mamy2 -> RE: Šta slave muslimani? (6.12.2008 9:36:03)
|
Pozdrav cure. Ja sam islamske vjeroispovjesti i naši najvažniji vjerski praznici su dva Bajrama! Prvi ,koji mi je nekako draži(ako se to može uopće tako gledati)je ramazanski Bajram koji počinje mjesecom ramazana. U toku ramazana se posti,post traje od izlaska do zalaska sunca! Jutarnje jelo kada se zaposti se zove sehur,a večera ,odnosno jelo koje se jede nakon zalaska sunca je iftar. U međuvremenu nije dozvoljeno konzumirati ništa ni vodu,ni cigarete ništa. Za ramazanski Bajram se djeci daju novci,to se zove Bajram banka i dječica se naravno raduju![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Traje tri dana Drugi dan Bajrama se obilaze groblja(mezarja)i odaje se počast svojim bližnjima. Drugi Bajram je kurban Bajram ili Hadžijski Bajram Tada ljudi koji žele obaviti svetu dužnost muslimana idu na Hadž. Za kurban Bajram se prinose žrtve,odnosno kolju se kurbani,kod nas je uobičajeno da se kolje ovan,mada može i vol. Zavisi od imovinskog stanja i toga na koliko mrtvih je namjenjen taj kurban Znači kolje se za naše rahmetlije. Oba Bajrama se čestitaju sa rečenicom,,Bajram Šerif Mubarek Olsun! Postoji i muslimanska Nova godina,koju ja iskreno ne obilježavam! Nadam se da sam barem donekle pomogla! p.s oba Bajrama su praznične sofre(trpeze)prepune specijaliteta,od neizostavne baklave,kadaifa,raznih pečenja,pita,dolmi, isl!
|
|
|
|