Anoniman -> RE: Roditeljski dodatak (14.7.2008 15:45:03)
|
Draga, ja živim u NS i dobila sam oko 60000 za prvo dete. To su pare koje se dobijaju sa 3 strane, možda ću sada lupiti, ali recimo ovako: grad, republika i ne znam šta. Predaje se baš pred porođaj, ili...... jao uopšte ne mogu da se setim. Jedan deo se valjda predaje baš pred porođaj, a nešto sam morala da idem i nakon što sam se porodila - vezano za ono dal će da mi dozvole da sama odgajam dete - neka glupost, popune neki papir. I ja sam smatrala i da je tih 60000 malo, a ne 20000. Cifra varira od mesta do mesta, moja drugarica je u Sremskim Karlovcima dobila drugačiju cifru. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Garderoba za trudnice je jako skupa. Ja sam tu fazu velikog stomaka imala u toplo vreme (porodia sam se 5.jula), pa evo saveti - šta sam ja radila. Našla sam dve majce koje inače ne nosim - belu i crnu. Odsekla sam onaj deo koji ide na ruke i grudi, i faktički mi je ostao samo "kolut" za oko struka. Njega sam navlačila tako da pokrijem stomak do pantalona (pošto sam nosil aplitke pantalone) a od gore sam oblačila majcu, i taj "kolut" ubacivala ispod nje. Tako mi nije zebao stomak dok nije došlo leto. Jedne farmerice sam prekrojila. Svakako su se bile rasteglile i ustvari nemam pojma zašto ih nisam bacila. Odnela sam ih kod krojačice, tražila da mi skinu gornji deo gde je dugme, cipzar su mi zašili i gore ubacili gumu u obimu koji mi odgovara i obližili crnim gumiranim materijalom). Rasparali su mi i nogavice, i sa spoljne strane su ubacili 5cm istog gumiranog materijala kao oko struka - nisam se vadila iz njih, a koštale su me 500din. :-) Ako imate mogućnost da odete u IKEA-u (ali ne mislim Ikeu u Rex centru u NS, nego mislim pravu IKEA-u u nekoj od obližnjih zemalja, mislim da je najbliža u Mađarskoj), možete opremiti dečiju sobu za sitne pare. Okvirne sene: Stolica za ručavanje (plastična) košta 15eur, krevetac 15 eur, dušek za krevetac oko 20 eur, stalak za previjanje bebe 15 eur. Uzela sam mali stočić sa 2 male stoličice - za 30 eur. A što se tiče bolovanja i 65% - treba zakon da se promeni do kraja godine, i da i održavanje trudnoće bude 100%. Samo što i te pare kasne.
|
|
|
|