MoMo Twins -> RE: Mono/bi-horiati, Mono/bi-amniati ? (24.3.2010 0:48:05)
|
Ja sam imala monoamnionsku/monohorionsku trudnocu. Bilo je tesko, gusto, umrseno, prevremeno,... ali na svu srecu uspesno. Dve mrve, koje su se tako lavovski borile sada su zdravi i veseli decaci od 2 god. i 10 meseci. U 11. nedelji ustanovljena mi je blizanacka trudnoca i odmah je data dijagnoza MAMH, tj. da ''nema pregrade''. medju njima. Odmah sam upucena u GAK ''Narodni front'', gde sam postala inventar. Radjen mi je UZ na dve nedelje i pupcane vrpce su im od starta bile umrsene u cvor, ali protocne, tela isprepletana nije se znalo koja je cija ruka ili noga, stalno su menjali polozaje. Posto su veoma rano otpocele kontrakcije od 4. meseca sam pila Partusisten, i u tri navrata lezala u bolnici, gde sam primala tokoliticku terapiju. Kada nisam bila u bolnici lezala sam kuci. Porodila sam se u 32. nedelji, hitnim carskim rezom, jer se kontrakcije vise nisu mogle zaustaviti nikakvim lekovima. Bebe su bile teske 2100 g i 2200 g. Pluca su im bila nezrela, iako sam primila kortikosteroid za razvoj pluca. Odmah su prebaceni na Institut za neonatologiju i tamo su proveli i ja sa njima dva i po meseca. Bili su na respiratorima po 7 dana i jos po mesec dana u inkubatorima na dodatnom kiseoniku i jos su ostali mesec dana na lecenju. Bila je to velika borba i muka od samog pocetka i moja i njihova i cini mi se da se jos uvek nisam sasvim oporavila od svih stresova koje sam dozivela i svih realnih strahova sa kojima sam morala da se nosim. I dan danas se zahvaljujem bogu sto nam je dao snage i usudjujem se reci srece, da danas budemo jaki i zdravi. Ovo je izuzetno retka, veoma rizicna trudnoca, sa puno pitanja bez odgovora i mnogo zavisi od znanja i iskustva doktora, discipline trudnice, pravovremenih i cestih kontrola i ponavljam srece.
|
|
|
|