Anoniman -> Blagoslovena bila kćeri moja (10.12.2008 11:58:46)
|
Kćeri moja, Retko koja majka uspe da svojoj kćerci pre udaje i njenog odlaska iz kuće kaže sve ono što treba da zna i šta će joj koristiti u daljem životu. Kako podići i vaspitati dete, dovesti ga do kapije samostalnog života, najbolje zna svaka majka. Postala sam i sama veoma rano majka, neuka i neiskusna u svemu, puna raznih strahova i bojazni od neuspeha, učila sam na svim životnim usponima i padovima, zajedno sa tvojim odrastanjem. Kao i sve majke, najčešće sam koristila one reči koje deca baš i ne vole, "pazi se, čuvaj se, nemoj ovo, nemoj ono,..." itd... ali one prave životne mudrosti nisam uspela da ti saopštim, a za to je trebalo više vremena i tebi i meni. A ti si tako brzo odrasla. Sada ponekad mislim da deca najmanje vremena u svom životu provedu sa svojim roditeljima. Najviše svog vremena provela si u školi, a zatim u svojoj sobi učeći, pa sve one školske aktivnosti koje su te zaokupljale i razvile krila da što pre samostalno poletiš, a sve je to oduzimalo naše zajedničko vreme. Sve se dešavalo tako brzo i u nekoj jurnjavi od jutra do mraka. Samo su nam godišnji odmori do tvoje 17. godine bili mirni, veseli, provedeni zajedno i oni ispunjavaju moja najlepša sećanja, a verujem i tvoja. Tako si brzo preskočila prag detinjstva i postala odrasla, u svemu si želela da izgledaš zrelije i deluješ starije, da što pre udješ kroz veliku kapiju punoletstva u život. To je odlika ponašanja svih mladih, neobuzdanih i nestrpljivih da što pre nadju pravu iskrenu ljubav za životnog saputnika i svoje mesto u društvu. I tada sam osećala veliki strah i zbog njega opet činila neke greške koje deca ne vole. Nema osobe na svetu koja više želi sreću i uspeh svojoj deci od njihove majke. Svaka majka na ovim slovenskim prostorima je nešto više, emotivnije vezana za svoju decu od ostalih majki sveta. Možda je tome "kriva" naša prošlost u kojoj su vekovima naši preci skrivali mušku decu od janičara, žensku od razuzdanih vojnika. Život na kapiji Evrope bio je težak u prošlosti, a samo oni koji poznaju našu istoriju i naš narod, mogu nas razumeti. U tim vremenima, srce slovenskih majki je krvarilo zbog dece. Taj strah se duboko urezao u gene naših predaka i mi smo ga nasledili. I pored sveg blagostanja koje uživate sada, postoji puno skrivenih opasnosti i mnogo gorih nego u svim predhodnim generacijama. Danas se možeš spasiti od najgore bolesti operacijom ili lekovima, ali od onih skrivenih zamki loših ljudi koji žive od prodaje droge, rasturanja zlih misli, raznih sekti, hemijskih zagadjivača se moraš sama odbraniti. Danas se očekuje od svake mlade obrazovane žene, umešnost življenja, prepoznavanje opasnosti u pravo vreme i jedino ćeš tako odbraniti sebe i sačuvati svoju porodicu. I zato svaka majka dok je živa strahuje i brine nad sudbinom svoje dece bez obzira na njihovu starost. Svojoj ćerki želi bolju sudbinu nego što je ona imala, a i svaka nova današnja generacija mladih živi materijalno bolje nego predhodna. Ali nije sve u materijalnom bogatstvu. Tog dana kada si napuštala roditeljski dom i pakovala svoje poslednje kofere, mnoge misli su mi mušićavo jurile kroz glavu. Toliko toga sam još imala da ti kažem, a u tom trenutku se nisam mogla setiti ničega pametnog, a da opet ne bude ono "nemoj ovako ili onako...". Sa skrivenim suzama i knedlom u grlu ispratila sam te kao što to rade većinom sve majke, znajući podsvesno šta te u životu još sve čeka, da je život jedna večita borba, a za mlade žene ta borba je danas mnogo veća. Nema osobe na svetu koja će te više voleti od tvoje majke i znam da ćeš se toga setiti u životu uvek kada ti bude teško, i mnogo posle, kada mi duša ode u nebesko carstvo, znam da ćeš se tada setiti svake moje reči upućene tebi i da ćeš u pravo vreme ovu knjigu dati svojoj kćerki sa dopisanim novim, tvojim životnim mudrostima i iskustvima. Znam da ćeš uvek naći pravi odgovor i izabrati pravi put kad se nadješ u iskušenjima i nedaćama koje život sprema. Blagoslovena bila kćeri moja! Voli te tvoja majka! IZVOR
|
|
|
|