Lu -> RE: Šta slave katolici? (13.1.2009 8:04:57)
|
Nisam ti ni ja neki ekspert pa ću ti zalijepiti sa druge stranice na kojoj je sve opširno napisano i kako se vrše obredi,ja sam izvukla ono što najbitnije da se shvati o čemu se radi. Krizma,potvrda; Uz polaganje ruku brzo se kao prikladan znak potvrde pojavilo i pomazanje krizmom. Njime se označuje pomazanje Duhom Svetim, što se u Svetom pismu često spominje. Danas u svetoj potvrdi na potvrđenike, da bi primili Duha Svetoga, redovito polažu ruke biskupi, koji su nasljednici Apostola. Potvrda nastavlja i dopunjuje ono posvećenje koje je započelo krštenjem. Zato se kod odraslih krštenika potvrda (krizma) podjeljuje odmah poslije krštenja, a slavlje se dovršava euharistijom: to su tri temeljna sakramenta, oni potpuno uvode čovjeka u Crkvu i njezina dobra, iznutra ga izgrađuju i osposobljuju za život po vjeri. Zato se i zovu “sakramenti pristupa u kršćanstvo” ili “sakramenti inicijacije”. Da bi netko mogao pristupiti potvrdi, valja da je kršten, da je u milosti (tj. u prijateljstvu s Bogom i ljudima), da je prikladno poučen i da je kadar obnoviti krsna obećanja. Potvrđenici koji su bili kršteni kao mala djeca obnavljaju krsna obećanja prije potvrde: od riču se sotone i ispovijedaju krsnu vjeru. Tako svjesno i osobno prihvaćaju ono što su nekoć kao djeca primili pristankom svojih roditelja. kumova i kršćanske zajednice. Bolesničko pomazanje; Sakramenat bolesničkog pomazanja jest sakramenat susreta uskrslog Krista i njegove zajednice s bolesnom braćom · po tom sakramentu botesnik prima “milost Duha Svetoga” (“milost” znači nezasluženi Božji dar, dar Ljubavi); primljena “milost” Duha Svetoga pomaže spasenju svega čovjeka (čovjeka kao duhovno-tjelesnog bića) ispunja ga snagom u patnji i u tjeskobi pred neizvjesnom budučnošću i smrću jača ga da ne podlegne u iskušenju (napasti) zla i Zloga; može mu dati da postigne i ozdravljenje, ako to služi njegovu dobru i spasenju daje oproštenje grijeha (i teških ako se bolesnik ne može ispovjediti).
|
|
|
|