Anoniman
|
e, posto sam upravo ovaj recept poslala mejlom, da ga napisem i vama. tsoureki se u grckoj pravi za uskrs u obliku pletenice, a vasilopita za novu godinu, nesto kao nasa cesnica. u principu, rec je o istoj smesi, samo u drugom obliku. ima neverovatan miris i okus, ja ga obozavam. U malo mlake vode staviti kvasac i dodati malo brasna, izmesati i ostaviti da nadodje. Mikserom ulupati 2-3 jaja, 350gr secera, 50gr ulja, 2-3 kasike kiselog mleka. Zagrejati 2,5 dl mleka i umesati u prethodnu smesu. Dodati malo soli, mahlep (http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab), i kakule (mislim da se ovo kod nas zove kardam, a umesto kakoule/kardama se moze narendati malo narandzine kore). U sve to dodati kvasac. Otopiti 100 putera i postepeno ga dodavati u prethodnu smesu, mesajuci je. Testo treba da bude dosta meko (otprilike se za sve ovo utrosi 1kg brasna). Testo oblikovati (ili u pletenicu ili u pogacu, kako hocete), a kroz sredinu se moze staviti kakao ili cokolada. Kad se stavi u tepsiju premaze se izlupanim jajetom i pece oko pola sata na 200 stepeni (zavisi, naravno, od sporeta, meni je trebalo skoro sat vremena). Moze se staviti i glazura od cokolade kad se ispece.
|