Didy
|
Baš se spremam da napravim ovo sad! To je, inače, mamin recept i ne znam tačno koliko čega ide, pravim ga iz glave, ali probaću da vam opišem. Jabuke se ogule i izdube skroz (ja ih izdubim što više da bi više stalo punjenja u njih). Napravi se sledeća masa i njome se napuni to udubljenje: otopi se margarin, u njega se doda mleveni keks i dosta cimeta (ne mora, ja ga jako volim), naspe se sok od pomorandže i sve se pomeša dok se ne dobije smesa kao za plazma tortu. Možete staviti više margarina, manje soka ili obrnuto, bitno je da se dobije čvršća masa. U to možete dodati orahe, lešnike, suvo grožđe... sve prema ukusu i želji, ja pravim ovako bez ikakvih dodataka. Deo mase se stavi na dno udubljenja jabuke, pa se ubaci komadić čokolade za kuvanje ili kašičica eurokrema i opet se stavi smesa sa keksom do vrha. Može se sačuvati poklopac od jabuke, pa staviti preko, a ne mora. Moja mama je znala da ih umota u lisnato testo, ja ne volim. Naulji se pleh, poslažu se jabuke, ubace u rernu i peku 10-15 minuta, ali ne na najjačoj temperaturi da ne bi punjenje zagorelo ako jabuka nema poklopac. Bocnite viljuškom, ja ne volim kad su skroz mekane. Ako volite mekše, ostavite ih još malo u rerni. Kad se prohlade, može šlag odgore, ne mora, ja ne stavljam. Jednostavno, brzo i vrlo ukusno, a i zdravo. Kad je Stefan bio mali davali smo mu samo pečenu jabuku, ono okolo, bez punjenja. Sad jede sve redom i podivlja od sreće kad vidi da sam ih pravila. Moj muž ih isto obožava.
_____________________________
Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...
|