem kako zelim da se porodim, I kada sam je pitala sta bi ona izabrala na mom mestu rekla je carski rez. Njen muz mi je na prvoj kontroli rekao da je pristalica prirodnog porodjaja, posle kada sam ga pitala kako cu se poroditi, rekao je da je 50% carki 50 % prirodno... Ostala sam u subotu u bolnici, u nedelju ujutru ispao mi sluzni cep, ctg izuzetno jake kontrakcije, ja nista ne osecam, pregled otvorena dva prsta, dezurna doktorka kaze: pripremite salu, necu da ulazim sa blizancima u noc... Mame blizanaca jeste li rodile carskim rezom ili prirodnim putem? Kakva je vasa prica? Duplice trudnice kakav biste porodjaj vi zelele ? Koji je vas scenario?
|
|
|
|