Leki 77 -> RE: Sta je mene iznenadilo kada sam se poradjala (16.8.2009 21:56:55)
|
Ja sam imala pozitivno iskustvo sa porodjaja. Imala sam vezu, doduse, ali vidim da ima dosta i onih sa vezom i negativnim iskustvom. To sam vec pisala u temi epidural da ili ne. Pre porodjaja sam imala (bez preterivanja) kontrakcije koje su trajale 24h (naravno, nisu bile sve vreme jake, ali tu noc nisam spavala jer me budilo na 10-15min). Na sto sam legla jedva dva prsta otvorena, dr me je otvorila mehanicki jos malo, nakacili su mi indkuciju, odmah i epidural, anesteziolog , dr i babicu (kao i suprug) su bili kraj mene, i izuzetno brzo sam se porodila (15-tak min od trenutka plasiranja katetera za epi). Prema meni su svi bili ljubazni i u apartmanu. Naravno, suprug im je odneo kolace, pice i sl. sitnice, a paru sestara koji je dezurao tu noc dao je 50e, plaseci se da cu lezeci sama u apartmanu iskrvariti i umreti do jutra [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image], te ih je zamolio da me obilaze. Ja sam znala da cu primiti indukciju jer epi ne ide bez toga. Znala sam i za brijanje, i za vezivanje nogu za sto (moram naglasiti da mi je to savrseno normalno jer bi u suprotnom velika vecina lekara i babica imala slomljene vilice i noseve i nije mi bilo jasno zasto se zene zale, ali pretpostavljam da bi mi postalo kristalno jasno da sam lezala 10 sati na stolu, a ne pola sata). I meni su na stolu pokidali vodenjak. Jedino sto me iznenadilo i razljutilo je sledece. Primljena sam na patologiju trudnoce zbog holestaze, a kako je bila subota popodne, svi su me iskulirali. Samo su mi dali 2l rastvora glukoze[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Pri tome, holestaza je prilicno opasna po plod jer povisene transaminaze dosta opterecuju bebinu osetljivu jetru. Kako sam bila 37. nedelja, bila sam ubedjena da ce me odmah poslati u salu i indukovati porodjaj, ali se to nije desilo. Tek kada sam se previjajuci od bolova "setila" da pozovem svog lekara i kazem mu da mora nesto da ucini, stvari su krenule na bolje. Ipak, za svoj porodjaj ne mogu da kazem nista osim da je veoma prijatno iskustvo. Bolelo me je vise nego sto sam ocekivala, epi je bio bolji nego sto sam ocekivala, ali porodjaj mnogo boli i u americkim filmovima....
|
|
|
|