Tiziana
|
Pa ovako.. Dodjet eu porodiliste na prijem, to je kad se udje odmah desno. tu vas dr pregleda vaginalno, ako proceni da je to to,daju vam spavacicu da se presvucete,uzmu vam podatke,i onda sestra povede vas par koje ste primeljene gor eu porodiliste. E sad ja sam oba put aisla pravo u deo gde su porodjajni boxovi,nisam bila u onim sobama gde se ceka porodjaj,neko ode i tamo pre nego sto udje u taj porodjajni blok, to sve zavisi od toga koliko je porodjaj odmakao. Kad udjete u porodjajni blok,odmah je tu jedna mala neugledna sobica u kojoj ce opet da vam uzimaju neke podatke, da vas obriju ukoliko to niste same uradile (moja preporuka uradite same jer oni to tamo rade maltene na suvo,samo malo zamazu jodom!) i rade vam klistir.kad to urade kazu vam da sacekate ispred 20min!!! i onda da idete u wc i na tus posle toga.sve je to tu u sklopu te sobice. klistir se obicno radi 2x,li meni ni prvi ni drugi put nisu uradili 2x.prvi put jer nije bilo vremena,a drugi put jer me dr poterao u box ne znavsi da nisam 2x uradila pa sam se malo uneredila na samom kraju porodjaja. Sto se tice izdrzavanja 20min to je jako tesko,pogotovu ako vam npr curi i vodenjak,kao sto ej meni prvi put pa vas sve tera d aidete u wc. Nakon toga ce vas odvesti u malu sobicu pored i uraditi vam ctg, tu vam opet uzimaju neke podatke. Nakon toga vas vode u zizu desavanja na UZ. Soba sa UZ se nalazi medju porodjajnim boxovima i odatle sve vidite sta se okolo desava. JA to nikad u svom zivotu necu zaboraviti,kad sma dosla na prvi porodjaj,uveli su me gore oko 5 ujutr,usla sam na UZ,cepale su me kontrakcije,okrenula sam se i videla u boxu prkeoputa zenu koja se upravo porodila. Meni je to sve delovalo strasno.ALI NIJE!!! Ono sto vas ceka je cika i vriska zena koje se poradjaju. Ovo vam kazem ne da vas zapalsim,taman posla, pretpostavljam da cete sve na porodjaj sa epiduralom... Elem,nakon tog UZ uzimate svoje stvari (moj savet spakujte samo najneophodnije- papuce,uloske,telefon,analize,peskir,pribor za licnu higijenu jer ce te sve to same vukljati sve vreme od kad vas prime u bolnicu pa bolje da bude najmanje moguce,sve mogu kasnije da vam donesu!) i vode vas u porodjajni box. Porodjani boxovi su sa dva stola,znaci po dve zene se poradjaju u jednom boxu,osim u boxu u kome je dozvoljeno prisustvo oca,tu je samo jedan sto.ti porodjajni stolovi su siroki,veliki,imacete jastuk itd.onako,boxovi izgledaju sasvim sasvim ok. onda ce doci anesteziolog i anestezoloska sestra,objasnice vma sta ce i kako raditi, dobicete epidural i posle toga vam preostaje samo da leskarite i cekate napone. inace porodjajni boxovi su u stkalu tako da cete imatei diretkan prenos onoga sto se desava u boxu prekoputa :-), osim ako ne budete u boxu u kome sam ja bila drugi put gde je prekoputa box gde donose tek rodjene bebe da ih okupaju,izmere itd. Sto se tice polozaja stola kad dodje do guranja,to zavisi verovatno od dr. Ja sam se prvi put poradjala u nekom polulezecem polozaju,doduse beba mi je isla karlicno pa mozda to ima veze,a mozda i nema. Drugi put je dr pritisnuo neko dugmence i sabio me u neki sedeci polozaj koji deluje nezgodno,ali je zapravo daleko zgodniji od tog polulezeceg,bar je meni bio. Kad se to sve zavrsi,prebacice vas na kolica i izvesce vas da lezite u hodniku iza boxova naredna 2h. Posle toga razvoze po sobama. Ja sam oba puta bila u apartmanu i ne znam kako izgleda na drugim odeljenjima. Apartman vredi svake pare iako jeste zaista skup.KAd bih se sad poradjala mislim da ne bih imala para da budem tamo. Ako nemate mogucnosti za apartman,postoje i trokrevetne sobe za koje zene kazu da su skroz ok i vidite sa dr koji vas poradja da vas mozda tamo smesti. I tako..mislimd a je to to.Ako vas jos nesto zanima,a nisam napisala,pitajte. Mislim da na youtube ako ukucate gak narodni front mozete da nadjete snimke da vidite kako to tamo izgleda..
|