Anoniman -> RE: Gastritis (29.8.2010 20:11:52)
|
Dakle, ja sam pokupila lekove i sutra počinjem sa terapijom. 14 dana pijem lek sabax, ujutru čim ustanem, i posle pola sata treba da doručkujem. Nakon toga, 30 dana pijem famotidin, uveče pred spavanje. Uz to, stroga dijeta (malo, za promenu, idem na dijetu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]). Pogledala sam, i na izveštaju lekara mi uopšte ne piše gastritis nego dispepsija, koja je ustvari skup nekih simptoma i izaziva neka oboljenja, među kojima nije gastritis, nego čir, a i ovi lekovi, kako piše na uputstvu, ne leče gastritis nego čir. To mi je potpuno nejasno, ali me mrzi da idem kod lekara da mi objasni[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]Našla sam na jednom sajtu tabelu namirnica, ispisaću šta je poželjno, a šta nije za jelo, pošto blagi slučajevi gastritisa mogu da se "reše" i samo pravilnom ishranom. Žitarice: Da: Beli ili polubeli bajati hleb, dvopek, tost, testenine, pirinač, pšenični i kukuruzni griz, blago, ne preslatko pecivo Ne: Svež hleb i pecivo, kukuruzni, raženi, integralni hleb, masno testo i jela s kvascem (krofne) Mleko i ml. proizvodi: Da: Obrano mleko, posni sir, kiseli mlečni napici, kiselo mleko sa 12 % masti, nemasni sirevi Ne: Masni i topljeni sirevi, punomasno mleko, pavlaka i masno kiselo mleko Meso, riba, jaja: Da: Nemasno meso (teletina, junetina, jagnjetina, jaretina, piletina nemasna, meso od kunića) dinstano, kuvano, pečeno u foliji. Teleća jetra, jezik. Šunka, ćureća prsa. Nemasna bela riba, meko kuvano i jaja "na oko", riblja čorba Ne: Svinjetina, divljač, guščije meso, dimljena, pržena, pohovana, soljena mesa i riba. Goveđa i svinjska iznutrica, masna riba, konzerve, dagnje, lignje, salame, rakovi, tvrdo kuvana i pržena jaja, trajne kobasice Masnoće: Da: Maslac, biljna ulja, margarin u manjim količinama Ne: Svinjska i guščja mast, loj, podgrejani maslac, majonez Voće: Da: Oguljena, nastrugana jabuka, voćni sokovi, kompoti, banane, kuvano i zgnječeno suvo voće, džem manje količine Ne: Nezrelo i konzervisano voće, slatko voće, veće količine marmelade, orasi, bademi, smokve, trešnje, agrumi Povrće: Da: Kuvano, dinstano pasirano povrće (kuvan krompir), spanać, blitva, zelje, karfiol, prokelj, šargarepa, mlad grašak, boranija, cvekla, paradajz bez kore i semenki, tikvice, svež kupus, sok od kupusa, kuvani luk, zelena salata Ne: Kiseli kupus, kelj, grašak, soja, sočivo, pasulj, krastavci, pečurke, konzervisano povrće, paprika, rotkva, luk, krompir pržen i pečen, plavi paradajz, koncentrat paradajza i kečap, konzervisano povrće, gotove supe Šećeri: Da: Blago, ne preslatko pecivo, biskviti, puding, griz, sutlijaš, med Ne: Slatkiši, torte, pržena i dizana testa, palačinke, čokolada, kolači sa nadevom Ostalo: Da: Razblažen limunov sok, so, lovor, peršun, blagi čajevi, mineralna voda Ne: Alkoholna, ledena i gazirana pića, kafa, ren, sladoled, crni čaj, ljuta paprika, sirće, biber, senf, čokolada, mono- natrijum glutaminat, jako alkalne vode IZVOR
|
|
|
|