RE: Krštenje (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Venčanje, krštenje, godišnjice …

Poruka

tijatija -> RE: Krštenje (12.8.2014 16:50:42)

Joko ja sam rodom iz SU a tu sam udata pa malo znam, a ja se nisam srela sa tim slucajem jos... Moguce da ima ali nisam bila, ja sam moju decu krstila u crkvi a nije mi na pamet palo da to mozemo kuci da obavimo ...

Azra_ -> RE: Krštenje (13.8.2014 0:23:16)

Šerpi neka vam je srećno krštenje!

Meni to sa sveštenicima i krštenjima nikako nije jasno. Zapravo, ni oni sami nisu doneli neka pravila koja će važiti svuda.

Ja sam imala želju da dete krstim u Ljubostinji. Tamo mi je rečeno da ne može, mogu samo deca iz te opštine. Da bi se dete krstilo u manastiru koje pripada niškoj parohiji, rekli su nam da nam treba dozvola našeg sveštenika. A onda, moja sestra, bez ikakve dozvole krsti dete u manastiru... Koliko nepodudaranja.

Na kraju, ja kažem, pa dobro, nije bitno, neka dete bude kršteno pa gde bilo, i odemo u crkvu i tamo nam sveštenik onako opušteno kaže ˝a ne, vi po adresi stanovanja ne pripadate ovoj crkvi!˝ Tada mi je već bilo loše, kao da sam u nekoj opštinskoj kancelariji gde se nagađam sa službenicima. Dete smo krstili u drugom gradu, krstio ga jedan divan sveštenik...tako je ispalo.

Eto Šerpi, ispada da dete može krstiti sveštenik iz drugog grada, i to u crkvi gde služi.

serpica -> RE: Krštenje (13.8.2014 0:27:03)

tako je Azra,ali ja nisam mogla da idem u drugi grad nego je on dosao kod nas a i jednostavno htela sam kod kuce.
I da,hvala :-*

Azra_ -> RE: Krštenje (13.8.2014 0:35:14)

Naravno, ako je već moglo tako, razumem... Znam za dosta primera krštenja kod kuće. Baš skoro moja drugarica krstila dete čim su izašli iz porodilišta. Mali je jedva preživeo. :-( Sveštenik je bez problema došao kući kod njih i krstio ga.

A opet, ja od svega na krštenju našeg deteta pamtim pesmu hora koji je pratio sveštenika i ceo ambijent crkve iz IX veka. Sva se i sada naježim.

emicaa -> RE: Krštenje (1.9.2014 8:03:47)

Mi se konačno dogovorili da 16. Maja sledeće godine krstimo Teodoru i da se vjenčamo u crkvi [sm=zz_smile.png]

serpica -> RE: Krštenje (1.9.2014 8:29:04)

Emice pa neka vam je sa srecom [sm=bravo.gif]

emicaa -> RE: Krštenje (1.9.2014 8:47:06)

Hvalaaa,uh ima još čekati do tada a ja kao malo djete,još malo pa ću početi tražiti haljine nama dvjema [sm=smiley36.gif]

Klarita -> RE: Krštenje (1.9.2014 12:04:46)

Emicee, super i bas lepo! Ja bih bila nestrpljiva kao malo dete[sm=smiley36.gif]

Serpi, prelepe su slicice, idem na FB da gledam, pretpostavljam da tamo ima jos[sm=smiley1.gif]
Razmisljamo u septembru da krstimo Nikolaja. Klaru smo krstili u manastiru Naupare i njega cemo. Nisam trazila nikakvu dozvolu i ne pada mi na pamet da trazim, Boze svasta. Sta to znaci bre? Resila sam da krstim dete i popo iz moje parohije ce mi kaze gde cu i kako cu...uz duzno postovanje, ali mrs bre bando jedna. Ko zna popa iz moje crkve (sosa menin dobar "prijatelj"[sm=smiley36.gif]) razume zasto ovako pisem.

