pasta karbonara (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Anoniman -> pasta karbonara (7.11.2010 17:27:56)

da li pravite spagete karbonara i kako?




Lu -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 12:52:38)

Ja pravim makarone[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Sitno isjeckan luk prodinstam na malo masnoće, dodam isjeckan špek i kad se uprži prelijem preko skuhanih makarona, zatim izmutim 2 jaja i njih brzo umješam na makarone, čim se zgusne sklonim sa vatre.
Obično ne solim jer je špek jako slan.




Anoniman -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 13:12:55)

jedno glupo pitanje, ali - sta je spek?
ovde uglavom prave sa nekog glupom masno kremom, nesto tipa neslane pavlake...
ali otprilike tako kako ti kazes sam jela jedne i nasla juce jedan recept, pa cu verovatno praviti :) i javiti kako je ispalo.
znaci, po receptu se obare makarone u slanoj vodi i sa malo ulja. posebno se proprzi slaninica. makarone se procede, doda im se malo putera ili margarina, zatim se doda slaninica i posle umucena jaja.




Brisani korisnik -> [Obrisana poruka] (8.11.2010 13:13:54)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Anoniman -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 13:15:59)

Kseni , pa špek je slaninica , koliko ja znadem [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 13:16:05)

onda spek ima dobar smek [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] joooj, zarazile me ove zenice stihovima[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 13:17:02)

ja sam glupo detence, ali nisam nikad cula tu rec[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] hvala!




Brisani korisnik -> [Obrisana poruka] (8.11.2010 13:19:08)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Anoniman -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 13:19:45)

Kseni , opušteno , tako se kaže na hrvatskom , čini mi se , i ja nisam znala , nego uglavnom gledam hrvatsku tv  pa naučila [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anoniman -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 13:20:23)

Gagi i ja - iste misli , 2 glave [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Brisani korisnik -> [Obrisana poruka] (8.11.2010 13:21:21)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Anoniman -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 13:21:22)

deco, ja sam rodjena u hrvatskoj, ali nisam cula tu rec. u svakom slucaju, lu i recept koji sam nasla se slazu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] pravicu ove nedelje. 




Brisani korisnik -> [Obrisana poruka] (8.11.2010 13:21:54)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Anoniman -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 13:25:11)

dobro, gagi, draaaaaga deco [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Lu -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 13:49:13)

Nek ste ogdonetnule šta je špek[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Još sam mislila da napišem slanina, jer i ja kažem slanina za domaću slaninu ali kad kupujem piše dimljeni špek[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]
Uglavnom ova karbonara je jedno od najbržih jela a super je ukusno, pravo seljački[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Eh da, može se dodati i vrhnje ... pavlaka, kisela ili ona neutralna, po ukusu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




sanji -> RE: pasta karbonara (8.11.2010 14:17:45)

Italijanska prava karbonara se pravi ovako:
Skuvaš špagete (tačno onoloko minuta koliko piše) i izručiš ih u cediljku (ne puštaš vodu na njih)! U šerpu u kojoj su se kuvale staviš malo ulja i malo maslaca, dodaš sitno seckani crni luk i sitno seckanu slaninu! Malo samo propržiš pa dodaš jednu slatku pavlaku! Proceđene špagete vratiš u šerpu čim pavlaka počne da se zgušnjava, promešaš pa razbiješ jedno jaje direktno u šerpu i mešaš dok ne počnu da se prave sitne grudvice od jaja! Kad sipaš u tanjire pospeš parmezanom!
Prijatno!




Vika -> RE: pasta karbonara (24.2.2011 20:44:44)

Skuvam špagete al dente ( čim voda provri dodam špagete i kad ponovo proključa, isključim i ostavim u poklopljenom loncu). Procedim (nikako ne ispirati) i pospem narendanim kačkavaljem i razbijem žumance.
Za nadev: na puteru propržim malo sitno seckanog belog luka i slaninice, mesnatije, i dodam pavlaku (tzv.slatku, tj. neutralnu) i sveže mlevenog bibera po kome zapravo i nose ime.

Sve dobro promešati i smazati!




anajid -> RE: pasta karbonara (24.2.2011 20:47:11)


IZVORNA PORUKA: sanji

Italijanska prava karbonara se pravi ovako:
Skuvaš špagete (tačno onoloko minuta koliko piše) i izručiš ih u cediljku (ne puštaš vodu na njih)! U šerpu u kojoj su se kuvale staviš malo ulja i malo maslaca, dodaš sitno seckani crni luk i sitno seckanu slaninu! Malo samo propržiš pa dodaš jednu slatku pavlaku! Proceđene špagete vratiš u šerpu čim pavlaka počne da se zgušnjava, promešaš pa razbiješ jedno jaje direktno u šerpu i mešaš dok ne počnu da se prave sitne grudvice od jaja! Kad sipaš u tanjire pospeš parmezanom!
Prijatno!


Jel sigurno ide slatka pavlaka ili ona pavlaka za kuvanje(kao ono vrhnje za kuvanje)?




Vika -> RE: pasta karbonara (24.2.2011 20:50:21)

To je isto kod nas, zapravo treba obratiti paćžnju da je bez šećera ( npr. Imlekova se zove slatka, a nema šećera).




Lu -> RE: pasta karbonara (24.2.2011 20:55:54)

Ja mislim da ne ide slatka, mada o ukusima se ne raspravlja.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Kad sam jela u Italiji ovu pastu, nije bilo nikakvog vrhnja-pavlake, ali ako bi i stavljala onda svakako vrhnje za kuhanje ili neutralna pavlaka jer slatka pavlaka je ustvari ŠLAG...PA JEDINO AKO VOLITE PASTU SA ŠLAGOM[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Vika -> RE: pasta karbonara (24.2.2011 20:59:30)

Tako je! Samo što npr. ova Imlekova je klasična neutralna a nazvali je "slatka" da bi se razlikovala od obične ili kisele pavlake.




Anoniman -> RE: pasta karbonara (24.2.2011 21:00:53)

PA nije isto slatka pavlaka i neutralna pavlaka. Slatka ide za kolače, a ta neutralna ide u slana jela, od nje se prave sosevi. Slatka je, recimo, ona Halta, a neutralna ima imlekova, ima dukat i ne znam koje još.




Stranica: [1]