majathegreat
|
IZVORNA PORUKA: verolino Pricam vam pricu..... Uzmemo mi drinu, izadjemo iz kavane, kad ono sok. Na 20m od nas kao deca kukuruza stoje neki klinci sa toljagama, prutevima i serpama. Samo smo cule, eno ih VITLAAAAAAAAAAAAAAAAAJ i krenula je parada na stiklama...Ma kakva parada, bezanija...Mi trcimo u minjacima, a jure nas deca od deset godina Bilo je tu padova, pocepanih carapa, odvaljenih stikli, jer do Vladine kuce se "trcalo" 10 minuta. Eto to je neki obicaj za Vrbicu... Ja znam da se kao tuku deca tom grančicom vrbe i nešto im se i govori, šta tačno ne znam, jer mene niko nije "šibao", ali baš povici i toljage... Mogle biste žene kad već poštujete i slavite da ispričate ovde kad već ima tema, šta to predstavlja, šta znate o običajima vezanim za Vrbicu, kakva su vam sećanja iz detinjstva. Ja nisam nikad išla u crkvu kao mala, pa tako ni za Vrbicu, ali se sećam da smo po selu išli tog dana kod svih Nešića, a ima ih nekih 15ak kuća, jer je to njima slava i da je svaka kuća bila okićena vrbinim granama. Mi smo imali ogromne vrbe u dvorištu, pa smo i mi kitili kuću, iako nismo od Nešića. Prošle godine smo tog dana bili kod svekrve i ona nas je kad je došla iz crkve kao nešto udarala po ramenima i govorila nam, ali ne mogu da se setim šta, kao neka pesmica.
|