mama ivane -> RE: Lazanje (11.7.2019 13:42:50)
|
LAZANJA SA POVRĆEM Sastojci: • 1 pakovanje kora za lazanje (500 g) • 1 glavica crnog luka • 3 paprike babure • 1 veća šargarepa • 300 g šampinjona • 1 veća tikvica • bešamel sos (recept ispod) • kačkavalj za rendanje • začini (so, biber, sveži ruzmarin) Svo povrće iseći na kockice. U tiganj sipati par kašikica ulja i dodati crni luk i šargarepu i kratko dinstati. Kada su luk i šargarepa malo omekšali, dodati papriku i šampinjone*.Kada je voda koju puste šampinjoni isparila, dodati tikvice, njima treba najmanje vremena da omekšaju. Dinastati još par minuta pazeći da se tikvice ne raskuvaju.Povrće probajte pa začinite* po ukusu. Sastojci za bešamel sos: • 1l mleka • 5 kašika brašna • 50 g maslaca • so po ukusu • 2 kašikice ulja Bešamlel sos spremiti neposredno pred ređanje lazanje. Ako ga spremite ranije i ostavite da čeka, po površini će se uhvatiti korica. U šerpicu sipati 2 kašikice ulja i staviti maslac da se otopi. Kada se maslac otopio, dodati 5 kašika brašna, mešati žicom i kada brašno dobije boju, sipati mleko i dodati so. Kuvati sos*** dok se ne zgusne. Kore spremiti po uputstvu sa pakovanja ili na način koji Vam odgovara,tj. kore se mogu kuvati ili se mogu koristiti sirove. Ako kore ne kuvate, pravite malo ređi fil, tj. ostavite malo tečnosti u filu od povrća, kako bi kore imale šta da upiju i omekšaju. Upaliti rernu na 180° C i preći na sastavljanje lazanje. Sastavljanje: Na dno vatrostalne posude sipati malo bešamela, da pokrije dno kako se kore ne bi zalepile. Staviti red kora, sipati malo bešamela, rasporediti deo povrća, opet bešamel, pokriti korama. I tako dok ne ponestane materijala. Završiti sa redom kora i preostalim bešamelom. Preko bešamela narendati kačkavalj. Sir se može rendati i preko svakog reda povrća. Lazanju staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu. Peći oko 45 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju po površini , a fil se fino ukrčka.
|
|
|
|