cipiripi -> RE: Spermogram i spermokultura (21.1.2010 21:49:48)
|
danas sam pricala sa geneticarkom iz instituta za biologiju i objasnila mi je neku hromozomsku strukturu koja je vezana za Y hromozom i rekla je da se jedino PSR metodom mogu utvriti problemi sto se tice same genetike i neplodnosti. geneticka laboratorija koja radi tu tehniku je Helix lab iz Beograda i nasla sam jedan tekst koji mislim da bi bio interesantan Bebironcicu. Smanjen broj spermatozoida (oligospermija) ili njihov potpuni nedostatak (azospermija), u 50 posto slučajeva su glavni razlozi muškog steriliteta. Takvo stanje može biti stečeno, nastalo pod uticajem različitih spoljnih faktora, ali uzrok isto tako može biti i nasledne prirode. Mikrodelecije Y hromozoma, odnosno nedostatci ili gubici gena koji utiču na formiranje muških polnih ćelija tokom embrionalnog razvoja, mogu dovesti do smanjenja ili potpunog nedostatka spermatozoida kod muških potomaka. Ovakve promene nisu vidljive standardnim mikroskopskim procedurama i jedini način da se proveri nasledni faktor jeste PCR metoda. Analiza nije samo poželjna u smislu stvaranja potomstva, jer muškarac koji ima genetski problem sa nedovoljnim brojem spermatozoida može ostvariti potomstvo veštačkom oplodnjom, ali je takođe u riziku da takvu mutaciju, odnosno sterilitet, prenese i na svog sina. Današnja tehnologija omogućava da se rezultati dobijaju za samo jedan dan.
|
|
|
|