Anoniman -> Obavezna vakcinacija odraslih (6.2.2011 11:23:06)
|
Juče mi je stigao poziv iz DZ da dođem da me revakcinišu protiv tetanusa. Najiskrenije ne poznajem nikoga kome je u 30oj godini života došao poziv za vakcinaciju. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Piše da ponesem svoju staru zdravstvenu knjižicu, valjda da bi videli kada sam šta primila, pa jesu ludi, odakle mi? Iskeno, ne znam ni gde mi je stari karton. Znam, to je moj nemar i moja greška, jer to nije šala, ali ja se ne lečim u DZ već goooodinama. Karton sam otvorila pre koju godinu jer su na poslu prihvatali samo bolovanje državnog lekara, a ne da bih se lečila. Piše "Na osnovu člana 25. stav 2 Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Sl glasnik RS, broj 125/4) vakcinacija je obavezna." Mislim da sam poslednji put tetanus primila kada sam spalila prste u januaru 2000., ali ne bih baš ruku u vatru stavila da je tako. Našla sam ovo: - U Srbiji, prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima (Sl. Glasnik RS 11/06), vakcinacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja započinje kad dete navrši dva meseca života i mora se završiti do navršenih šest meseci života deteta, a najkasnije do navršenih 12 meseci. Vakcinacija se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DTP vakcinom) u tri doze.
- Revakcinacija se sprovodi godinu dana nakon potpune vakcinacije. Prva revakcinacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja sprovodi se jednom dozom DTP vakcine kad protekne jedna godina od potpune vakcinacije, a najkasnije do navršenih pet godina života deteta.
- Druga revakcinacija protiv difterije i tetanusa sprovodi se jednom dozom DT vakcine pre upisa u prvi razred osnovne škole, odnosno do navršenih sedam godina života deteta.
- Treća revakcinacija protiv difterije i tetanusa sprovodi se jednom dozom dT vakcine u završnom razredu osnovne škole, odnosno do navršenih 14 godina života deteta.
- Naredne četiri revakcinacije protiv tetanusa sprovode se jednom dozom vakcine protiv tetanusa (TT) svakih deset godina, nakon navršenih 30 godina života
Izvor: KLIK Mislim da sam i na onom posteru Kalendara vakcinacije u dečijoj ambulanti videla da se nakon 30te svakih 10 god vakcinišemo. Jel još neko dobio poziv sem mene? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
|
|
|
|