Klarita -> RE: Krštenje (25.9.2014 11:02:01)

I kako je opcija Uredi davno istekla, da dodam samo da u nedelju krstimo Nikolaja u manastiru Naupare i bas sam [sm=sloncek.gif]

big mum -> RE: Krštenje (25.9.2014 11:04:35)

IZVORNA PORUKA: Klarita

I kako je opcija Uredi davno istekla, da dodam samo da u nedelju krstimo Nikolaja u manastiru Naupare i bas sam [sm=sloncek.gif]

Pa nek vam je sa srećom,živi i zdravi bili.Vole vas puno vaša teta M[sm=smiley1.gif]

serpica -> RE: Krštenje (25.9.2014 11:05:52)

U ovu nedelju??? [sm=bravo.gif] znaci nista od kafice kod nas [sm=smiley36.gif]

anita -> RE: Krštenje (25.9.2014 11:10:32)

Neka Vam je sa srecom.
Klarita a gde se bese nalazi ovja manastir [sm=zmeden.gif]

vonavoj -> RE: Krštenje (25.9.2014 11:13:35)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] za krstenje!

Mala Elena -> RE: Krštenje (25.9.2014 11:23:26)

Ne znam gde ja taj manastir...? Bas lepo, mi cemo E oko njene prve godine, posebno krstenje , posebno rodjendan .[sm=smiley1.gif]

anita -> RE: Krštenje (25.9.2014 11:35:45)

IZVORNA PORUKA: anita

Neka Vam je sa srecom.
Klarita a gde se bese nalazi ovaj manastir [sm=zmeden.gif]

Klarita nasla sam gde je manastir. Prelep manastir a i na prelepom mestu. Bila sam pre par godina tamo.[sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Krštenje (25.9.2014 11:36:33)

[sm=bravo.gif] cestitamo, i cekamo slicice[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Klarita -> RE: Krštenje (25.9.2014 11:53:40)

Neka Vam je sa srecom.
Klarita a gde se bese nalazi ovaj manastir [sm=zmeden.gif]

Klarita nasla sam gde je manastir. Prelep manastir a i na prelepom mestu. Bila sam pre par godina tamo.[sm=smiley1.gif]

Kum se tamo krstio, pa je imao zelju da tamo krsti K, pa je onda svog sina tamo krstio, pa evo sad ce i N, pa dace Bog da krsti jos svoje i moje dece[sm=smiley1.gif]

Hvala svima [sm=smiley31.gif]

Misha i Ljisha -> RE: Krštenje (16.10.2014 13:23:11)

Mi cemo da krstimo D na Sv Petku. Ne znam da li sam pisala ali ona uvek ljubi ikonu Sv Petke, gde god odemo, bukvalno samo tu ikonu, malu ikonu koju je dobila sa 11 meseci je pocela odmah da ljubi i mm ij a odlucili da je krstimo eto na taj dan. Inace rodjena je na Bogojavljenje. Moje Bozije dete kako je ja zovem. Ja nemam pojma kakvi su obicaju ovde kod nas u Vojvodini. Sta se kupuje kumi? Sta mi sve treba za krstenje? Nas Gospodin je bio veoma zauzet pa mi nije nista rekao samo je rekao "Moze moze nema problema"[sm=smiley1.gif] Ajte mame pomagajte.

Klarita -> RE: Krštenje (16.10.2014 14:52:34)

MiLj, je l' u crkvi Sv Petke?

generalno, nosi se crkvi/manastiru nesto tipa brasno, zejtin, secer, peskir i prilog po zelji (kod nas u crkvi ima tarifa[sm=zmeden.gif] ali smo i K i N krstili u manastiru i daje se prilog samo)
Kumi kupis onoliko koliko zelis, a li sam ja recimo kumu kupila peskir (to je kao neki obicaj, pa kako sam kad je krstio K kupila svilanit peskir, i sad sam) i sako (kad je krstio K, kupila sam mu kosulju...kumi onda kozmetiku, sada novcanik. Ali kod nas je obicaj da se kupuje poklon kumovima i za prvi rodjendan deteta, e onda sam im kupila monine torbice, kako su za K rodjendan vec imali dete, njemu sam uzela kucu sveznalicu, sada garderobu u dogovoru s kumom. Za rodjendan cu opet nesto komadno dugotrajnije[sm=smiley1.gif]

emicaa -> RE: Krštenje (16.10.2014 16:24:35)

Auuu pa ja da ovo sad nisam pročitala ne bih ništa kupila našoj kumi [sm=zmeden.gif].Nama će naša vjenčana kuma krstit Teodoru jer kuma kao i da nemamo,pisala sam već o tome.

bubulence -> RE: Krštenje (16.10.2014 17:42:03)

IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha

Mi cemo da krstimo D na Sv Petku. Ne znam da li sam pisala ali ona uvek ljubi ikonu Sv Petke, gde god odemo, bukvalno samo tu ikonu, malu ikonu koju je dobila sa 11 meseci je pocela odmah da ljubi i mm ij a odlucili da je krstimo eto na taj dan. Inace rodjena je na Bogojavljenje. Moje Bozije dete kako je ja zovem. Ja nemam pojma kakvi su obicaju ovde kod nas u Vojvodini. Sta se kupuje kumi? Sta mi sve treba za krstenje? Nas Gospodin je bio veoma zauzet pa mi nije nista rekao samo je rekao "Moze moze nema problema"[sm=smiley1.gif] Ajte mame pomagajte.

MiLJ, mi smo Emu krstili u manastiru sv. Petke. tada su nam rekli da se manastiru daje samo prilog, nista od poklona. svecu smo uzeli kod njih i doneli peskir za krstenje. kumu nismo nista kupili, nismo znali da treba... ovde se ne kupuje pa nismo bili upuceni ali sam kasnije cula da se kupuje pa mi je bilo bzvz... uglavnom kazu ide kosulja ili posteljina... sada za moju devojcaku slavu (Miholjdan 12.10.) nam je bio svestenik i nesto smo pricali o krstenjima i kaze da vise nece moci da se krsti i vencava u manastiru, oni sluze samo za molitve.

Sosa Mena -> RE: Krštenje (16.10.2014 17:45:11)

MLJ za krstenje ti treba belo platno ili peskir i sveca. To kupuje kum. Sto se tice darivanja kuma to je tvoj izbor. Neko daruje neko ne.

Sosa Mena -> RE: Krštenje (16.10.2014 17:47:53)

IZVORNA PORUKA: serpica

Drage moje RR-jke cast mi je da vam kazem da je mog junaka krstio suprug nase drage Sose Mene,tim cinom uneli su radost u nas dom i ucinili nas jos ponosnijim roditeljima,hvala im do neba. Takodje hvala RR jer da nije bilo nje ne bih upoznala divnu zenu,andjela,Sosu i njenu devojcicu Manju.
Krstenje je obavljeno u krugu porodice,i malo je reci da sam dirnuta.[sm=smiley1.gif]

[img]http://www4.slikomat.com/13/0812/6ht-DSC-82.jpg[/img]
[img]http://www4.slikomat.com/13/0812/7lw-DSC-80.jpg[/img]
[img]http://www4.slikomat.com/13/0812/18d-DSC-81.jpg[/img][img]http://www4.slikomat.com/13/0812/4gc-DSC-82.jpg[/img]

Ja tek sad ovo vidim. [sm=smiley1.gif]
Serpi nama je bila jos veca cast. Hvala Bogu pa cemo sledece godine krstiti jos jednog calana ove divne porodice. [sm=smiley27.gif]

Bibilib -> RE: Krštenje (16.10.2014 17:56:46)

Cestitam od srca na krstenju i slike su vam prelepe.. Mi jos uvek nismo odredili datum ali bice sigurno pre prvog rodjendana...

Misha i Ljisha -> RE: Krštenje (17.10.2014 21:32:12)

MiLj, je l' u crkvi Sv Petke?

Ne, daleko nam je. Mada bi bilo lepo da bude tamo al sta sad da se radi. Gospodin mi je danas rekao da kuma treba da kupi litru ulja, litru crnog vina, belo platno i svecu i 800 din je uknjizenje da je krstena i to je to. Ako hocemo jos nesto niko nam nece braniti[sm=smiley36.gif].

E ja imam problem sad kako da obucem D. Po prognozama bice vrlo hladno, ima neku lepu strikanu haljinu, i ima hulahopke koje idu uz nju i cizmice Uggsice moze bar u crkvi posle nije bitno. Samo da joj ne bude hladno. Gledala sam haljine u fazonu za krstenje, bele ali meni sve to tanusno i letnje, morala bi obavezno jaknu i sto slojeva, tako da nece biti u belom. sta sad da se radi.

Kumu cemo da ponovimo. Idemo ona i ja u ponedeljak u soping. Rekoh da budemo prakticne pa da joj uzmemo sta ona zeli i sta njoj odgovara. I njenim sestricama cemo uzeti neke sitnice.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sledeća stranica >   >>