mamanp -> RE: otapanje frizidera (7.9.2009 12:05:31)
|
Nije bas o otapanju frizidera, ali je clanak o namirnicama u frizideru[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Šta sve nije za frižider Bez obzira na činjenicu da je savremeno domaćinstvo nezamislivo bez frižidera, postoje namirnice koje ne bi trebalo čuvati na niskim temperaturama. Peciva i hleb Ako ih držite u frižideru, rizikujete da postanu previše suvi i krti. Bolja opcija je da hleb i peciva koja su vam preostala držite u kesi ili u posebnoj posudi sa poklopcem. Tako će ostati sveži, pa ćete moći da ih jedete i sutradan. Pomorandže, limun i grejpfrut U frižideru kora južnog voća može da postane smeđa, a meso gnjecavo. Grejpfrut se najlošije ponaša ako prenoći na niskoj temperaturi; pulpa počinje da se suši, a sok nestaje. Zato je pametnije držati agrume na sobnoj temperaturi, a pre upotrebe potopite ih na kratko u hladnu vodu. Banane I njih čuvajte na sobnoj temperaturi. Ako ih, kojim slučajem, držite u frižideru, potamneće i postati gnjecave. Maslinovo ulje Čuvajte ga na sobnoj temperaturi, ali na nekom mračnom mestu, jer tako ne rizikujete da ulje užegne. Ako nameravate da flašu maslinovog ulja potrošite u roku od nekoliko dana, onda ga možete čuvati u frižideru. „Pahuljice" koje će se stvoriti usled čuvanja ulja na niskoj temperaturi mogu da se razlože pre upotrebe, ali samo ako ulje nije predugo bilo u frižideru. Paradajz i krompir Prija im svežina, ali ne i hladnoća. Krompir će posle 24 sata stajanja u frižideru postati sladak, jer će se skrob pretvoriti u glukozu. Paradajz će, pak, izgubiti aromu ako samo nekoliko sati stoji u frižideru. Čokolada Ukoliko je čuvate u frižideru, čokolada neće izgubiti aromu, ali će pokvariti boju i izgled. Naime, na hladnoći maslac izbija na površinu čokolade, pa ona mestimično postaje svetlija. Izvor
|
|
|
|