Musaka (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


guppy RR -> Musaka (13.4.2009 14:39:42)


Treba nam:
  • oko 9 većih krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • od 500 do 700 g mlevenog mesa (ja kupim mešano)
  • 400g kisele pavlake ili mleka
  • 2 jajeta
  • začini (vegeta, so ...)

Skuvaš krompir. Ja volim da kuvam bez ljuske, mada se preporučuje kuvanje krompira u ljusci, pa se onda krompir guli kad je skuvan.

Dok se krompir kuva, upržiš luk, na njemu mleveno meso, dodaš začine po želji (vegeta, so)... neki tu dodaju i povrće itd.

U vatrostalnu posudu ili neku drugu posudu koja može u rernu reža se red krompira sečenog na kolute, pa red mesa, red krompira, red mesa, red krompira.

U odvojenoj posudi umuti se dva jajeta i doda im se pola litra mleka ili kisele pavlake. Sve to se umeša da bude tečno i musaka se prelije time tako da tečnost prelije sve slojeve.

Peče se u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta odnosno toliko, da se gore napravi zlatno žuta korica.

[img]http://www4.slikomat.com/09/0413/xqj-DSC-05.jpg[/img]




mamanp -> RE: Musaka (13.4.2009 14:41:12)

Kako se blizi vrijeme rucku smazala bih je za cas[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Ana RR -> RE: Musaka (13.4.2009 14:41:47)

hehe, ja danas pravim musaku, njam, njam...




eugenija -> RE: Musaka (13.4.2009 14:43:02)

Svaka čast!

Ja nisam nikada kuhala krompir za musaku, niti pržila meso i luk u tavi...

Ja to sve presno redam i pečem u rerni...

A sad razmišljam kako je ovaj način puno bolji! Znaš da je krompir gotov, ne može biti presan nikako[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Ana RR -> RE: Musaka (13.4.2009 14:43:50)

Eugi, moram priznati da prvi put čujem za tvoj način spremanja musake [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




guppy RR -> RE: Musaka (13.4.2009 14:44:53)

E jeste.... istina je!
Neki ređaju presan krompir kao eugi, pa se sve to zalije supom i peče oko 2 sata u rerni.

Evo još jedna slička

[img]http://www4.slikomat.com/09/0413/t8e-DSC-05.jpg[/img]




Ana RR -> RE: Musaka (13.4.2009 14:45:49)

Uh,uh... jedva čekam moju musaku [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Ana RR -> RE: Musaka (13.4.2009 14:47:05)

Ali ja dok pržim meso i luk dodam malo origana i neke italijanske mešavine začina i na kraju kašičicu mlevene paprike! Ih, što bude dobro!!!




eugenija -> RE: Musaka (13.4.2009 14:47:18)

IZVORNA PORUKA: guppy RR

E jeste.... istina je!
Neki ređaju presan krompir kao eugi, pa se sve to zalije supom i peče oko 2 sata u rerni.



Upravo tako! Živo mučenje[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Odlično izgleda ova tvoja musaka, njammmmmmmmmmm[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anoniman -> RE: Musaka (13.4.2009 14:48:28)

I ja ređam presno.




Ana RR -> RE: Musaka (13.4.2009 14:51:00)

I ja nekad ređam presan krompir, ali koliko sam shvatila Eugi ne prži luk i meso već i to stavlja presno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ili nisam shvatila?




guppy RR -> RE: Musaka (13.4.2009 14:53:19)

e to ne znam kako ide [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] uvek sam razmišljala samo o krompiru... 




eugenija -> RE: Musaka (13.4.2009 14:54:59)

IZVORNA PORUKA: Ana80

I ja nekad ređam presan krompir, ali koliko sam shvatila Eugi ne prži luk i meso već i to stavlja presno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ili nisam shvatila?


U meso iseckam luk sitno, ili ga narendam, i tu stavim i malo hleba sredine umočene u vodu, i tu utrpam začine, i sve smešam i redam presno, kao i krompir koji samo tanje isečem na ploške...




Ana RR -> RE: Musaka (13.4.2009 14:59:57)

Znači dobro sam razumela!

Ja volim prvo da doooobro izdinstam luk, pa ubacim meso, kad potamni dodam začine - vegetu, biber, vrlo malo origana i nekog ital. začina, ostavim još da se dinsta ako treba dolijem malko vode i na kraju dodam alevu papriku. Sve normalno ređam i na kraju prelijem isto kao i guppy. Volim kad je sočna musaka, ne volim kad je suva.




