|
RE: Dečaci vole autiće, devojčice lutke 28.6.2013 0:19:51
|
|
|
|
Bebilina
|
IZVORNA PORUKA: vukosava Mislim da je validnost ove studije pod znakom pitanja. U istraživanju su bila ispitivana deca od 9 meseci do 36 meseci. Deca koju su roditelji doneli iz porodilišta verovatno u sobu obojenu ili u plavo ili u roze (ili koju već boju u zavisnosti od pola), deca dovoljno velika da su već navikla na određene boje koje im dodaju roditelji. Bilo bi validno kad bi u njoj učestvovali i dečaci koji su spavali u roze sobama i devojčice u plavim, tj deca koja nisu već navikla na boje koje im se 9 do 36 meseci serviraju. A verovatno je da će da pruže ručicu prema predmetu na koji su navikli. Suludo je ovim testirati decu od dve do tri godine koja su već navikla na svoje igračke kod kuće ili u obdaništu i koja upijaju već šta se radi oko njih. Mislim da su ovim hteli da odgovore onim "gender free" obdaništima što su uveli Skandinavci. U originalnom članku se kao zaključak studije navodi kako su deca još u ovako malom dobu podložna uticaju socijalizacije, tj onoga što se očekuje od njih klikni A moja ćerka je po ovome definitvno dečak, voli autiće i lopte a lutke je uopšte ne tangiraju (24 meseca). Evo da od govorim na ovo licnim iskustvom. Jeste da je jedna beba u pitanju, daleko od validnog uzorka, ali meni je nase iskustvo jako interesantno i podrzava ovu studiju 100%. Posto imamo vec devojcicu pola kuce nam je roze, ljubicasto, princeze, lutke i plisanci posvuda. I onda u takvu sredinu dodje decak. Soba uredjena u unisex bojama, sa motivima zivotinja, nista bojeno u plavo. Takodje nijednog kamiona, automobila, voza, sve unisex igracke za bebe ili sekine za starije devojcice. I sta mislite za sta se on u igri hvata od petog meseca? Za tockove kolica za lutke- okrene ih naopacke, rotira, dira srafove. Zatim na zavrtnje, navrtke, kutiju sa alatom (seki smo kupili). Ono sto ima dugmice i ne pominjem jer mislim da to sva deca vole da cackaju (usisivac, masinu za sudje, daljinski). Lutke- jok, plisanci- sekundu. E onda sam pocela da mu kupujem autice, helikoptere, vozove isl. I posto se secam studije da decaci manje pricaju jer se u njihovoj igri vise koriste zvuci vozila, nego komunikacija sa lutkama, ja sa njim pricam ko sumanuta, ne prestajem da ili pevam, ili citam, ili objasnjavam sta radim, seka mu prica, izlozen je svakodnevno mentalnoj stimulaciji kojoj je ona bila upola izlozena... Sa njom nisam toliko pricala, a vise je u istom uzrastu govorila. Tako da po meni ovde ima neceg, drugaciji su im ipak mozgovi, nije sve do socijalizacije. Ako je neko za gender neutral onda sam to ja, njoj je i fudbal bio predlozen, i decacke igracke kupljene, pa je ipak od glave do pete devojcica, njega smo okruzili neutralnim i zenskim pa je nasao decacko...
|