RE: Šta slave pravoslavci? (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica

Poruka

Anoniman -> RE: Šta slave pravoslavci? (12.7.2012 9:35:01)

Danas je PETROVDAN, moja devojačka slava [sm=smiley1.gif] Svim vernicima koji slave želim srećnu slavu!

Modessty -> RE: Šta slave pravoslavci? (12.7.2012 9:42:18)

Čestitam ti slavu [sm=smiley1.gif]

Danas beše počinje letnji post?

Anoniman -> RE: Šta slave pravoslavci? (12.7.2012 9:51:26)

Hvala!
Do Petrovdana je bio petrovdanski post-slava je mrsna, a u avgustu dve nedelje pred Gospojinu je letnji post [sm=smiley1.gif]

PoisonEve -> RE: Šta slave pravoslavci? (12.7.2012 11:57:19)

Nina, cestitam ti slavu, kao i svima ostalima sto slave Petrovdan[sm=smiley1.gif]

tanjica85 -> RE: Šta slave pravoslavci? (12.7.2012 12:03:12)

Srecna slava, Nina [sm=smiley1.gif]

Zell -> RE: Šta slave pravoslavci? (28.8.2012 8:40:42)

Danas je Velika Gospojina - Uspenje presvete Bogorodice

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Uspenje Presvete Bogorodice, poznat i kao Velika Gospojina, danas slavi Srpska pravoslavna crkva.
Taj praznik, kada se završava i post koji traje 14 dana, uspomena je na smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo "i predala svoj duh u ruke Spasitelja".
Prema kanonu SPC, Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru.
Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.
Prema pravoslavnom kanonu, Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira.
U srpskom manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića s početka 13. veka, oslikana je jedna od najlepših predstava Uspenja, sa Hristom koji u naručju drži novorođenu dušu Bogomajke, zagledan u njeno telo na odru.
U trenutku smrti Bogorodice, kako je zapisano, "apostoli počeše pevati u slavu Božju..., a sva se soba zasja od čudne svetlosti i presveta Deva predade duh svoj u ruke Spasiteljeve ne osetivši smrtnoga bola".
"Mrtvo telo njeno preneše apostoli na rukama u Jerusalim u Getsimaniju..., apostol Jovan nosio je maslinovu granu, a svetao oblak okruživaše njen odar i povorku".
Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta (prema Julijanskom kalendaru) pobedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave taj praznik.
Scena Uspenja Bogorodice obavezan je motiv u pravoslavnom fresko-slikarstvu, jer je za život i smrt Bogomajke vezan smisao hrišćanske vere i molitve.
Vreme između Velike i Male Gospojine, koja se obeležava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava, pa se odlazi na izvore koji, prema narodnom verovanju, imaju lekovito dejstvo.
[img]http://s18.postimage.org/e6hmug885/uspenje_bogorodice_zica_520x335.jpg[/img]

dunja RR -> RE: Šta slave pravoslavci? (28.8.2012 11:12:58)

Srećan praznik [sm=rozica.gif]

PoisonEve -> RE: Šta slave pravoslavci? (28.8.2012 11:54:32)

Srecan praznik[sm=bravo.gif]
Mi smo bili jutros do crkve na ispoved i da se pricestimo al Mini je puno plakala pa nismo ni stigli da se pricestimo. Samo smo se ispovedili i pop nas je blagosiljao i krenuli smo kuci.
Bas mi je krivo[sm=smiley13.gif]
Kad sam rodila pekmez umesto deteta[sm=smiley36.gif]

dunja RR -> RE: Šta slave pravoslavci? (28.8.2012 12:04:49)

PE u kojoj ste crkvi bili? Ja sam se pričestila jutros u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, pričestio me Vladika Atanasije Rakita, on mi je baš drag vladika. Bila je velika gužva, mogle smo se i videti ako si ovde bila :)

Snelle -> RE: Šta slave pravoslavci? (28.8.2012 15:03:34)

Dunja, na zdravlje i spasenje pričest [sm=smiley1.gif]

