Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Šta slave katolici? 8.1.2010 15:04:36
|
|
|
|
Jeca*
|
Uh, draga....hvala na podrobnim informacijama, ali ovde nije bio cilj da se postave svi katolički praznici, već samo oni "važni". Kao što kod nas pravoslavaca imamo slavu koju slavimo, pa smo onda postavili ne sve slave, nego je samo poneka forumašica koja je to poželela napisala npr. Danas mi je slava, ta i ta. I naravno, Uskrs, bozic... Ipak, lepo je znati i sve ovo...
|
|
RE: Šta slave katolici? 8.1.2010 15:05:28
|
|
|
|
Jeca*
|
p.s. lu i ja istovremeno moderatorišemo slučajnost!!
|
|
RE: Šta slave katolici? 8.1.2010 15:06:19
|
|
|
|
Ana RR
|
Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Jer smo tako u mogućnosti!
|
|
|
|
RE: Šta slave katolici? 15.8.2010 13:57:29
|
|
|
|
Lu
|
Danas je Velika Gospa (Gospojina)! Išla sam na trodnevnicu (u 6 sati ujutro misa a prije toga obilazim oko crkve moleći krunicu). Ispovijed, dar na Gospinu sliku(zavjet) i danas svečana misa. Inače crkva se nalazi na jednom brdu, ujutro je tamo predivno, sunce polako rastjerava maglu kroz borovu šumu, ptičice pjevaju, tišina i svi u svojim mislima i molitvama, jedinstven doživljaj Masa ljudi dolazi pješke i po 10 kilomtara bosIh nogu, neki klečeći obilaze crkvu!
|
|
RE: Šta slave katolici? 1.11.2010 11:05:56
|
|
|
|
Olga75
|
Danas su Svi Sveti. Na groblje se iznosi cvece ( uglavnom hrizanteme ) i pale se svece . Uvece od sest do sedam ( uvece ) zvoni crkva i kod kuce vernici mole Zalosnu krunicu i Litaniju Svih Svetih. Obicno se oblaci crna garderoba. Obicno se posle obilaska groblja , na grobljanskoj kapiji kupuje peceni kestan , tome sam se najvise radovala :) Sutra je Dan mrtvih , tada se sluzi liturgija za mrtve.
|
|
RE: Šta slave katolici? 1.11.2010 17:56:11
|
|
|
|
Lu
|
Kod nas budu mise na grobljima za umrle (u Bih). Olga nisam znala da se oblači crna odjeća danas, to priznajem, prvi put čujem
|
|
RE: Šta slave katolici? 1.11.2010 18:22:01
|
|
|
|
Olga75
|
Koliko sam shvatila , crnina se oblaci jer je ovaj svetac posvecen mrtvima ( brecenica mi je bas nemustav ali ne znam kako drugacije da je formulisem ) mozda je to samo lokalni obicaj. Svestenici su skoro ceo dan na grobljima ( osim za mise ) i mole na grobovima sa rodbinom. Kod nas je misa za svetu Anu na groblju.
|
|
RE: Šta slave katolici? 1.11.2010 18:25:46
|
|
|
|
Lu
|
E pa da, svugdje su male razlike u običajima ali je u biti isto. Eto saznala sam nešto novo
|
|
RE: Šta slave katolici? 12.12.2010 18:04:52
|
|
|
|
Olga75
|
Danas su Materice . Cestitaju se svim mamama u okolini a na rucak se obicno ide kod zenine mame . Postoji i pesmica za cestitanje, moja mama je Bunjevka pa je i pesmica na ikavici : Faljen Isus gazdarice cestitam Vam Materice, ja sam dosla priko mora da mi date malo ora priskakala sam kapije da mi date rakije cuvala sam ovaca da mi date novaca vidila sam pataka da mi date fanaka napolju je zdravo zima daj te meni malo vina. Onda majka , ujna , teta , strina daruju jabuku da zabodenim kovanicama , orahe , suvo voca i obavezno carape Jos dve nedelje do Bozica
|
|
RE: Šta slave katolici? 13.12.2010 19:06:03
|
|
|
|
Lu
|
Danas je Sv. Lucija i sije se Božićna pšenica
|
|
RE: Šta slave katolici? 13.12.2010 19:08:35
|
|
|
|
Olga75
|
Ovde ima prica kad za Lucu odes na misu i popnes se na stolicu mozes da vidis vestice Zito je posadjeno jos samo da lepo poodraste do Badnje veceri
|
|
RE: Šta slave katolici? 13.12.2010 19:29:39
|
|
|
|
Lu
|
Pa ćemo da slikamo da vidimo čije je bolje Jao nisam znala ovo za vještice...ne hvala
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 12:53:47
|
|
|
|
Olga75
|
Danas je Badnji dan , posti se ceo dan i onda vecera : pasulj corba , riba i testo sa makom. Pre vecere se moli Oce nas , Zdravo Marijo i Slava Ocu , Sinu i Svetom Duhu a nakon molitve se pojede : parce jabuke , cen belog luka , malo oraha i med. Nakon toga se ide na Polnocku i Bozic jeeee
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 12:57:08
|
|
|
|
Anoniman
|
Provedite Badnji dan u miru i veselju Olga
|
|
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 14:51:07
|
|
|
|
jance
|
Srecan Bozicni vikend svima koji slave
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 14:52:51
|
|
|
|
Mishica 77
|
janče i tebi je beše praznik? Svima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru, želim da ga provedu u miru i veselju.
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 15:01:13
|
|
|
|
jance
|
Mishice jeste, i hvala
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 15:01:14
|
|
|
|
Capa
|
Želim da čestitam Badnji dan, veče i Božić svima vama koji slavite danas i sutra ... Provedite ovaj divan praznik u slozi, veselju i dobrom zdravlju ... sa svojom porodicom
|
|
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 16:12:22
|
|
|
|
NadaR
|
Nasim dragim RR drugaricama koje danas i sutra slave , cestit Badnjak i Bozic , da proslave u zdravlju i blagostanju sa svojim najmilijima !
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 17:40:28
|
|
|
|
liliana
|
Svim "Ringerajkama" i njihovim porodicama koje večeras slave Badnje veče želim SREČNO BADNJE VEČE!!!!
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 20:15:21
|
|
|
|
dunja RR
|
Čestitam svima koji slave
|
|
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 20:38:42
|
|
|
|
Iwana87
|
Srecno Badnje vece svima koji slave.
|
|
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 21:48:51
|
|
|
|
marince1
|
cestitke svima koji slave danas
|
|
[Obrisana poruka] 24.12.2010 21:50:16
|
|
|
|
Brisani korisnik
|
[Sadržaj poruke je obrisan]
|
|
|
|
RE: Šta slave katolici? 24.12.2010 21:56:57
|
|
|
|
gagana83
|
Srecan Badnji dan i Bozic svima koji slave
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitanije u poslednjih mesec dana 10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoćiEDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
Zvončići no.1Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese.
Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš.
Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija.
Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.
Više >>
Anketa
За дојиље.
пеперутка16
Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?