Lu -> Karamel pita (6.2.2011 11:33:31)
|
Sastojci: Za kore: 150 g Pšeničnog oštrog brašna 150 g Pšeničnog glatkog brašna ½ Praška za pecivo 100 g maslaca 1 jaje 80 g šećera 1 žlica kiselog vrhnja Za kremu: 50 g Pšeničnog glatkog brašna 200 g šećera 1 Vanilin šećer 500 ml hladnog mlijeka 100 g maslaca Za čokoladnu glazuru: 3 žlice vode 3 žlice šećera 3 rebra čokolade (od 100 g) 50 g maslaca 1 žlica ulja Priprema Kore 1 Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima. 2 Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto. 3 Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku. 4 Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm). 5 Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje. 6 Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta. Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju. Krema 1 U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudice. 2 Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira. 3 Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti). Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne zgusne. 4 Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje. U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite. 5 Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom. 6 Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom. 7 Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom. *Čokoladna glazura* 1 Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi. 2 Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom. 3 Maknite s vatre i dodajte maslac. Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna. 4 Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.Evo moja pita, jednostavno, jeftino i može duže stajati[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [img]http://www4.slikomat.com/10/0206/fm-Pictur.jpg[/img]
|
|
|
|