PoisonEve -> RE: Šta slave pravoslavci? (28.8.2012 16:05:13)

Da i mi dolazimo u Pokrov Presvete Bogorodice[sm=smiley1.gif]
Bas sam pomislila na tebe juce, jer znam da i ti dolazis u tu crkvu.

dunja RR -> RE: Šta slave pravoslavci? (28.8.2012 19:53:02)

IZVORNA PORUKA: Snelle

Dunja, na zdravlje i spasenje pričest [sm=smiley1.gif]

Hvala mila [sm=smiley31.gif]

dunja RR -> RE: Šta slave pravoslavci? (28.8.2012 19:54:28)

IZVORNA PORUKA: PoisonEve

Da i mi dolazimo u Pokrov Presvete Bogorodice[sm=smiley1.gif]
Bas sam pomislila na tebe juce, jer znam da i ti dolazis u tu crkvu.

Eto, mogle sm se videti, mada je gužva bila .. ali neka, samo neka dolazi narod u crkvu. Tako mi bude lepo kada za praznik bude puno dečice u crkvi, valjda ću i ja tako uskoro, baš sam pričala jutros sa mm :)

dunja RR -> RE: Šta slave pravoslavci? (6.10.2012 18:44:47)

06.октобар - Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља

На овај дан прослављају се милост Божија према побожним и праведним родитељима Светог Јована, старцу Захарију и старици Јелисавети, који су целог живота од Бога просили дете; затим чудо Божије зачећа Светог Јована у престарелој Јелисаветиној утроби; и мудрост Божија у домостројитељству људског спасења. Бог је са Јованом имао посебно велике намере: да буде пророк и Претеча Христу Господу, Спаситељу света. Као што је, преко својих ангела, Бог објавио рођење Исака од бездетне Саре, Самсона од бездетног Маноја и његове жене, тако је објавио и рођење Јована Претече од бездетних Захарија и Јелисавете. У Бога је, заиста, све могуће.

Anoniman -> RE: Šta slave pravoslavci? (27.10.2012 8:13:54)

Srećna slava Ani, Jeci i ostalim drugaricama koje danas obeležavaju svetu Petku!!![sm=smiley1.gif]

Jeca* -> RE: Šta slave pravoslavci? (27.10.2012 8:19:51)

[sm=smiley31.gif]
hvala draga [sm=smiley1.gif]
I ja zelim SRECNU SLAVU svima koji danas slave!
a u ponedeljak vam pisem sta sam sve naspremala...rasturila sam se od posla [sm=smiley13.gif][sm=smiley36.gif]

boba 11 -> RE: Šta slave pravoslavci? (27.10.2012 11:51:13)

Srecna slava[sm=smiley1.gif] ,i ja cu uskoro da se rasturim od posla za Sv.Luku

dunja RR -> RE: Šta slave pravoslavci? (27.10.2012 11:56:31)

Srećan praznik svima koji slave[sm=rozica.gif]

Lu -> RE: Šta slave pravoslavci? (31.10.2012 9:06:20)

Sretan imendan Lukama i sretna Slava svima koji danas slave[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Anoniman -> RE: Šta slave pravoslavci? (31.10.2012 9:07:21)

Srećna slava sveti Luka [sm=bravo.gif]

Anoniman -> RE: Šta slave pravoslavci? (16.11.2012 9:15:20)

Srećna slava Đurđic svima koji danas slave

tanjica85 -> RE: Šta slave pravoslavci? (16.11.2012 9:16:40)

Srecna slava svima koji slave danas.

Anoniman -> RE: Šta slave pravoslavci? (21.11.2012 8:43:39)

Srećna slava domaćini!!!

Štetica -> RE: Šta slave pravoslavci? (13.12.2012 8:53:26)

Danas je Sveti Apostol Andrej prvozvani u narodu poznat kao Andrijevdan.
Svima koji slave da bude srecna slava i da proslave u zdravlju i veselju jos puno godina.

dunja RR -> RE: Šta slave pravoslavci? (13.12.2012 11:11:59)

Srećan praznik!

Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sledeća stranica >   >>