Rivana
|
Talas ubio devojku Posle borbe sa jakom plimom, Vanju je u plićaku poklopio talas posle čega je nestala. Iako se sve dešavalo naočigled spasilaca na plaži "Sunčev breg", kod hotela "Burgas", niko od njih nije hteo da pritekne u pomoć jer im je isteklo radno vreme Vanja Glumac (21), kapiten odbojkaške ekipe kluba "Volej star", udavila se u četvrtak u Crnom moru u bugarskom letovalištu Nesebar, dok je njen drug Nenad Mitić (22) pukom srećom uspeo da se spase. Vanja je, prema Nenadovim rečima nastradala tako što je posle borbe sa jakom plimom poklopio talas posle čega je nestala. Iako se sve dešavalo naočigled spasilaca na plaži "Sunčev breg", kod hotela "Burgas", niko od njih nije hteo da pritekne u pomoć jer im je isteklo radno vreme. - Ja, Vanja i Jelena Petrović, njena najbolja drugarica sa kojom je bila na letovanju, ušli smo u vodu oko 18.30. Bili smo u vodi oko 15 minuta kada je Jelena izašla na obalu. Nismo se udaljavali od obale, maltene smo bili u plićaku gde je dubina 1, 5 do 2 metra. Međutim struja je bila jaka i stalno nas je vukla u dubinu pa samo joj rekao "Vanja, ajde da se vratimo". Počeli smo da plivamo ka obali, ali struja je postajala sve jača, a talasi brzi. Nismo mogli da se vratimo, stalno smo plivali u mestu. Tada sam joj dao ruku u pokušao da je guram ka obali - priča Nenad Mitić s kojim je Vanja provela poslednje sekunde života u borbi sa plimom. Nije bila osigurana Vanjina majka kaže da joj je rekla pre nego što je krenula u agenciju da obavezno plati osiguranje. Međutim, Marina Rajić iz agencije "M turs" joj je posle nesreće rekla da ni Vanja, ni njena drugarica Jelena Petrović nisu platile osiguranje, iako im je ona to savetovala. Još davljenika u Nesebaru? Nenad Mitić kaže da je čuo u Nesebaru da se 21. jula udavio i jedan mladić iz Pančeva. Takođe dan pošto se udavila Vanja saznao je da se udavila i jedna devojka iz Makedonije. Ove informacije su nezvanične, a juče nije bilo moguće proveriti njihovu tačnost. Nenad kaže da u tom trenutku uopšte nisu paničili jer nisu ni mogli pomisliti da bi se mogli utopiti u plićaku. Nisu čak ni prešli ogradu od bova. Međutim kada su se umorili od silnih pokušaja da se dokopaju obale, počeli su da se dave i gutaju vodu. - Mahali smo Jeleni koja je bila na obali, a ona je odmahivala rukom verovatno misleći da je zovemo da uđe u more. Kada sam počeo da se gušim pustio sam Vanji ruke. Tada nas je poklopio talas, ja sam uspeo da izronim i tada mi je spasilac bacio bovu. Rekao sam mu: "Davi se devojka, spasi je", ali on nije ništa učinio iako sam ga molio da se vrati po nju - priča Nenad Mitić. Vanjina drugarica Jelena je preklinjala ravnodušne spasioce na obali da se vrate po Vanju, ali oni su samo stajali i gledali, a jedan je rekao da je njima radno vreme isteklo u 18 sati i da posle tog vremena ne treba da se ulazi u more. - Ubrzo su stigla dva policajca na biciklima, uzeli nam podatke i otišli. Mi smo na plaži ostali još dva sata i za to vreme su spasioci pretraživali more skuterom. Posle pet sati, oko ponoći, dok smo bili u hotelu, javili su nam da je more izbacilo Vanjino telo i dva druga su otišla da je identifikuju pošto Jelena i ja nismo bili u stanju-priča Nenad. Roditelji Vanje Glumac obavešteni su tek sutradan oko 11 sati da im je ćerka mrtva, tek kada su im na vrata stana pokucali policija i Hitna pomoć. - Niko iz agencija "Montesol" i "M turs", preko kojih je Vanja otputovala u Nesebar nije se udostojio da nam te noći javi da se ona udavila, a kamoli ponudi pomoć. Ne tražim novac, već normalan ljudski odnos, a niko od njih se nije interesovao za nas. Upali smo u takav haos u vezi administracije, a niko se od predstavnika agencije nije našao da pomogne. Čak su ponudili da nam vrate novac od letovanja što je za nas uvreda i poniženje. Sad peru ruke od svega što se desilo i svaljuju krivicu jedni na druge - kaže Jelenina majka Jasmina. Jelenin otac otputovao je u nedelju u Bugarsku da preuzme telo ćerke koje se nalazi u Burgasu. Tamo ga niko nije sačekao, ni predstavnici agencije ni naši ljudi. Dodatni problem je nastao, kada se ispostavilo, kaže Jasmina Glumac, da agencija za pogrebne usluge "Neol san" sa kojom je otputovao nema sve papire i licencu za rad. Vanjina tragična smrt potresla je sve, a najviše porodicu i prijatelje iz kluba jer su svi znali da je bila odličan sportista i dobar plivač. Kritičnog dana ušla je u more, iako je na obali bila istaknuta crvena zastavica koja znači da u vodu ne treba ulaziti zbog velikih talasa. Međutim, njena majka Jasmina tvrdi da ona to nije znala, i da joj niko za to nije rekao. - Tog dana nam se javila i rekla da je tužna, da joj nedostajemo i da jedva čeka da se vrati kući, kao da je predosećala. Da nemamo sina od 12 godina, verujte odmah bi se ubili i suprug i ja - kaže Vanjina majka Jasmina Glumac. Ona još uvek ne zna kada će Vanjino telo biti dopremljeno u Beograd. Za svoju ćerku kaže da je bila dobra devojka, sportista, prijatelj i student Fakulteta za sport i fizičku kulturu, omiljena u klubu i u društvu. - Ne mogu da vratim Vanju i ne krivim nikoga što se ona udavila. Nije zaslužila ovo što joj se desilo i mislim da je mogla biti spasena da joj je spasilac pritekao u pomoć. Zbog duga prema svom detetu neću dopustiti da prođu nekažnjeno oni koji su u ovoj situaciji postupili neljudski i neodgovorno - kaže Jasmina Glumac. Izvor burek.com
|