Parižankaa -> Apsolutno čokoladna (21.11.2010 10:50:42)
|
[URL=http://img837.imageshack.us/i/pb170011.jpg/][IMG]http://img837.imageshack.us/img837/1094/pb170011.jpg[/IMG][/URL] KORA : 7 jaja 200 gr mlevenih-pečenih badema 100 gr maslaca 80 gr šećera 1 vanilin šećer pola kesice praška za pecivo 3-4 kašike soka od ceđene pomorandže 200 gr čokolade (topljene) FIL : 1/2 l slatke pavlake 400 gr čokolade ČOKOLADNA GLAZURA : 200 gr čokolade 3-4 kašike ulja ili oko 50 gr maslaca 4 kašike slatke pavlake PRIPREMA : Šećer, vanilin šećer i maslac penasto umutite.Dodajte žumanca, bademe, prašak za pecivo, pomorandžin sok i rastopljenu čokoladu. Na kraju lagano umešajte čvrsti sneg od belanaca.Smesu izlijte u pleh od rerne obložen pek-papirom i namazan maslacem ( ja nisam mazala maslac preko papira)te pecite u rerni zagrejanoj na 180°C dok se ne ispeče. Za fil, slatku pavlaku izručite u šerpu i na šporet dok ne provri,i prelijte preko naseckane čokolade. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ohladite najmanje sat vremena.Ohlađenu smesu izmešajte mixerom (i dodajte malo extrakta od ruma) dok ne udvostruči volumen.Pečenu ohlađenu koru prerežite i zalijte sa nekoliko kašika soka od ceđene pomorandže,pa premažite pripremljenim filom.Prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako što ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umešali omekšali maslac.Ja sam koristila smeđi šećer,i menaž čokoladu.Preko čokoladne glazure sam posula listiće pečenih badema ( za one koje ne znaju, bademi se uvek prvo obare,pa oljušte,onda peku.Listići se seku kod barenih,pa se napravljeni peku). Tortu sam pravila pre neki dan,kad je bio rođus mom dragom,a ujedno i naša godišnjica braka[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]prijatno! [URL=http://img232.imageshack.us/i/pb180006.jpg/][IMG]http://img232.imageshack.us/img232/230/pb180006.jpg[/IMG][/URL]
|
|
|
|