Mery -> RE: Musaka (13.4.2009 15:01:18)

Ja pravim sa prijesnim krompirom ali meso sa lukom i zacinima (ponekad narendam i malo mrkvice) proprzim prije slaganja. Slazem u tri sloja: krompir (nekoliko redova) pa meso pa opet krompir nekoliko redova. Zalijem umucenim jajima i mlijekom pred kraj pecenja.




Mery -> RE: Musaka (13.4.2009 15:02:36)

Zaboravila, krompir sijecem na tanje kolutove da to sve bude iste visine kao tvoja gupi.




guppy RR -> RE: Musaka (13.4.2009 15:03:24)

Mmmmmmmmmmmm
trebale bi još koji recept da menjamo, probaću sledeći put neku variaciju ove musake, njam njam.




Jeca* -> RE: Musaka (13.4.2009 16:01:39)

Ja od kako sam otkrila onu griz musaku sa tikvicama umesto krompirima, ne sećam se kad sam napravila ovu klasičnu. Guppy, odlično izgleda [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Ana RR -> RE: Musaka (13.4.2009 16:20:49)

A sad pravac rerna [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]   zaboravila sam da dodam da odozgo uvek pospem parmezan i ukrasim peršunom ili vlašcem!

[image]http://www4.slikomat.com/09/0413/ei9-DSC021.jpg[/image]




Ana RR -> RE: Musaka (13.4.2009 17:26:48)

Gotova musaka [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

[img]http://www4.slikomat.com/09/0413/jhx-DSC021.jpg[/img]




guppy RR -> RE: Musaka (13.4.2009 18:37:14)

Bravo Anuška!!!!




mihi -> RE: Musaka (13.4.2009 18:47:25)

Joj ja postim na vodi ove nedelje crkoh već gladna[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image].




Anoniman -> RE: Musaka (27.3.2010 20:41:12)

Moj recept za musaku
Prvo sam izdinstala crni luk sa mlevenim mesom i dodala pirinac (kao za sarmu ili punjene paprike). Naredjala sam dva reda krompira seckanog na krugove u posudu (koja ide u rernu), zatim sam to meso sipala preko krompira i opet naredjala oko dva reda kropmira. Umutila sam 2 jaja sa pavlakom, biberom i vegetom i prelila preko kropmira, stavila u rernu i to se krckalo malo vise od sat vremena!




Anck Su Nmaun -> RE: Musaka (27.3.2010 21:10:28)

IZVORNA PORUKA: guppy RR


Neki ređaju presan krompir kao eugi, pa se sve to zalije supom i peče oko 2 sata u rerni.



Moje ooomiljeeeno jelo !!!! A i MM!!!!
Ni ja ne kuvam krompir..ali u serpicu sipam maaalkice vode  koja ispari i nikad mi se nije desilo da mi krompir ostane ziv jer je poklopljeno samo otvorim pred kraj da zapecem i kad prelijem jajima !




pepino -> RE: Musaka (22.9.2010 9:24:41)

E ovako ja pravim musaku,pored one najobicnije sa fasiranim mesom i krompirom,malo cu pisati neuredno,ali ako kome sta bude nejasno neka pita:

Jedno 4-5 patlidzana (sve zavisi u kolikoj tevsiji pravite,ovo je za malo vecu) ogulim,isjecem na kriske,sto tanje to bolje,dobro ih osolim,poredam u plasticnu zdjelu,odozgo stavim nesto tesko da ga pritisne,da ispusti sav sok,svu gorcinu,to ostavim preko noci,ujutru jos ga malo iscjedim rukama,znaci bitno je da ga sto vise iscjedite!
Pohujem ga u brasno pa u jaja i proprzim u tavi.
U drugu tavicu uzmem 500g mljevenog mesa (junetina,teletina,po zelji) izdinstam ga sa bijelim i crvenim lukom,biber,so,vegeta,stavite sve zacine koje volite...
500 g rize skuvam,pa kada je sve gotovo sjedinim meso i rizu.
Skuvam 3-4 jaja i isjecem na kriske,takodje svjezi paradajz isjeci na tanke kriske.
U veliku dublju tevsiju redjati pohovani patlidzan,kao koru za kolac,bitno je da ga izravnate,da nema puno rupica,pa red tog mesa i rize,preko par komadica kuvanog jajete,pa paradajza,pa opet sve tako,ponavljati redosljed onoliko koliko imate materijala,odozgo zaciniti sa pavlakom i jajetom,ili kajmakom,ko sta voli,zapeci jedo pola sata na nekih 180 stepeni odprilike.
Malo je jace jelo,ali meni jako ukusno,kuvana jaja meni daju poseban smek,da nije njih ne bi mi bilo tako ukusno!




Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>