Anoniman -> RE: Ishrana bez mlečnih proizvoda i jaja (18.12.2010 21:57:07)
|
SLATKI KUPUS 1kg kupusa iseći na kocke 2 mala c. luka sitno isečena 4 čena b. luka sitno isečena vegeta biber dl paradajza 2 kašike masti 3 kašike brašna 1 kašika aleve paprike U šerpu staviti kupus, c. i b. luk, vegetu, biber i naliti vodom do pola kupusa. Kuvati poklopljeno dok se kupus ne skuva (oko 45min), pa dodati zapršku od masti, brašna i paprike, dodati paradajz i kuvato još 15 minuta. SARMA smesa: 1250g mlevenog mesa (svinjsko ili pola juneće pola svinjsko) 2 male glavice crnog luka, sitno iseckane 4 čena belog luka, sitno iseckana 100g sitno isečene slanine 250g sitno isečene kolenice 500g pirinča 2 kašike aleve paprike 1 kašika vegete 2 kašičice bibera slaganje: 40 listova kupusa (ako je kupovni, proprati ga da ne bude jako kiseo, i obično su veliki, pa ih preseći duž žile na dva manja, a žilu obavezno odstraniti) 7-8 debljih komada slanine 2-3 parčeta suvog dimljenog mesa kost od kolenice sa mesom koje je preostalo 1 kašika vegete zaprška: 3 kašike masti, ili 1dl ulja 5 kašika brašna 2 kašike aleve paprike Napraviti smesu i dobro je „umesiti“. Na dno lonca staviti kolenicu, pa ređati sarme, na dno stavljati veće, a gore manje, i ubacivati između sarmi slaninu i suvo meso. Preko staviti kašiku vegete, pa naliti vodom do kraja lonca, ili da prekrije sarmu sa dva-tri prsta. Kuvati oko 2 sata. Napraviti zapršku, sipati je u lonac i mrdati i drmati lonac dok se zaprška ne spusti svuda, može se malo „pogurati“ i tankom varjačom, ali paziti da se ne raspadnu sarme. Kuvati još 15 minuta. SOS ZA ŠPAGETE-CRVENI 1 glavica c. luka sitno isečena 1 čen b. luka sitno isečen 300g mlevenog mesa vegeta, biber, origano 1 kašika brašna 1 kašika aleve paprike 1l kuvanog paradajza Izdinstati c. luk na malo ulja, pa dodati meso, vegetu, biber i beli luk. Dinstati oko 30 minuta, pa dodati brašno i papriku, pa nalivati paradajzom do željene gustine. Dodati origano i kuvati još 10 minuta.
|
|
|
|